Johanna Kajson har även i år en julkalender med en fråga att besvara varje dag.
Temat ”LÄRDOMAR UNDER ÅRET” handlar helt enkelt om att i varje lucka landa i vad som hänt under detta mycket speciella år – 2020 – när det mesta blev inställt och mångas liv vändes upp och ner…
En maträtt jag gjorde för första gången i år
Jag hittade ett recept i en veckotidning där man fyllde fläskfilé med salami och soltorkad tomat. Till det serverade man pestopotatis.
Jag provade receptet när min son fyllde 35, men hade köpta, frysta potatisbollar. Vi var i stugan där jag inte har något riktigt kök och inget rinnande vatten. Då får man förenkla.
Jag gjorde en filé och det visade sig vara i minsta laget till tre hungriga karlar och två kvinnor i min ålder. Jag åt pyttelite, bara för att smaka.
Man skär en ficka, på längden, i fläskfilén och stoppar i salamiskivor med soltorkade tomater i olja. Sedan binder man om med steksnöre. Bryner på i stekpanna och sedan in i ugnen, 200 grader cirka en halvtimme. Man får kolla så fläskköttet är genomstekt.
När jag fyllde 65 gjorde jag samma rätt men i större skala med 5 fläskfiléer och då gjorde jag pestopotatis. Små, runda potatisar som jag kokade och rörde sedan ner pesto från burk.
*Detta är en del i Kajsons julkalender – vill du också vara med så kan du läsa mer här.