Fem en fredag v. 47: Tittut

Fem en fredag är ett bloggtema hos elisamatilda. Du kan läsa andras inlägg eller skriva ett eget.
Du deltar genom att svara på frågorna i din blogg (eller genom en kommentar om du inte har en blogg). Lämna gärna en kommentar här så jag och andra kan hitta in till dig och läsa dina svar. Glöm inte att länka till elisamatildas inlägg så fler kan ta del av Fem en fredag.

 

 1. Vilken var din senaste oväntade utgift?
 2. Vad är en trevlig överraskning?
 3. Vad är något du inte kan hitta?
 4. Vad gömmer du dig från?
 5. Vad gör du vid oväntat besök?

 

 1. Orvars sjukdom och veterinärbesök. Där rök nästan 5000 kronor i egenavgift. Resten betalade försäkringen. Veterinärvård är dyrt!
  Passar vi oss inte vid valurnorna så kan det bli likadant med människovård. Det finns politiska krafter som vill byta ur vår skattefinansierade vård till helt privat. Då blir det som i USA, alla har inte råd med dyra försäkringar. Speciellt inte de med bland annat så kallade gig-jobb (vår tids daglönare) eller timvikarier i olika branscher.
 2. En överraskning ska ju vara något oväntat. Kan inte påminna mig att det hänt något trevligt och oväntat på hur länge som helst.
 3. Det finns ständigt saker jag inte hittar när jag ska ha dem. Sedan dyker de minsann upp. Men bildligt sätt så är något jag inte hittar ork och inspiration.
 4. Jag vet inte om jag gömmer mig från något direkt. Försöker hålla mig undan från CoV-SARS-2 så gott det går. Hade jag inte haft ett yrke där jag måste träffa folk hade jag nog inte lämnat mitt hem alls.
 5. Precis som de flesta introverta gillar jag inte oväntade besök. Vet jag inte vem som ringer på dörren, eller bultar som visst har blivit det nya trots att det finns en ringklocka, öppnar jag inte. I stugan kan det däremot vara trevligt om någon kommer förbi spontant. Då bjuder jag på kaffe eller vin, lite beroende på vem det är.

 

*Bild från pixabay

Det här inlägget postades i Fem en fredag, Livet. Bokmärk permalänken.

13 svar på Fem en fredag v. 47: Tittut

 1. Ingrid skriver:

  Vi ska vara rädda om vårt sjukvårdssystem. Det skulle vara förfärligt om det skulle bli som i USA.
  Ibland kan saker man tror är för evigt borta dyka upp, men den där kniven som jag blivit av med, misstänker jag har åkt i komposten när jag varit där med trädgårdsrens och containern är tömd ett par gånger sedan jag blev av med den, så den är nog borta för alltid.
  Ha det så gott!
  Kram, Ingrid

 2. orken har kommit tillbaka, familjen får knacka på oväntat.

 3. Kina skriver:

  Tidigare har jag inte gillat oväntade besök. Det var för att jag ville ha det så städat om någon skulle komma. Men det har jag lagt av med. Det viktigaste är att de känner sig välkomna.
  Systemet i USA är helt förkastligt! Hur många lever där som just nu inte har råd att få den vård de behöver?! Skamligt!
  Trevlig helg!

 4. A ROOM OF MY OWN skriver:

  veterinärräkningar har en tendens att bli höga även om en har försäkring. på fråga tre har jag svarat ungefär det samma som du

 5. Robert W skriver:

  Oj, finns det politiska krafter i Sverige som vill byta ut den skattefinansierade vården mot rent privat vård? Ett system med rent privatfinansierad vård finns inte ens i USA.

  • Kraka skriver:

   Ja, det finns politiker som tycker så. Förhoppningsvis kommer de aldrig i beslutsställning. Det finns också många privatpersoner som inte tycker att det är rätt att de betalar skatt för vård som kommer folk som inte betalar lika mycket till godo. I Sverige har vi, än så länge, rätt till samma vård oavsett inkomst. I alla fall på pappret. Jag är väl medveten om att det inte fungerar så i praktiken med förturer åt försäkringspatienter och gräddfiler för somliga.
   Jo, det finns viss vård för alla i USA. Men inte ens du kan väl påstå att den inte är styrd av plånboken hos den enskilde.

 6. Marit skriver:

  Veterinærutgifter er kjipe greier, selv om vi har det slik at om det gjelder samme skade og det skjer innen tre måneder så går det på samme egenandel. Men du kan være sikker på at når det vender tilbake (selv om det er samme ting) så er vi gått to, tre dager over grensen. Hadde mye sånt på leonbergeren vår da han var valp og hadde masse voksesmerter. God helg.

 7. Geddfish skriver:

  Nej, vi ska vara rädda om vårt sjukvårdssystem!
  Jag hittade en sak idag, som jag letat efter länge, men glömde bort att nämna i mina svar idag. Ett smörgåsjärn, som stod som det skulle, längst in i ett skåp, hade inte sett det helt enkelt.
  Kram!

 8. Susjos skriver:

  Spännande att läsa andras svar på temat idag i ”fem en fredag”!
  Ja, att åka till veterinären är inte billigt, men en försäkring är ändå ett måste, fast de tär inte mycket man får tillbaka. Hoppas kissen mår bättre nu!
  JA, vi gömmer oss alla för det trista viruset!
  Ha en trevlig helg!
  Kram!

 9. Paula skriver:

  Det är ingen svängdörr hos mig normalt sett, de flesta vet att jag har en integritetströskel som är rätt hög, älskar att umgås men bara när det passar mig. Men jag behöver inte två veckors framförhållning som en del andra ….I Finland var det brukligt att man ringde på hos grannarna både när man ville låna något, eller ha barnvakt, hundvakt eller man var olycklig o behövde prata av sig. Jag fick en kulturchock när jag flyttade till Sverige där alla plockade fram almanackorna o försökte hitta en lucka för en fika….Jag kollade försäkringsvillkoren på hundförsäkringen idag…hoppas kissen mår bättre!

  • Kraka skriver:

   Jag kan nog nöja mig med en halvtimme framförhållning. Med möjlighet att kunna säga nej om jag är upptagen eller behöver egentid.
   Kissen mår bättre. Man vet inte vad det var som fick honom att kräkas. Kanske han fått i sig något olämpligt. Sedan blev han uttorkad av de två gigantiska kräkningarna. Droppet han fick gjorde underverk.

 10. Boklysten skriver:

  Veterinärvård är hutlöst dyrt… det är då man tackar sin lyckliga stjärna för försäkringen för annars hade det blivit ännu dyrare. Försöka hålla sig undan från covid-19 gör nog nog många just nu.

 11. Pingback: Fem en fredag v. 48: Ett hem - elisamatilda.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *