Fem en fredag v. 30: Temperaturväxlingar

Fem en fredag är ett bloggtema hos elisamatilda. Du kan läsa andras inlägg eller skriva ett eget.
Du deltar genom att svara på frågorna i din blogg (eller genom en kommentar om du inte har en blogg). Lämna gärna en kommentar här så jag och andra kan hitta in till dig och läsa dina svar. Glöm inte att länka till elisamatildas inlägg så fler kan ta del av Fem en fredag.

 

 1. Vad får dig ofta att koka?
 2. Vad fick dig nyligen att frysa?
 3. När senast gick något upp i rök?
 4. Vad fick dig nyligen att smälta?
 5. Vad får dig att rysa?

 

 1. Det är mycket som får mig att koka och koka över. Situationen i vården med personalbrist och överbelastning för personalen. Samtidigt som de som håller i portmonnän vägrar se sambandet med låga löner och dålig arbetsmiljö. Klart många flyr från, eller inte ens vill befatta sig med, ett yrke där du blir livegen för en spottstyver. Speciellt som människor kan leka ihop summor på kort tid som inte ens ett helt yrkesliv i samhällsbärande yrken ger. Idrott borde vara ett fritidsintresse och shopping en privatsak. Inte något du kan tjäna miljon- och, i vissa fall, miljardbelopp på. Det är varken fotbollsproffsen eller någon självupptagen influencer som slet i 12-timmarspass vecka efter vecka för att rädda liv under pandemin. Som förresten inte är över än på långa vägar. För att självupptagna egoister vägrar vaccinera sig kommer vi att få fler mutationer och kanske aldrig få slut på eländet.
 2. När jag gick från sjukhuset till parkeringen i morse. Det var plötsligt 13 grader ute och jag hade inga ytterkläder med mig.
 3. Bokstavligen var det väl när jag eldade i köksspisen. Vilket var ett tag sedan av förklarliga skäl. Mer bildligt sett är det flera planerade resor och fler lär det bli.
 4. Söta kattbilder, men också bilder på schäfervalpar, på instagram.
 5. Tanken på att den där trevliga bekantskapen skulle kunna vara en kvinnomisshandlare, någon som dödat ett ex eller är pedofil. I min ålder skulle den man träffar hunnit sitta av en hel livstidsdom för mord. Vi har lagskydd för de här människornas integritet utan att ha en tanke på att vi ”här ute” är helt skyddslösa. Det här är en högst påtaglig verklighet och jag har träffat ett antal människor med ett minst sagt tvivelaktigt förflutet. Jag har haft tur som överlevt och inte sprungit på den där galningen som mördade mig. Alla har inte samma tur. Och eftersom jag vet att många säger ”så kan man ju inte tänka” så jo, man kan visst tänka så. Det är bara att kolla på alla fall av kvinnomisshandel och kvinnomord. All våldtäkter och alla trakasserier mot kvinnor. Då ska man också tänka på att det finns ett stort mörkertal, som aldrig kommer allmänheten till kännedom. Jag har dels sett det här hända i närmaste familjekretsen då S blev mördad och polisen bara avskrev som olycka. Dels träffat människor som både råkat illa ut och människor som jag tyckt om och tyckt varit spännande men som visat sig vara livsfarliga. Carpe livet med en, eller flera, katter! Jag har levt on the edge och vill bara ha lugn och ro.

Det här inlägget postades i Fem en fredag, Livet. Bokmärk permalänken.

7 svar på Fem en fredag v. 30: Temperaturväxlingar

 1. Geddfish skriver:

  Jag tar verkligen till mig dina svar på frågora. Väldigt viktiga! Inget som många vågar prata om, men som finns. Hujedamej.

  Kram!

 2. Vi är kattvakter åt sonen, mysigt.

 3. znogge skriver:

  Starka och tydliga svar på både fråga 1 och 5, ja även på övriga så klart men dessa berör mig verkligen. Flykten från vissa yrken är ett stort bekymmer och det gäller även läraryrket. Jag kan ju inte relatera till sjukvården men Husses alla år gav ändå en insikt. Vår svärson som är en synnerligen ambitiös och duktig lärare känner att arbetsvillkoren inte är att leka med och när unga och raska inte riktigt orkar och att lönen inte lockar efter fem års högskolestudier då är det skarpt läge. Skulle kunna skriva hur mycket som helst om detta men ska inte trötta ut dig 😉
  Ett skrämmande mörkertal finns när det gäller våld mot kvinnor och tyvärr är det många invandrarkvinnor som saknar ett skyddsnät och inte vet var hjälpen finns. Varje gång något händer så skrivs det spaltmetrar i tidningarna men varför tar ingen krafttag? Nu gäller det självklart inte vara invandrarkvinnor utan många andra.

  Nåja, önskar dig en fridfull kväll!

  Kram

 4. Lillian skriver:

  Det er bitte små detaljer som setter følelsene i sving. God helg!

 5. Paula skriver:

  Jag kan förstå din starka patos angående både vårdpersonal och farliga partners. Har själv lyckats ta mig ur ett farligt förhållande med psykisk och fysisk misshandel, o har full förståelse för att alla inte har samma tur eller styrka att fatta rätt beslut.
  Läste en liten men dock viktig positiv sak om vårdyrket, många fler har sökt till utbildningarna än tidigare, trots att man ser hur de fått slita!
  Trevlig helg

 6. Micke skriver:

  Många som flyr är det ju, en dålig lön i kombination med allt sådant ansvar går ju inte ihop alls tex inom vården.
  Bedrövligt, men även andra yrkeskategorier har ju samma problem, hör och häpna nu, det är oftast kvinnodominerande yrken, otippat? Nä…fy för den lede.

  Ha en fin kväll nu Kraka.

 7. Pingback: Fem en fredag v. 31: Aldrig säga aldrig III - elisamatilda.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *