Tog mig i kragen och gjorde en utflykt

Det var nära att det blev som igår. En dag vid datorn. Men på eftermiddagen kom jag iväg på en utflykt.

Jag bor inte jättelångt från Uppsala och bestämde mig för att åka till Gamla Uppsala och promenera. Det är många år sedan jag var där. Frågan är faktiskt när det kan ha varit för de enda minnen jag har från Gamla Uppsala är från tidigt 1970-tal.

Gamla Uppsala kyrka, den hade tyvärr hunnit stänga bara några minuter innan jag kände på dörren. Får besöka den en annan gång.

Uppsala högar, som egentligen heter Gamla Uppsala fornlämningsområde,  är berömda. Från början trodde man att det var de fornnordiska gudarna som var begravda där. Men utgrävningar har visat att området innehåller mellan 2000 och 3000 gravar.
På den tiden jag bodde i Uppsala var det fritt fram att klättra upp på högarna. Det får man inte göra numera. Däremot kan man beställa en guidad tur på högarna. Men just nu är museet stängt på grund av pandemin. Förresten har ni väl redan gissat att högarna var fulla av folk som rände runt på dem. I Sverige gör folk aldrig som de blir tillsagda. Jag avstod dock och planerar att se till att få en sådan där guidning efter pandemin.

Restaurangen Odinsborg är kanske mest känd för att man serverar mjöd. Där har jag druckit ett och annat horn av denna bryggd. Men idag körde jag bil så det fick bli kaffe och belgisk våffla.

Efter att jag fikat gav jag mig ut på promenad runt högarna. Det började skymma och jag ångrade att jag inte åkt tidigare. Men då hade jag kanske missat den spektakulära solnedgången. Man kan inte få allt. I alla fall inte samtidigt.

Högarna från baksidan och lite på avstånd.

Utsikt mot Uppsala. Domkyrkan och slottet ger den välbekanta skylinen.

Solen går ner medan jag går mot parkeringen

Se hela Uppland står i lågor skaldade Evert Taube. Visserligen om Solna och Brunnsviken. Men varför vara knusslig. Uppsala är faktiskt ännu mer Uppland.

Det här inlägget postades i Livet. Bokmärk permalänken.

6 svar på Tog mig i kragen och gjorde en utflykt

 1. Znogge skriver:

  Så trevligt att du kom iväg på en utflykt! I Uppsala har jag aldrig varit men skulle gärna åka dit.

  Kram och god kväll!

  • Kraka skriver:

   Jag bodde i Uppsala 1972-74 och har sedan jobbat på sjukhuset där 2016. Min skola, Newmaninstitutet, ligger där men just nu är ju allt på zoom. Suck!
   Det finns en hel del att titta på i Uppsala så en tur dit rekommenderas.

   Kram

 2. Micke skriver:

  Skönt arr komma iväg sådär och se sig om.
  Uppsala har jag nästan besökt en gång i tiden när lillebror studerade där en gång i tiden men det blev inställt.
  Någon gång ska jag väl ta mig dit, är ju en historisk stad på många vis.
  Tack för denna utflykt och ha en fin kommande vecka.

 3. Ingrid skriver:

  Vilken trevlig utflykt du kom iväg på. Uppsala har jag faktiskt aldrig besökt, men jag har ju sett bilder och läst historien om Uppsala högar. Det ser väldigt vackert och lite dramatiskt ut.
  Ha en glad måndag!
  Kram, Ingrid

  • Kraka skriver:

   Ja, det blev en bra utflykt. Lite lagom långt bort också. Uppsala är en trevlig stad.

   Hoppas du haft en glad måndag. Önskar dig en god natts sömn!

   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *