Så göra vi när vi tvätta våra kläder – Bloggutmaning i augusti 25

Orsakullan, Madeleine, har en bloggutmaning i augusti med en fråga att besvara varje dag.

 

Tvättstuga, egen tvättmaskin eller kemtvätt. Hur tvättar du?

Jag har ingen egen tvättmaskin. Har inte plats varken för själva maskinen eller att hänga tvätt i min lägenhet.

Gemensamma tvättstugor är ett problem eftersom så många inte förstår att gemensam betyder att var och en ska städa efter sig. Där jag bor tror många av mina grannar att det betyder att någon annan, den som kommer efter, ska städa efter dem.
En av de sista gångerna jag tvättade hemma i tvättstugan blev jag hotad eftersom jag sa till dem som tvättat att de skulle städa och röja upp svinstian de ställt till med. Det var obeskrivligt smutsigt.
Först gick kvinnan efter sin man som regelrätt hotade mig. Jag valde att inte göra någon polisanmälan eftersom jag insåg att karln verkligen var för dum för sitt eget bästa. Däremot anmälde jag till vår förvaltare.

Det den hotfulla karln sa var att eftersom jag var deras granne kunde väl jag städa efter dem. Det är ju sånt grannar gör för varann.

Jag gav bara upp. Har varken tid eller energi att prata med folk som på allvar är så imbecilla. Insåg också att oavsett vad jag sa var jag tvungen att städa innan jag kunde tvätta.

Här tvättar jag inne hos Fia och U, i deras tvättstuga. Men hade det inte varit för pandemin så hade jag tagit tvätten med hem och tvättat i tvättstugan där. Så har jag gjort alla tidigare gånger då jag jobbat på annan ort. Men ska jag tvätta hemma i tvättstugan måste jag ytsanera innan jag ens kan lägga min smutstvätt där. Än mindre ren tvätt. Det coronavirus som orsakar covid-19 kan överleva på ytor i 5 dygn. På jobbet ytsanerar vi 3 gånger per dygn. Plus vid behov förstås.

Vi ytsanerar först med fiberduk och vatten, sedan med 45% eller 72% sprit beroende på vad vi sanerar. Datorer och tangentbord och liknande ska saneras med den svagare lösningen. Eftersom sprit av den kalibern är svårt att få tag på privat kan man sanera med klorlösning. Det lärde jag mig av Anders Tegnell i hans sommarprogram. Jag kommer troligen att klorsanera alla så kallade tagytor i tvättstugan för all framtid.

 

*Bild från pixabay

Det här inlägget postades i Bloggutmaning i augusti 2020, Livet. Bokmärk permalänken.

2 svar på Så göra vi när vi tvätta våra kläder – Bloggutmaning i augusti 25

 1. Ingrid skriver:

  Jag har alltid haft egen tvättmaskin och det var bland det första jag skaffade när jag flyttade hit till Odvalds. Efter att som styrelsemedlem fått ta del av diskussionerna som ständigt pågår om vem som städar och vem som inte städar i vår gemensamma tvättstugan, är jag väldigt belåten med att jag slipper gå dit.
  Ha en fin dag!
  Kram, Ingrid

 2. znogge skriver:

  Jag är mycket tacksam för att ha egen tvättmaskin och slipper samarbeta eller icke med andra människor. Det borde vara en självklarhet att alla tar sitt ansvar och städar efter sig. Här i skolan ytsanerar vi också tre gånger per dag.

  Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *