Vänskapshelg – Dag 4

I morse rådde fri sovning. Jag vaknade 6:30. Men efter en kvart lyssnande på ljudbok somnade jag om och nästa gång jag vaknade var klockan 9:40. Ute regnade det.

Det fick bli frukost inomhus och vi velade fram och tillbaka om dagens program. Men plötsligt klarnade det upp och jag kunde börja med att diska innan vi gav oss av.

Vi började med Sankta Birgittas kyrka i Nockeby. Vi hade skymtat den från båten igår och jag hade lovat L att visa konsten i kyrkan om den var öppen. Det var den.

Vacker bonad bakom ambon (en talarstol som ersätter predikstolen i många moderna kyrkor).

Här ser vi altaret som står en bit fram och som därför gör att det inte finns någon egentlig altartavla. Men glasväggen bakom kan nog sägas vara ett slags altartavla.

Man brukar ju säga att djävulen finns i detaljerna. Men här är det Jesus som finns i detaljen i mitten av korset. Enormt vacker.

Rosettfönstret över ingången har en vacker tavla av Maria, Josef, Jesusbarnet och en häst som visar att de befinner sig i ett stall.

Det finns en hel del annan konst i kyrkan som är värd ett besök. Missainte det om du besöker Stockholm. Allt sevärt finns inte inne i centrum.

Tanken var sedan att vi skulle åka till Drottningholm, men det regnade och vi kastade om i programmet och åkte till Brostugan för att äta lunch.

Jag åt deras goda, handgjorda köttbullar med potatismos, rårörda lingon och gräddsås.

L bjöd på en kaka till kaffet.

På vägen därifrån träffade jag folk jag känner från Kista kyrka, L och M E. Vi pratade en stund innan vi åkte åt varsitt håll.

Nu var det dags för Drottningholms slott.

Vi tog en tur i butiken och sedan blev det bråttom, parkeringstiden tog slut.

Vi åkte sedan till Ekerö centrum eftersom vi pratat en hel del om Ralph Erskine som är den arkitekt som ritat Ekerö centrum.

Vi gick sedan runt lite där och jag hittade en klänning på Kapp Ahl.

Vi fikade lite innan vi åkte vidare. Vi delade en ostfralla till kaffet. Alltså ett sådant där bröd med ost utanpå.

En tur till Ekerö kyrka hann vi med och jag tog en turfzon på platsen. Men sedan var det dags att återvända hem till stugan.

Väl hemma fick pojkarna gå ut en stund, men de ville in ganska snart. Nöjde sig med att ligga i köksfönstret och kolla vad vi gjorde.

Vi dukade upp kvällens måltid. Kräftor, ost, bröd och vin. Det kommer troligen att bli min enda kräftmåltid det här året.

Innan sovdags tog vi en promenad till sopmoloken med kräftskalen. Man vill ju inte ha skaldjursavfall kvar i onödan.

Dagen var slut och det var sovdags för katter och människor.

Det här inlägget postades i Livet, Stugan, vår egen korkek. Bokmärk permalänken.

3 svar på Vänskapshelg – Dag 4

 1. Znogge skriver:

  Så skönt med fri sovning och att du faktiskt lyckades somna om. För övrigt en bra och varierad vänskapsdag. Kräftor har vi inte ätit några och frågan är om det blir av…

  Kram och god tisdag!

 2. skogsnuvan skriver:

  Trevligt med utflykt med kompis och äta lite gott också. Vi har inte ätit kräftor ännu men på fredag ska vi äta surströmming. Får se hur våra nya grannar Holländarna gillar det. Vi andra är surströmmingsätare så norrlänningar vi är Hoppas bara att det blir uppehåll och ingen blåst men vi har en plan B som man alltid behöver här.

 3. Ingrid skriver:

  Det låter som om ni haft en riktigt trevlig dag och avkopplande dag. Sovmorgon är minsann inte att förakta och så mycket fint ni hann se.
  Hoppas att tisdagen också är till belåtenhet!
  Kram, Ingrid

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *