Åtta grader i juli

När jag åkte till jobbet på lördagsmorgonen var det åtta grader. Bilen var full av sådan där kondens som det brukar bli på hösten eller, möjligen, på våren. Jag behövde torka rutorna både utvändigt och invändigt. Invändigt flera gånger innan jag kom ut till stora vägen.
Jag satte på både full värme och sätesvärmen på högsta. Det behövdes. Det var höstväder!

Det är helg igen och helg betyder arbete. Fredagsförmiddagen gick åt till att laga till, och packa, matlådor för de tre arbetspassen. Sedan åkte jag till jobbet en halvtimme tidigare för att förnya det kort som ger behörighet till journalsystemet.

Jag hade bokat en tid till klockan 13:00 och var på plats 10 minuter innan. Direkt blev det tjafs och jag fick veta att jag inte kunde komma klockan 13, det var 13:30 som gällde. Jag suckade lite och började resa mig från stolen där jag satt i väntrummet. Efter att jag sagt att det inte fungerade med 13:30 eftersom jag då förväntades vara på min arbetsplats. Ombytt och beredd att ta rapport och sedan ta hand om mina patienter.

Han kollade på listan och såg då att jag faktiskt var bokad klockan 13:00. Han skulle gå på lunch, men eftersom nästa bokade besök var 13:50 skulle han hinna äta ändå. Han gjorde stor sak av att han skulle ta emot mig. Kände mig verkligen som att jag existerade på nåder. Som att jag var till besvär eftersom mitt kort skulle gå ut om bara 4 dagar. Som om det vore mitt påhitt att inte ge behörighet för hela min bokade period.

Han plockade fram ett nytt kort och loggade in för att starta den process det är att få den här behörigheten. Plötsligt bara stirrade han på sin skärm och sa att det var något han aldrig sett tidigare. Han tillkallade en kollega som förklarade att regionen hade slut på sina licenser till Cosmic och att den enda personen som kan skaffa nya var på semester. Man lovade att se till att få tag på hen och att jag ska få en ny behörighet på tisdag. Mitt kort har ju tillräckligt många dagar kvar för att räcka över helgen. Jag är helt förstummad. Hur kan en region (tidigare det som kallades landsting) inte ha koll på sina licenser till viktiga system?!! Hur kan man ens riskera att personal som arbetar direkt med patienterna inte har tillgång till journalerna med viktig medicinsk information? Jag blir alldeles matt.

Eftermiddagen och kvällen rullade på. Jag hade hand om vanliga IVA-patienter och slapp därmed den jobbiga skyddsutrustningen.

Det fanns ett förslag om att köpa sushi. Om man ville. Jag hade mat med mig men bestämde mig ändå för att beställa. Det var trots allt lönedag och efter pärsen med kortet behövde jag något att förgylla kvällen med.

Hade en förhoppning om att kunna gå från jobbet 21:30 när jag slutar. Men så blev det  inte. Som vanligt. Jag gick 22:15.

När jag kom hem, vid 23-tiden, gav jag pojkarna mat och försökte sedan varva ner lite. Men jag sov jättedåligt och hade nog inte sovit mer än max 3 timmar då jag gick upp.

Förmiddagen gick bra, men man är alldeles för lite personal. Jag var sjuksköterska 1, förutom att jag redan hade 2 patienter. Hade det kommit en ny patient var det jag som skulle ta emot, och hand om, den. Som tur var kom det ingen under mitt pass. Jag hade fullt ös med de 2 jag hade.

Gick från jobbet exakt 15:00, bytte om och gick till parkeringen och hämtade bilen. Åkte raka vägen hem. Såg till att pojkarna fick mat och klädde sedan av mig och gick till sängs. Sov till 19:35.

Har ätit lite och lyssnat på ljudbok under kvällen. Klockan är 22:49 och jag ska alldeles strax lägga mig igen. Jag är så trött att det värker i kroppen. Imorgon är det arbete igen och dessutom har jag lovat att ta ett par extra pass nästa vecka, mellan mina helger, eftersom det är extrem personalbrist just vecka 31. Oh my God!

*För den som tycker det är något bekant med titeln på inlägget så ska jag ge lite hjälp. TV-serien hette Trettio grader i februari. 🙂

Det här inlägget postades i Livet, Mitt nya (arbets-)liv, Växjö. Bokmärk permalänken.

6 svar på Åtta grader i juli

 1. Ingrid skriver:

  Jag såg ”Trettion grader i februari” för inte alls länge sedan. Den är så bra!
  Det är verkligen märkligt att regionen inte har bättre koll på sina licenser. Hoppas att de hinner ordna det så att du inte står utan behörighet när du ska jobba dina extrapass nu i veckan.
  Ha en dräglig söndag!
  Kram, Ingrid

  • Kraka skriver:

   Jag tyckte om den serien. Men det är rätt länge sedan jag såg den.
   Visst är det märkligt att som region inte ha koll på sina licenser. Men det är på något sätt den här regionen i ett nötskal.

   Ha en bra söndag!
   Kram

 2. Znogge skriver:

  Du gjorde helt rätt i att förgylla arbetspasset med lite god mat, speciellt efter krånglet. Jag menar hur svårt kan det vara att ha koll på så pass viktiga saker? Skrämmande skulle jag vilja säga. Som vanligt en eloge till er som sliter hårt <3

  Kram

 3. 8 grader! 8 förbaskade grader i juli! Blir liksom ledsam, upprörd och trött på samma gång. Vad fick vi för semestertid 2020.

 4. skogsnuvan skriver:

  Du måste tänka på dig själv också och inte bara på andra annars slutar det med att du går in i väggen som så många inom sjukvården gör.

 5. Micke skriver:

  Så blir det ju under semestertider tycks det fast man undrar ju hur svårt det kan vara att göra rätt/förbereda inför just semestertider.
  Man blir ju lite matt förstår jag.

  Arbetade ju under en tid för många år sedan inom vården, ja, inget 9-5 jobb där inte så jag lade ner det så småningom, inte pga arbetstiderna endast utan för att personalen där var så jäkla ”fyrkantiga” men det var väl jag som inte riktigt passade för yrket om jag ska vara ärlig.

  Hur som helst…Ha det fint Kraka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *