Something is rotten

Inte för att jag vet om det möjligen är ett tecken på begynnande galenskap eller bara ett utslag av litterärt vanvett. Men när jag såg hur vi var bemannade idag under kvällspasset var Shakespeare och Hamlet det första jag tänkte på. ”Something is rotten in the state of Denmark”. Det är en av slottets vakter som säger det när han träffar på den avlidna kungen som spöke någonstans i första kapitlet av Hamlet. Jag minns inte riktigt sammanhanget i övrigt. Jag har läst Hamlet, men aldrig sett den live. Möjligen borde jag ha gjort det vid min ålder. I alla fall om jag vill påstå mig vara litterärt bevandrad.

Medan vi väntade in att alla skulle komma på plats inför genomgången skickade jag iväg ett sms till min son med texten: ”Det är något ruttet i staten Danmark”. För säkerhets skull förklarade jag vad jag menade och att det var ett citat från Hamlet. Vilket han troligen visste, men i dessa tider skulle man kunna tro att jag bokstavligen menade att danskar är ruttna. Helt apropå hur de ser på Sverige just nu.

Jag fick aldrig något svar så möjligen tänkte han att jag just blivit galen. Eller så är han lika trött på att höra om sjukvården i Kronoberg som de flesta av oss är att höra om coronaläget. Vem vet…

När jag kom in på covidsalen berättade jag för en av de undersköterskor som ska sommarvikariera, tror han ska bli sjuksköterska, om mina tankar om Hamlet och Shakespeare. Men han gav mig en sådan blick och min att det var tydligt att han varken kände till Hamlet eller Shakespeare. Då gav jag upp. För ungdomens brist på litterärt kunnande är nästan värre än personalsituationen i Kronoberg.

Glädjande var att någon skaffat fram en portabel AC. En stor, fin sak som kylde på ett underbart sätt. Tråkigt var dock att min patient behövde flytta in på en enkelsal av andra skäl än sin covid och plötsligt var jag ensam på en enkelsal utan både AC och undersköterska. Man försökte få in någon undersköterska, men vem svarar på sms från jobbet en varm, skön fredagseftermiddag.

Det gick väl inte direkt någon nöd på mig. 19:15 fick jag gå på lunch. Det där med rast efter 5 timmar kan man liksom glömma. Det var för övrigt min enda rast som då fick vara både mat- och kafferast.

Jag fick låna en undersköterska då patienten skulle tvättas och bäddas åt. I övrigt fick jag klara mig själv hela passet. Troligen kommer jag att ha samma situation hela helgen. Om inget mirakel inträffar.

Det här inlägget postades i Livet, Mitt nya (arbets-)liv, Växjö. Bokmärk permalänken.

8 svar på Something is rotten

 1. Vad trist att uskan inte hade mer koll på litteraturen. Blir dock fundersam kring var denne befann sig under svenskalektionerna då sådant brukar vara ganska stor del under högstadiet.

  • Kraka skriver:

   Hmm… Läser man Shakespeare på grundskolan? Minns att vi läste en hel del av den klassiska litteraturen, men Shakespeare minns jag inte frå högstadiet.
   Men visst, det är alltid trist med bristande allmänbildning i mnniskovårdande yrken. Då behöver man kunna relatera till den stora litteraturen som lyfter de allmänmänskliga villkoren. Som de grekiska dramerna, den stora ryska litteraturen, Selma Lagerlöf och alla våra arbetarförfattare. Men också till Astrid Lindgrens skildringar. Man kan inte uppleva allt live, men litteratur är en källa till ökad förståelse för vad det är att vara människa.

 2. Znogge skriver:

  Själv kände jag direkt igen citatet och nickade instämmande. Det borde vara en självklarhet med bra inomhustemperaturer på samtliga sjukhus kan jag tycka, något annat är egentligen inte försvarbart!

  Hoppas lördagens pass blir okej.

  Kram

  • Kraka skriver:

   Klart du känner igen citatet. Du är allmänbildad, lärare och från rätt generation.

   Lördagen var okej. Nu återstår bara söndgen innan ledighet.

   Kram

 3. Ingrid skriver:

  Hoppas att du får en dräglig lördag och söndag!
  Kram, Ingrid

 4. Micke skriver:

  Litteraturen avhandlas ju till viss del i grundskolan men intresset tycks vara svalt bland ungdomar, tror det är mera intressant när man mognat till sig lite.
  Skulle önska att mer barn ändå intresserade sig mer….men tids nog så.

  Mitt intresse var ganska svalt också minns jag men vi gick på någon föreställning på teatern minns jag iallafall.
  Det blir ju mer ”intagbart” än att bara läsa sig till det.

  Tillönskar dig ett uthärdligare klimat på din arbetsplats.

  Ha det bäst.

 5. Pingback: Att andas fritt är stort | Kraka

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *