Fem en fredag v. 4: Isbrytare

Fem en fredag är ett bloggtema hos elisamatilda. Du kan läsa andras inlägg eller skriva ett eget.
Du deltar genom att svara på frågorna i din blogg (eller genom en kommentar om du inte har en blogg). Lämna gärna en kommentar här så jag och andra kan hitta in till dig och läsa dina svar. Glöm inte att länka till elisamatildas inlägg så fler kan ta del av Fem en fredag.

 

 1. Skulle du hellre ha 10 hobbys eller 1 passion?
 2. Vad är det konstigaste i ditt kylskåp?
 3. Vilken är den vackraste plats du har sett?
 4. Vilken låt har du spelat mest den senaste veckan?
 5. Är du en sparare eller spenderare?

 

 1. Det är en spännande fråga. Vad är en hobby? Ja, nu undrar ni nog om jag är alldeles från vettet, det vet väl alla. Men det är inte ovanligt att kvinnor, i intervjuer i tal och/eller  text ger svar som ”hushållsarbete”, ”att vara med mina barn”, ”laga mat”, ”umgås med familjen” och liknande.
  Min son säger alltid att skillnaden mellan ett intresse och en hobby är att intresset är gratis medan hobbyn kostar pengar. Alltså började jag med att se vad jag kunde hitta om vad en hobby är.
  ”Hobby är en fritidssysselsättning som utförs som avkoppling eller för nöjes skull, till skillnad från ett yrke som utförs för försörjning. Med andra ord kan en hobby sägas vara frivol, lättsinnig, men också ett sätt att göra fritiden meningsfull.”
  ”Med hobby avses i synnerhet sådant man gör på fritiden där sysselsättningen har privat eller trivial natur, inte är ansvarskrävande, och inte bringar några särskilda extrainkomster.”
  ”Hobbyverksamhet sammanförs ofta med den personliga sfären, till skillnad från utåtriktade ämnen som politik eller religion vilka berör samhället.”.
  ”Svenska akademiens ordbok definierar ”hobby” som ’favoritsysselsättning’ eller ’vurm.”
  ”1816 finns det första belägget på engelska för formen ”hobby” och avsåg då ’aktivitet som inte leder någonvart’. På svenska användes ordet ”hobby-horse” år 1841 i samma betydelse som ’hobby’, och något halvt århundrade senare brukades formen ”hobby”.”
  (Källa Wikipedia)
  Alla som känner mig någotsånär vet att jag har en massa saker på gång hela tiden. En del av dem är nog i det närmaste en passion. Utan att vara en hobby.
  Kyrka och politik räknas alltså inte till hobby, inte heller studier efter som de avser att leda till något. Se film och läsa/lyssna på böcker kan ses som en hobby, i alla fall när det inte finns något annat syfte än förströelse. Trädgårdsarbete räknas som hobby så länge det är för nöjes skull och så kan en del andra hemsysslor också ses. Baka till exempel.Jag hävdar alltid att vandring är min hobby, ja det kan nog ses som en passion också. I vart fall klarar mina vandringsresor min sons indelning för dessa kostar en hel del.
  Jag tror jag vill svara att jag hellre vill ha 10 hobbys än 1 passion. Jag känner ett antal personer som är besatta av sin passion, vurm, aspiesamlande och det verkar mest begränsande för deras liv.
 2. Allvarligt talat har jag ingen aning om vad som finns i mitt kylskåp. Däremot vet jag att det behövs en ordentlig rensning och uppdatering när jag flyttat hem. Troligen ligger det något ”ludet” (mögligt) i kylen.
 3. Jag har sett så många vackra platser och har svårt att välja ut en. Men känslan, efter 4 dagars vandring, då vi passerade det som kallas Solporten, och hade en halv dags vandring kvar till Machu Picchu som vi kunde se nere i dalen. Det var rätt maffigt.
 4. Den enda låt jag spelat/lyssnat på mer än en gång är: Gilgamesh lament for Enkidu med Peter Pringle.
 5. Absolut en sparare. Klipper till och med upp tandcremestuben för att få ut det sista.
Det här inlägget postades i Fem en fredag, Livet. Bokmärk permalänken.

14 svar på Fem en fredag v. 4: Isbrytare

 1. Geddfish skriver:

  Du är en liten blandning av mig, ser jag. Jag klipper också upp tuber och youghurtar för att få ut det sista, som är ganska så mycket.
  Hör väl till sparandet och det man blir rik av 😉
  Jag är helt säker på att du sett underbara platser. Frågan är bara vad som är underbart för den som svarar på frågorna. Jag skulle mer än gärna sett Machu Picchu!
  Kram

  • Kraka skriver:

   Mach Picchu är kanske inte den vackraste platsen jag sett, men just känslan att efter flera dagars vandring på Inkaleden slutligen se den nrer i dalen oc veta att till lunch skulle vi vara där. Bara cirka 5 timmars vandring kvar. Annars är jag väldigt förtjust i Nepal förstås och även Kamchatka med sina vulkanberg.
   Grönland, huvudstaden Nuuk, där jag var och jobbade i två perioder kan jag längta ihjäl mig till och sluter jag ögonen så ser jag inom mig solen på snön. Så vackert!

   Kram

 2. Ingrid skriver:

  Det var en ordentlig utredning över vad som räknas som en hobby och inte. Jag kan nog säga att jag inte idkar någon hobby alls, om man inte ska kalla bloggandet för det.
  Ibland kan man verkligen bli förvånad över saker man hittar i kylskåpet.
  Ha det så bra!
  Kram, Ingrid

  • Kraka skriver:

   Bloggande, skrivande, är ett slags hobby så länge man inte skriver för pengar och du både läser och ser film/serier så visst har du hobbys.
   Ja, jag har inte städat min kyl sedan jag flyttade för dryga året sedan så jag utgår från att jag kommer att hitta på det ena och det andra…

   Ha en fin lördag!
   Kram

 3. A ROOM OF MY OWN skriver:

  en passion kan verkligen kosta pengar. mycket pengar. klart att en ska klämma ut det sista i tuben och filförpackningen. mycket lät hänt att det glöms saker i kylskåpet.

  • Kraka skriver:

   Mina resor kosta ofta mellan 50- och 100tusen så jag behöver vara sparsam. Men det finns starka miljömässiga skäl till att inte slänga varken mjukost i tub eller tandcreme.

 4. it_is/Anette skriver:

  Det där var en bra fundering – vad är en hobby, o du gav oss verkligen ett bra svar på det 🙂 Det här är lite intressant tycker jag – hur vi ofta använder ord på ett sätt men vet egentligen inte exakt vad det står för, skillnader på ord.

  • Kraka skriver:

   Det finns naturligtvis en historia i botten. En av mina kompisar, som jag inte umgås så mycket numera, har alltid varit på mig att jag inte kan få säga att jag är trött när det jag gör är sådant som intresserar mig och som jag valt själv. Jag är dessutom uppvuxen i en familj där man alltid sa till mig att jag inte visste vad trött var, jag som inte jobbade utan bara satt på sjukhus.
   Jag är superintresserad av intensivvård. Men det är ingen hobby och ja blir väldigt trött av ett arbetspass, speciellt nu med skyddsutrusning och dessa väldigt sjuka patienter som pandemin givit oss. Likaså är jag intresserad av mina studier, men att tentaläsa tar ju nästan andan ur en.
   Just nu lyssnar jag på Beethoven i bakgrunden och det är ett hobbylyssnande. 🙂

   Önskar dig en fin lördag!

 5. Micke skriver:

  Bra grabb du har där, hobby kostar nog lite medan intressen kostar mindre eller inget alls…antar jag.

  Min hobby består väl av serier på dvd och intresset mitt består av böcker om säkerhetstjänster och kalla kriget, fast det kostar ju också en hel del förstås, då är det kanske en hobby det med 😉

  Ha det bäst Kraka.

  • Kraka skriver:

   Min son är väldigt underfundig skulle jag vilja säga. Kommer på saker på ett sätt som är både roligt och fyndigt. Som när han sa, efter att jag klagat på att ungdomar vill bli influencers istället för sjukvårdspersonal:
   ”De bad om att få bli influencers. Men gud i sin stora visdom är gammal och hör illa, så han gav alla influensa”. Skulle inte förvåna mig om någon ståuppare fångar upp det och använder det. Men min son hittade på det alldeles själv.

   Ha en fin lördag!

 6. Znogge skriver:

  Min hobby är definitivt våra hundar, den saken är säker 😀 Just nu ligger mycket på is men jag ser fram emot att givande kurser kan starta fram på vårkanten.

  Jag är ingen slösare men att klippa upp tandkrämstuben har aldrig föresvävat mig. Däremot så är jag en fina på att pressa ut det sista ändå 😉

  Kram och god lördag!

  • Kraka skriver:

   Hundar är en trevlig hobby och jag hoppas du får komma igång med kurser igen till våren. Tyvärr verkar just Skåne vara ett fäste för vaccinationsmotstånd.

   Ha en fin lördag och lycka till med ”den stora fågeln”. 🙂

   Kram

 7. Musikanta skriver:

  Jag ser också till att få ut det mesta ur tandkrämstuber och andra plastflaskor med lotion och smink etc. genom att klippa upp dem. Har också som du tänkt på att rensa i kylskåpet någon dag. Men som så mycket annat blir det inte av. Det var i alla fall bra med frågan eftersom den ledde till att jag gick på upptäcktsfärd där.
  Haha, trädgårdsarbete som hobby har jag aldrig haft. Tycker det är väldigt skönt när det är snö i trädgården.
  Ingrid som önskar dig en skön kommande vecka.

 8. Pingback: Fem en fredag v. 5: Årshjul - elisamatilda.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *