Ett slags nystart, eller återstart, beroende på hur man ser på det

Klockan 06:03 klev jag ut ur garaget, där jag parkerat, på Akademiska sjukhuset. Det såg ut att bli en fin dag, solen var på gång .

De här husen ligger mittemot garaget, Brännskadecentrum ligger längre upp i ett högt hus med helikopterplattform på taket.
Det är besvärligt att ta sig fram eftersom sjukhusområdet är en byggarbetsplats. Fortfarande. Man höll på och byggde redan för 5 år sedan då jag senast jobbade där. Undrar när man planerar att vara klar?

Jag var ute i god tid dels för att jag inte tycker om att vara sen dels för att jag skulle hinna byta om. Var lite osäker på var kläder fanns numera och om det fortfarande gick att låna ett skåp uppe på avdelningen. Allt var som som tidigare och kändes hemmavant.

Jag hann med en kopp kaffe innan det var dags att samlas vid planeringstavlan. Man börjar 6:45 på avdelningen. Man gör ju det på en del ställen istället för 07, något som gör det omöjligt att åka kollektivt om man bor en bit bort. Jag skulle behöva ta nattbuss vid 04-tiden till pendeltåget och vänta där i 30 eller 40 minuter och slutligen vara framme redan 5:30. Jag provade detta förra gången jag jobbade där. Man orkar inte många pass innan man ger upp. Det tar ”nästan ingen tid alls” med bil. Det är 6 mil och jag har motorvägen i stort sett utanför dörren. I alla fall bara några hundra meter bort. Fast i ärlighetens namn så fungerar det inte att börja 07 heller, man behöver börja 08 för att kollektivtrafiken ska fungera som alternativ. Dessutom får det inte vara någon enda försening och det är ju mer regel än undantag att pendeltågen strular.

Jag skulle ha en introduktionsdag, får en intronatt också, och fick jobba ihop med H som jag känner sedan tidigare. Vi skulle ha hand om två patienter. Två postcovid eftersom man fyller upp och hjälper till med den gruppen. En postcovid i det här sammanhanget är en patient med covid19 som varit sjuk så länge att de inte längre är smittsamma men som är så sjuka att de behöver respiratorvård. Ofta också dialys. Man måste helt enkelt använda de respiratorplatser som vården har, vilket inte är problemfritt. Det finns snart inga platser för andra patienter när det ligger en covidpatient på varenda plats. Tänk om folk som kramas, har fester och trängs ute i samhället kunde fatta det.

Vi hade fullt upp hela dagen, ett avbrott för lunch och sedan var det dags att förbereda för överlämnandet till kvällspersonalen. Dagen gick fort.

Till eftermiddagskaffet hade någon tagit initiativet att grädda våfflor. Eller grädda hjälptes man väl i och för sig åt med, men någon hade i alla fall införskaffat och gjort smeten, vispat grädden och köpt sylten. Så bra personalvård!

Det ser lite ensamt ut, men vi var ett gäng i personalrummet. Men vi håller minst ett par meter avstånd och sitter långt från varann. Det är endast då man äter något som man får plocka av sig munskyddet. All personal är vaccinerad. Men man måste ändå hålla avstånd och följa FHM:s rekommendationer eftersom det inte är klarlagt om man ändå kan sprida smitta. Dessutom är det inte fullt skydd mot de muterade varianterna, som ju är de som dominerar nu. Den brittiska är både mer smittsam och mer dödlig är den ursprungliga.

När jag åkte hem 15:30 var jag trött. Hela kroppen kändes trött och jag fick uppbåda alla mina krafter för att orka gå in på Coop och köpa några saker. F är förkyld och ville ha mat och dryck levererad och jag behövde också ett par saker.

När jag kom hem föll jag ihop som en trasa. Drack kaffe och försökte komma igång med att plugga, men gav upp och klockan 20 låg jag i bädden. Somnade ligga snabbt som et utblåst ljus.

Det här inlägget postades i Livet, Mitt nya (arbets-)liv, Uppsala. Bokmärk permalänken.

8 svar på Ett slags nystart, eller återstart, beroende på hur man ser på det

 1. Ingrid skriver:

  Efter en sån dag förstår jag att du somnade gott. Det låter verkligen jättejobbigt.
  Hoppas att du får en behaglig fredag, eller är det jobb som gäller i dag också?
  Kram, Ingrid

  • Kraka skriver:

   Tack!
   Jag ska jobba min introduktionsnatt inatt, 21-07. Har haft en muntlig tenta på zoom på förmiddagen. Men nu är jag ledig, ska sova lite på eftermiddagen.

   Önskar dig en fin fredag!
   Kram

 2. Znogge skriver:

  Jag förstår mer än väl att du inte orkade plugga utan behövde sova. Hoppas att din introduktionsnatt blir bra men du är ju verkligen rutinerad.

  Kram och god fredagskväll!

  • Kraka skriver:

   Tack!
   Ja, jag tror att jag ska få vara på salen med avdelningens enda brännskadepatient. Det är så tråkigt att alla platser av IVA-karaktär fylls upp med covidpatienter. Det finns inte plats för andrapatienter så man får hoppas att man själv, eller någon anhörig, inte behöver intensivvård eller högspecialiserad vårt typ den på brännskadecentrum. Vi har bara två BRC i Sverige och det är likadant i Linköping att platserna är upptagna av covidpatienter som behöver respirator. Läste just att i Stockholm har covidpatienterna ökat med 80% de senaste två veckorna.

   Ha en skön fredagskväll!
   Kram

 3. Kina skriver:

  Jag måste säga att alla ni som jobbar inom vården är beundransvärda, och jag önskar att också skulle synas i era lönekuvert, men inte då. Tror att många bara faller ihop, precis som du, efter arbetsdagens slut! Tack till dig och dina arbetskamrater och stor kram!

  • Kraka skriver:

   Ja, många orkar inte ha någon fritid utan sover bort den. Nu under pandemin är det flera jag känner osm helt klappat ihop och blivit sjukskrivna för ptsd. Men också för utmattning av de långa passen i krisavtalen.
   Jag jobbar ju på timmar och klarar mig bättre, men det är ändå varit tufft med alla dessa covidpatienter. Det är en extremsituation.

   Ha en bra lördagskväll! Det tänker jag ha, tillsammans med mina pojkar Kingston och Orvar. De tycker om att sova med mig och har nu fått mjukmat medans jag dricker ”morgonkaffe”. Gick upp vid 18:30 och nu är klockan snart 20.

   Kram

 4. Micke skriver:

  Tycker det är tragiskt att inte folk respekterar detta mer än de gör, de flesta gör det väl dock förstås.
  Fler och fler som använder munskydd här i kollektivtrafiken, det har allt tagit sin tid vill jag säga.
  Men många struntar i det ännu, tragiskt.

  Gillar inte heller att vara sen, en tid jag har att passa ska hållas annars känns det inte bra.

  Ha det bäst Kraka.

 5. Pingback: Fredag & lördag | Kraka

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *