Stick och sticklingar

Efter en nästan helt sömnlös natt var det dags att gå upp. Jag skulle följa med Fia till vaccinationsmottagningen. Ville också vaccinera mig. Det verkar vara extremt mycket fästingar här. Möjligen är det ett år med extra många. Den där sprutan ska ju förnyas emellanåt.

När vi ändå var där passade jag på att få en spruta Prevenar 13. Den ger skydd mot 13 stammar pneumokocker, 13 andra stammar än de 23 som Pneumovax skyddar mot. Enligt vad man säger så är det de 13 stammarna som de flesta av oss ute i samhället kommer i kontakt med. Ibland, hos vissa grupper, finns det skäl att ha båda vaccinerna. Jag förnyade min Pneumovax någon gång i oktober-november, den innan tog jag nog i slutet av förra seklet. Kanske 1999 eller 1998. Den ska man inte ta för ofta sa hon på vaccinationsmottagningen, varför vet jag inte men det ska jag ta reda på när jag hinner/orkar. Den här nya, Prevenar 13, ingår numera i vaccinationsprogrammet för barn. I alla fall i vissa regioner.

Efter vaccinationerna skulle Fia åka till en av sina vänner med en födelsedagsblomma. Vi tog vägen förbi Plantagen. Jag blev sjukt sugen på att köpa plantor, men ska vänta tills det är säkert. Just den här veckan väntas inga frostnätter, men förra veckan var det minusgrader ett par nätter.

Medan Fia var hos sin vän jagade jag en turfzon. Jag hann aldrig hitta den, men nu vet jag var jag ska leta. Nästa gång tar jag den… Bara det blir fint väder och jag har mer tid ska jag beta av ett större antal i Växjö. Nu är det mest två jag plockar till och från jobbet.
Turf är förresten ett tips till Ingrid. Man tar zonerna gång på gång när de inte är blockerade. I Visby finns det gott om turfzoner. Hur det är i Klintehamn vet jag inte, men det finns zoner lite här och var på Gotland. Den där zonen jag letade efter här i Växjö ligger förresten nära en annan av mina regelbundna bloggbesökare. Vem vet, kanske springer vi på varann en dag.

Det var meningen att vi skulle gå in på Stota Coop på hemvägen men av någon anledning så missade Fia att svänga av och sedan kan man inte vända förrän i nästa rondell. Men det ordnade sig ändå. Ingen av oss hade några akuta shoppingbehov. Jag hade blivit sugen på pizza när vi  parkerade utanför pizzerian i Spetsamossen. Men där köpte vi bara varsin glass. Hade tänkt fylla på förrådet, brukar köpa två åt gången, av fryst pizza. Coops egna är helt okej.

Jag blev inbjuden på lunch hos Fia och U. Lax, potatis, sallad och sås. Gott! En kopp kaffe på det och sedan gick jag in till mig och sov lite middag. Pluggade lite också.

På kvällen åkte jag till Stora Coop för att shoppa. Det är märkligt att se hur vissa varor bara finns ibland. Men nu hade man fått hem hushållspapper och det var dessutom extrapris. Är nu lycklig ägare av 12 rullar. Men de är kvar i bilen. Kunde inte bära in dem och kassen samtidigt och tyckte att det var mer besvär än hjälp att hämta en vagn.

När jag kom hem bar jag mina tomatplantor, från deras dagplats, till bordet utanför mig. Satte på ugnen, hällde upp ett glas rött och så småningom värmde jag pizzan och åt vid köksbordet. Lyssnade på ljudbok, trots att jag så väl hade behövt plugga. Men jag valde en kväll i avkopplingens tecken.

Innan jag gick upp till sovrummet och mer ljudbokslyssnade tog jag in mina tomatplantor och satte dem på diskbänken. Trots att det inte var någon frost att vänta. Vill inte ta några risker med dem.

Det här inlägget postades i Livet, Mitt nya (arbets-)liv, Växjö. Bokmärk permalänken.

3 svar på Stick och sticklingar

 1. Ingrid skriver:

  Jag såg på tv att det är populärt med vaccinationer nu. Jag är vaccinerad mot tbe, men ska ha den tredje och sista sprutan i vår. Under mina utflykter har jag nu fått tre såna där små nymfer som bitit sig fast. Man får hålla ett öga på bettställena så att man får behandling i tid om de skulle ge borrelia. Jag hade det häromåret och det är inte kul att behöva äta penicillin.
  Tack för turftipset! Vi får väl se vad jag ska roa mig med när de fem sista checkponten är avklarade.
  Ha en fin dag!
  Kram, Ingrid

 2. Znogge skriver:

  Vilken bra dag det blev och det är du väl värd med tanke på hur intensiva dina arbetshelger är. Jag tänker också komplettera med några olika vacciner och håller på att se över det.

  Kram och ha en härlig torsdag!

 3. Pingback: Inget motstånd här inte – Bloggutmaning i augusti 5 | Kraka

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *