Nej, jag orkade faktiskt inte

Egentligen finns det inget som gör att jag har bråttom ner till Småland. Det är först nästa helg jag ska jobba. Men rent allmänt vore det skönt att vara på plats och att hinna umgås lite med Fia och U.

Ska jag vara ärlig så känner jag mig färdig med pendlandet för nu. Det är så skönt att vara hemma i mitt eget. Det enda som förstör är pandemin som seglar upp igen med allt fler nya fall. Har tappat räkningen på alla mail och sms med erbjudanden om jobb på nyinrättade avdelningar för covid-19. Erbjudandena kommer från alla möjliga företag och regioner. Man hämtar uppgifter från Socialstyrelsens register, som är offentliga. Egentligen är det lite märkligt att jag får så många erbjudanden, jag är ålderspensionär. Men det visar hur desperat man är. Situationen i vård och omsorg är som en lavin som bara ökar och ökar. Även om medias rapporteringar tyder på allvar så får man inte samma känsla för hur illa det är som när man får dessa jobberbjudanden. Det är lika många, eller fler, som vårdas på sjukhus och så många fler personal som är sjuka. Sjuka ute i samhället är också många fler. Speciellt unga människor.

Något som är tröttsamt är att FHM och regeringen inte tar nationella beslut utan istället har olika lokala regler. Som dessutom hela tiden ändras, ibland från ena dagen till den andra. Jag måste erkänna att jag inte har koll på ”mina” tre regioners regler. Stockholm, Kronoberg och Jönköping. Dessutom tycker jag att man pratar en massa strunt som strider mot både vetenskap och beprövad erfarenhet (som det så vackert heter att vi i vården ska rätta oss efter). Jag har bestämt mig för att strunta i alla dessa regler och följa WHO:s rekommendationer. Som bland annat innebär munskydd i trängsel och offentlig inomhusmiljö. Att jag struntar i betyder inte att jag bryter mot några regler. I alla fall inte medvetet. Jag kan inte låta bli att undra om Tegnell vägrar böka sig för vetenskapen på grund av prestige, det är svårt att ändra sig i hans position, eller om han är ålagd att säga det han gör för att det skyddar ekonomin i landet. Han, som är erfaren vad gäller pandemiarbete och till och med jobbat med ebola på plats i Afrika, borde veta bättre än att säga så mycket strunt.

För att återgå till varför jag inte kom iväg idag. Jag kunde inte sova och var fortfarande vaken när det var mindre än en timme tills jag behövde gå upp. Sedan lyckades jag slumra till och har lyckats få ihop hela 4½ timme sömn. Eftersom jag hade en del att göra innan jag kunde åka, och några saker att göra utefter vägen, skulle det inneburit att jag skulle bli tvungen att köra den sista biten i mörker. Den biten där vägen är sämre och det kan vara halt. Kanske till och med snö. För här snöade det i går kväll och var halkvarning. Småländska höglandet är lite kallare. Jag hade ju ett par sådana morgnar när jag åkte hem från jobbet och det var redan tidigt i oktober. Sedan blev det varmare igen.

Efter långfrukost med ljudbok satte jag batteriet på laddning. Laddningen är tyvärr inte så snabb. Hade behövt något annat. Till exempel träffat en vän, gått på museum, en spännande föreläsning på ABF (eller annat ställe). Inspiration kallas det visst, det jag saknar i livet nu under pandemin.

 • Tittade på The Sinner avsnitt 7 på svtplay.
 • Pratade med Fia i telefonen, hon ringde och frågade om jag var på väg och ville äta med dem ikväll. Hon hade missat mitt sms där jag skrev att jag skulle komma först på lördagen.
 • Tog ett skumbad, lyssnade på ljudbok, bläddrade i nya M-magasin som kom i brevlådan.
 • Blev lockad av två som viskade: ”Komsi komsi till oss mamma, det är så skönt att ligga och vila”.
 • Gick upp, efter exakt 1 timme med pojkarna. Gjorde kaffe och åt pepparkakor med ost.
 • Lyssnade på en podd med  ungefär titeln Hur du kan halvera risken att bli smittad. Till en början verkade det intressant, men när de började jämföra skyddsåtgärder med att sänka hastigheten till 30 km/h på motorvägen kände jag att det, som vanligt, bara var en massa dravel.
 • Pratade i telefon med en vän vars bror är nyopererad. Det hade gått bra.
 • Beställde Klibans katter 2021, en väggkalender jag haft i flera år. Tror det blir 5:e året. Brukar köpa den i SF-bokhandeln i Gamla Stan. Nu fick det bli på nätet. SF hade inga kvar och då stod valet mellan det amerikanska förlaget eller Amazon. Jag har dålig erfarenhet av att beställa saker från USA. Har fått betala både tullavgift och importmoms på varenda bok jag beställt. Nu fick det bli Amazon eftersom Adlibris också hade slut på den.
 • Åt lite hemlagat från frysen.
 • Tittade på avsnitt ett av Jakten på en mördare på svtplay.
 • Läser i media hur Stockholmskrogar och fjällhotell förbereder olika slags fusk för att kringgå ”rekommendationerna”. Är det verkligen ingen som förstår att det pågår en dödlig pandemi!
 • Lyssnade en stund på ljudbok.
 • F ringde och undrade om jag var sugen på en utflykt. Han behövde köpa krossade tomater.
 • Åkte med F till MAXI i Barkarby.
 • Pysslade lite hemma.
 • Gick upp till F för att äta middag och se film. The black hole.
 • Gick hem och avslutade kvällen för att sova. Klockan var redan kvart över två.

På gården har man redan satt upp jul-/adventsbelysningen

Det här inlägget postades i Livet, Mammason. Bokmärk permalänken.

3 svar på Nej, jag orkade faktiskt inte

 1. Znogge skriver:

  Jag förstår mer än väl att du är trött på pendlandet och just nu tycker jag att man kan känna sig trött på allt. När det gäller rekommendationer så tycker jag att WHO:s väger mycket tyngre än Tegnells. Ärligt talat så tror jag att han har fastnat i en prestigefälla så nu är det nog läge att använda sitt egna sunda förnuft. Hur som helst så lär munskydd inte försämra något i alla fall. Dessutom så stör jag mig på att Tegnell inte tror att man klarar av att använda sådana. Det är faktiskt ingen raketvetenskap att göra rätt.

  Kram och god lördag!

 2. Micke skriver:

  Köra i halt väglag och mörker är ju en kombination jag aldrig uppskattade när jag hade bil, tvi vale, till och med otrevligt att åka buss ju i mörker tycker jag.
  Tar spårvagnen jag istället om det är sent på kvällen.
  Fast nu åker jag ju bara till och från jobbet, nere i stan har jag inte varit sen i mars, känner att det måste vara så och tar på så vis mitt ansvar som medborgare.

  Fler och fler drabbas igen, sjukvårdspersonalen går på knäna, hur ska detta gå?

  Tillönskar dig en fin lördag.

 3. skogsnuvan skriver:

  Även här i jämtland har coronan ökat för varje dag. Nu börjar det kännas ganska otäckt och jag förstår att dom som jobbar i sjukvården har det väldigt tungt. Här är blötsnö och slibbigt ute så det blir en söndag inomhus tillsammans med brorsan och hunden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *