Att andas fritt är stort

Att tänka fritt är stort, att tänka rätt är större” är ett citat av juristen Thomas Thorild som studerade i Uppsala på 1700-talet. Texten finns ovanför ingången till aulan i Uppsala universitet. Själv har jag alltid hävdat att det borde stå tvärtom, att det är större att tänka fritt. För den som tänker ”utanför boxen” är ofta den som hittar lösningar och nya idéer.

Alldeles oavsett hur det är med den saken kan jag bara konstatera att det är stort, ja störst, att få andas fritt.

I lördags när jag jobbade hade jag en tämligen lindrig dag med min patient från fredagen. Som ni kanske minns blev hen och jag deporterade till ett enkelrum. Inte på grund av covid-19 utan av andra skäl. Det finns mycket inom vården i allmänhet och intensivvården i synnerhet som kräver eget rum.

Lördagen tillbringade jag och patienten på tumanhand. Utom vid viss omvårdnad då vi behövde vara två personal. Jag tyckte att det med tanke på den rådande personalbristen var rent slöseri att sätta en specialistsjuksköterska just där, men just då fanns ingen annan lösning. Så min lördag tillbringades mestadels i en stol framför TV:n. Det var repriser på olika nöjesprogram. Just den stora TV:n på rummet var en av de saker patienten uppskattade mycket.

Innan jag vände hemåt tog jag en vända förbi Grand Samarkand. Mitt klockarmband, som varit slitet länge, hade helt gett upp. Ville också ta en titt inne på Body Shop.

Hade egentligen bara tänkt köpa duschgelen och body yoghurten. Men om man köpte för en viss summa skulle man få en face mist gratis så då fick det bli en body butter också.

På vägen hem köpte jag några saker för min lördagskväll. Såg fram mot att ta det lugnt, dricka lite vin och bara vara.

Trots det lindriga arbetspasset var jag trött. Hade en otrolig sömnskuld som J B Lund krävde in när jag kom hem.

Inget vin, men salladen åt jag. Sedan la jag mig på sängen en stund. Somnade med kläderna på och vaknade vid 04-tiden.

Gick upp och gjorde kaffe. Satte mig ute i den tidiga timmen och lyssnade på fåglarna.

Det var skönt att ha en lång morgon före jobbet. Men till sist var det ändå dags att åka.

Jag var placerad på den rena sidan. Den där vi tar hand om de ”vanliga” IVA-patienterna. Annars har jag alltid varit placerad på covid-salen.

Det kändes som att ha vunnit på lotteri detta att slippa ha andningsskydd och visir. Att få andas fritt. Visst var jag trött efter ett pass med två intensivvårdspatienter och allt det innebär. Men jag slapp i alla fall den tröttheten man får av att andas i ett andningsskydd. Troligen har vi kraftigt förhöjda CO2-halter i blodet.

Det här inlägget postades i Livet, Mitt nya (arbets-)liv, Växjö. Bokmärk permalänken.

4 svar på Att andas fritt är stort

 1. Znogge skriver:

  Så skönt för dig att du hamnade bland vanliga patienter för jag kan tänka mig att det inte är någon hit med andningsskydd och annan utrustning. Nödvändigt däremot så klart. Hoppas du kan njuta av lite sköna dagar i veckan nu.

  Kram

 2. Du är som mig läser jag, fastnar för erbjudanden. Jag har så mycket handlat som varit för en sådan där gratis produkt.

 3. Ingrid skriver:

  Så skönt att du slapp covid-19 en dag i alla fall. Det måste var jättejobbigt att inte kunna andas fritt. Ha en skön tisdag!
  Kram, Ingrid

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *