Ljuv musik uppstod i mitt hjärta

Har åkt förbi nere på vägen så många gånger och tänkt att jag skulle besöka den spännande kyrkan Sankta Birgitta i Nockeby. Det är en modern kyrka från första halvan av 1960-talet.

Av en händelse hade jag fått reda på att det under tisdagens lunchkonsert skulle spelas marimba. Detta spännande och underbara instrument. Det är verkligen inte ofta man har chansen att få lyssna live på just marimba.

Trots att jag arbetat under natten var jag fullt besluten att åka till konserten som började 12:30. Jag hade ringt dagen innan för att höra hur dags man behövde komma för att få plats. En halvtimme sa man, man jag var nog där redan en timme i förväg. Nu under pandemin får man bara vara åtta kyrkobesökare, annars hade det varit gott om platser.

Det är en vacker kyrka med spännande interiör. All utsmyckning är noga genomtänkt med en djup symbolik. Precis på det sätt jag tycker det ska vara i en kyrka.
I taket och på någon av väggarna finns målningar av konstnären Lars Andreasson. De är målade som han tänkte sig att solen skulle sila ner genom molnen om man låg på rygg. Färgerna, och också själva målningen, fick mig att fundera om han hade någon teosofisk anknytning. Det står inget om det på den webbsida som finns för att bevara hans minne och inte heller den personal jag frågade visste. Möjligen är det helt enkelt hans stil bara. Han har gjort utsmyckningen i Åkeshovs simhall i någon liknande stil. Ska åka dit vid tillfälle, när jag känner att jag orkar/vågar gå utanför min pandemikomfortzon. (Nu har det framkommit att FHM undanhållit fakta om höstens smittspridning. Man ville inte skrämma svenska folket. I mina ögon/öron är skillnaden mellan att undanhålla fakta och att ljuga hårfin. Jag har hela tiden sagt: ”Vad är det som dom vet som dom inte berättar?”. En hel del har det visat sig).

Men för att återgå till dagens oas av ljuv musik. För det var verkligen fantastiskt.

Marimba är ett slaginstrument med rötterna i Afrika. Som jag berättade så är det inte helt vanligt att man får chansen att höra det live. På youtube finns naturligtvis en del, men jag är så trött på att delta i livet digitalt. Det står mig ärligt talat upp i halsen.
Första gången jag hörde musik framföras på marimba var i Hedvig Eleonora kyrka 2013 då Mika Takehara framförde musik på instrumentet.

Idag var det Johan Westerlund som spelade marimba. Hans far, Börje Westerlund, spelade trumpet.

Stycket av Toshimitsu Tanaka är skrivet för marimba, de övriga var arrangerad för instrumentet. Konserten avslutades med Jesus joy of man’s desiring av J S Bach. Ett av mina favoritstycken.

Tack vare pandemin så spelas alla konserter in och du kan lyssna på dagens konsert om du klickar på länken. Gör det! Det är värt det.

Det här inlägget postades i Livet, Teater, museum, kultur, musik. Bokmärk permalänken.

11 svar på Ljuv musik uppstod i mitt hjärta

 1. znogge skriver:

  Att delta digitalt är verkligen inte alls samma sak så därför var det härligt att du var de som fick lyssna live. Spännande med lite annorlunda målningar.
  I min värld tycker jag att sanningen är viktig.

  Kram och god kväll

  • Kraka skriver:

   Det var verkligen en fantastisk konsert!
   Att FHM tummar på sanningen och undanhåller information är verkligen inte bra. Speciellt när man vill att folk ska följa råd och anvisningar.

   Kram

   • Znogge skriver:

    Det är helt enkelt mycket illa och minskar trovärdigheten, ungefär som när ministrar shoppade inför julen och sedan reste hit och dit. I min tillvaro måste ansvariga leva upp till det budskap som man förespråkar. Vi måste få veta hur skarpt läget är.

    Kram

    • Kraka skriver:

     Här tycker jag att man gjort bort sig ordentligt. Även om jag har haft mina tvivel på sanningshalten i informationen ibland så ger det här ett perspektiv på att man måste ta allt med en nypa salt.

     Kram

 2. Ingrid skriver:

  Så härligt att du kunde delta och uppleva den här konserten live. Sånt är upplyftande för själen. Ha en god natt vare sig du nu jobbar eller sover!
  Kram, Ingrid

  • Kraka skriver:

   Ja, det var verkligen härligt att vara på plats. Kunde byta några ord med musikerna efter konserten och också ställa frågor om interiören i kyrkan till hon som höll i andakten.
   Jag är ledig, för att plugga förstås, jobbar nästa gång på lördag natt och då fyra nätter i rad. Idag står en promenad på schemat och imorgon är det tvättstugan. Fredag skoldag på zoom (usch och fy).

   Önskar dig en riktigt bra dag! Skulel du få för lite att göra kan jag rekommendera serien om Lasermannen på svtplay. Otäck men bra.

   Kram

  • Johan Westerlund skriver:

   Hej! Min mamma hittade denna blogg av en slump, det festliga är att det är jag spelade för dig på marimban den dagen i Sankt Birgitta kyrka. Kul att du gillade det! 🙏 Jag blev jätteglad när jag läste din text. Vill också säga att jag och min pappa ska göra en lunchkonsert den 26/10 kl. 12.30 om du vill komma. I samma kyrka. Några repriser blir det men även en del ny musik. Mvh Johan Westerlund

   • Kraka skriver:

    Tack Johan för att du besöker min blogg och tar dig tid att skriva.
    Har nu skrivit in konserten den 26:e i min kalender. Om inget oförutsett händer kommer jag och lyssnar. Marimba är ett av mina favoritinstrument och jag skulle inte frivilligt missa en möjlighet att få lyssna.
    Mvh Kraka, som egentligen heter Monika

 3. Micke skriver:

  Trovärdigheten för FHM blir ju bara lägre och lägre, man undrar ju hur allt ska gå och hur mycket vi medborgare blir bedragna och lurade.

  Härligt att kunna vara på plats förstår jag och visst finns det något rogivande med att gå in i en kyrka i största allmänhet.
  När pandemin är över ska jag gå ner till domkyrkan här och tända ett ljus eller två.

  Ha en fin onsdag Kraka.

  • Kraka skriver:

   Det känns alltmer som att de har en dold agenda. Förslagsvis ”ekonomin är viktigare än människoliv”.

   Ha en fin kväll!

 4. Pingback: Kraka

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *