Fel fokus, vem tror de att de lurar

För en knapp vecka sedan blev jag uppringd av Novus, ett företag som gör olika slags undersökningar. Bland annat åt stat och kommuner, men också åt företag. Jag minns inte vem som var beställaren, om hon nu ens sa det. Men jag sa direkt, när hon frågade om jag hade tid att svara på frågor, att om det var alltför imbecilla frågor skulle jag komma att lägga på. Nu gjorde jag inte det, men själva idén med att ställa just den typen av frågor är faktiskt på gränsen till imbecillt och man kan undra vad beställaren har för agenda. Speciellt som det inte är öppna frågor utan bara kan besvaras med ett kryssvar typ i hög grad, i någon grad, varken eller, i mindre grad och inte alls.

Jag blev alltså uppringd för att jag bor där jag bor, i ett så kallat särskilt utsatt område. Första frågan var något i stil med ”Tycker du att nedskräpningen i Stockholm är ett problem?”.
Jag la ut texten om att Stockholm inte är lika alls och att det beror på vilket område man pratar om. Det hela slutade med att hon som intervjuade valde ”varken eller” som svar åt mig. Sedan fortsatte utfrågningen och en av de avslutande frågorna var om jag anser att en strängare bestraffning av att kasta fimpar på marken skulle öka  tryggheten i området där jag bor. Då var det nära att jag la på, för det är verkligen en mycket imbecill fråga i sammanhanget. Det var tur att det var sista frågan.

Igår sköts en ung man ihjäl utanför T-banestationen där jag bor. En annan ung man hittades död i en närliggande förort idag på morgonen. Hemska händelser. Människor som just börjat sitt liv som unga vuxna mister livet i ett meningslöst våld. Naturligtvis är skjutningar på öppen gata en risk för oss alla som vistas och/eller bor i områden där detta sker gång på gång. Det är inte första gången någon blir skjuten bara några få meter från min bostad.

I Aftonbladet skriver Peter Kadhammar, en journalist jag normalt respekterar, att vi svenskar som bor i dessa särskilt utsatta områdena för avtrubbade (= dumma i huvudet?) eftersom vi inte reagerar. Vaddå reagerar? Det är ju samma resonemang som polisen har när de säger att vi inte anmäler och vittnar, samma som bostadsrättsföreningen där jag bor har då de vill att vi anmäler till dem och då ska få en nyckelring med lampa som belöning, en sådan där du köper hos Classe för en tjuga. Jag skulle vilja sätta epitetet streetsmart och överlevnadsvilja på vårt agerande. Vi har faktiskt ett polis- och rättsväsende som ska ta hand om säkerheten, själv är jag intensivvårdssjuksköterska och det händer att jag vårdar skadade gängkriminella. Jag ser, och lever med, följderna av meningslöst våld. Jag är inte det minsta avtrubbad. Jag ser, hör och är påläst, kanske mer än de flesta, om både gängkriminalitet och våld i allmänhet. Det här är inget problem vi löser genom att förbjuda fimpar på marken. Men det skulle aldrig falla mig in att leka privatspanare eller hobbypolis. Jag vill överleva och jag vet hur.

Det här inlägget postades i Livet. Bokmärk permalänken.

2 svar på Fel fokus, vem tror de att de lurar

 1. Znogge skriver:

  Jag håller med dig fullständigt! Strängare bestraffning för att kasta fimpar är verkligen att sila mygg och svälja kameler. Att agera privatspanare eller hobbypolis är tyvärr inte att rekommendera i dagens läge för det kan helt enkelt vara för farligt. Det får polisen ta han om och i ett senare läge rättsväsendet. Jag tror det är ytterst få människor som inte är medvetna om vad som pågår i vårt samhälle i dag. Vi översköljs i media av den ena rapporten efter den andra. Skjutningar, misshandel, våldtäkter och mord börjar snart bli vardagsmat på löpsedlarna vilket är skrämmande. När vår son var på en restaurang sade han till ett par killar som trakasserade en annan kille. Det resulterade i en spräckt näsa och spräckta ögonbryn för sonens del. Killen som misshandlade honom var narkotikapåverkad och hade varit i farten tidigare. Brukade dessutom bära kniv. Vi var djupt tacksamma för att det inte hände något ännu värre och sonen kommer aldrig att agera mer.

  Kram

  • Kraka skriver:

   Att själv ingripa kan kosta livet. Det vet man sedan gammalt från flera rättsfall. Just nu minns jag bara den unga killen, som på Kungsgatan i Stockholm blev ihjälsparkad då hans kompis sa åt några jämnåriga att de inte skulle kissa i porten. ( https://www.gd.se/artikel/fem-ar-sedan-marcus-blev-ihjalsparkad )
   Nu är det ännu mer våld och så många går beväpnade med skjutvapen.
   I min ”avtrubbade själ” (för att referera till journalisten jag nämner) är jag väl påläst om det som kallas The broken window theory, men den känns inte tillämplig på den grova brottslighet som sluppit lös i vårt samhälle. Den är däremot tillämplig på då det blev ett sopberg på gården efter att någon ställt en kasse byggavfall, en sådan där Big bag variant, och som inte hämtades direkt. Jag vet att man säger att man genom tillämpning av teorin lyckades få bort i stort sett all kriminalitet i New York, men jag tror inte att det är så enkelt.

   Verkligen skönt att det inte gick värre för din son. Kunde slutat riktigt illa.

   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *