Mer offer än glädje – Bloggutmaning i oktober 18

Orsakullan, Madeleine, har en bloggutmaning i oktober med en fråga att besvara varje dag.

 

Anser du att politik är intressant? 

 

Politik, som ämne, är mycket intressant. Hur man med olika beslut kan forma det samhälle man vill ha.
Det finns mängder av ekonomiska teorier, teorier om hur ett samhälle ska styras och vilka det gagnar. Men man kan ju undra vilka av dagens politiker som ens är pålästa i de mest grundläggande teorierna.
Vilka har läst, och kan redogöra för, Platons Staten, Machiavellis Fursten (som jag tycker tydliggör, i alla fall till viss del, hur kriminella gäng fungerar), Marx Kapitalet, Thomas Piketty, litteratur om hur förorter fungerar (för de fungerar annorlunda än både landsbygd och inne i centrala delar av en stad) för att inte tala om alla dessa personliga skildringar där människor berättar om sina liv. De flesta politiker  verkar leva i en annan värld, kanske till och med i ett annat universum, än vad vi ”på golvet” gör.

Politik idag har blivit ett enda käbbel. Ingen bedriver någon professionell politik utan beter sig som bortskämda småbarn. Istället för att säga ”jag ska be min storebror slå dig” så hotar man med att anmäla till konstitutionsutskottet. KU:s uppgift är att kontrollera att regeringen följer reglerna. Men att föra sin egen politik att ha andra åsikter än motståndaren, är inte att bryta mot reglerna utan att föra politik. Det är det politik handlar om. Som det är nu vågar ingen stå för någon politik alls.

Jag har varit politiskt aktiv sedan jag var 14 år. Men jag har verkligen tröttnat. Det är hårt arbete och massor av tid som vi på låg nivå måste offra. Ideellt. Medan de i Sveriges Riksdag tjafsar och har väldigt bra betalt.

Det här inlägget postades i Bloggutmaning i oktober 2020, Livet. Bokmärk permalänken.

2 svar på Mer offer än glädje – Bloggutmaning i oktober 18

  1. Anita skriver:

    Det är bara en massa bråk med varandra tycker jag. Vi som bor på landet och hör ”hela landet ska leva” vet ju att man gör allt för att vi inte ska kunna leva här. Dåliga vägar när man gör guldbroar i Stockholm Indragna skolor och inte ens väglyse får vi behålla. Det är en förfärlig dubbelmoral men det passar att ta strömmen härifrån och göra stora kalhyggen överallt och tjäna pengar på virke som fraktas härifrån. Nej fy för politiken

  2. Ingrid skriver:

    Jag har aldrig varit politiskt aktiv, men jag har skaffat mig en åsikt om hur jag vill att vi ska ha det här i Sverige och jag försöker rösta därefter.
    Ha en god natt!
    Kram, Ingrid

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *