Ett par dygn av vila, gemenskap och djupa samtal

Jag landade tio minuter före fem på fredagseftermiddagen. Det fanns önskemål om att man skulle komma senast klockan 17:00. Jag var precis i tid med andra ord och de övriga, som visade sig vara tre personer bara på grund av lite olika omständigheter, satt i köket och drack kaffe.

Jag langade in mina prylar i ”mitt” rum, det bredvid pannrummet och satte mig med de andra och drack kaffe. Efter en stund kom jag på att jag skulle skicka ett sms till F och berätta att jag var framme.

På fredagen satt vi först i köket och sedan vid middagsbordet och pratade. Inte så strukturerat kanske. Allt behöver inte vara strukturerat hela tiden.

Till middag åt vi svampsoppa och ostmackor. Först vitt vin till maten och sedan rött som jag haft med mig. Vi hann med ostkaka, grädde och sylt också.

Det blev sovdags och jag bäddade. Somnade ganska snart efter jag släckt lampan.

lördagsmorgonen vaknade jag alldeles strax före alarmet och gick ut i köket där K satt. Hon hade gjort kaffe och jag tog mig en kopp. De andra droppade in. Eller droppade är väl lite mycket sagt. M bodde på övervåningen och P bor ju permanent i huset bredvid.

Efter frukosten klädde jag mig, hade ätit i pyjamas, och sedan var det dags att börja den ekofilosofiska verkstaden. Diskussioner kring mångfald och enfald med viss utgångspunkt från Thomas Bauers bok  Förlusten av mångfald: när världen görs enfaldig.

Vi gjorde avbrott för kaffe och diskuterade en stund till före lunch. Lunchen bestod av en pastasallad.

När vi ätit var det dags att röra på sig lite och vi åkte alla i P:s bil till svampskogen. Jag hade sagt redan från början att jag inte ville plocka svamp utan istället njuta av de friska skogsluften och naturen.

Huset där vi bodde. Jag bodde på bottenvåningen och de andra på övervåningen. Utom P som bor permanent i huset bredvid.

På väg in i skogen.

Jag nördade in mig på bäcken. Det porlande ljudet var i det närmaste mediativt. Jag hade gärna gått i skogen länge och haft en kaffekorg med mig. Men den enda korg som var med var svampkorgen och den lyckades de andra fylla med trattkantareller. Jag erbjöds senare att få med mig hem, men det kunde jag inte riktigt med att tacka ja till. Jag hade inte varit med och plockat. Däremot fick jag äta av dem.

Vägen tillbaka.

Vi jobbade på ett tag till innan det var dags att göra middag. Det blev varma mackor med trattisar som förrätt, ugnsrostade rotsaker och kyckling som huvudrätt och glass till efterrätt. Sedan blev si sittande vid bordet och pratade. Mycket skola, där jag inte hade så mycket att bidra med utan mest lyssnade.

Hade svårt att somna, låg och vred mig och var uppe gånger flera. Gissningsvis hade jag ätit för mycket och sedan suttit still. Är inte van vid att äta så där mycket utan att sedan röra mig en hel del. Till sist somnade jag i alla fall och sov gott.

Det var alarmet som väckte mig på söndagen. Gick upp och där satt K i köket igen. Jag drack först kaffet från dagen innan som var sparrat åt mig i termosen och sedan av det nygjorda. Jag behövde mycket kaffe för att vakna.

Efter frukosten gick vi ut på en runda i byn. Vi gick ner till Folketspark, en av byns gemensamma angelägenheter. Man har en del aktiviteter under sommaren. I byn bor 17 personer, inklusive barn, permanent.

En trivsam plats där det sommartid bjuds på livemusik, dans, pilkastning, kaffeservering och annat.

När vi var tillbaka hade vi en avslutande och sammanfattande diskussion och sedan var det dags för lunch och städning.

Till lunch hade vi fläskpannkaka och jag fick lära mig av M att ha bakpulver i smeten. Jösses vad hög och fin den blev!

Gosade lite med Sixten. Han ville följa med mig, men han är en inbiten utekatt och skulle nog inte trivas här hemma. Jag har träffat honom förut, men den här gången kom vi varann riktigt nära.

Åkte hem en annan väg än jag åkt dit. Tog vägen förbi Mariefred och satte ljung på mormor och morfars grav. Det hann bli mörkt innan jag lämnade Mariefred och jag längtade hem till pojkarna. Men mellan Salem och Alby började bilkön och den stod nästan still. Det tog låååång tid innan jag var hemma.

Nu återstår bara att vila, ta ett bad och sova. Pojkarna är nöjda med att jag är hemma igen och har redan lagt sig efter sin middag.

Det här inlägget postades i Livet. Bokmärk permalänken.

3 svar på Ett par dygn av vila, gemenskap och djupa samtal

 1. Znogge skriver:

  Vilken intensiv men bra helg. Kan tänka mig att det blev många intressanta och givande diskussioner utifrån boken men kanske andra också.
  Kram och ha en bra start på den nya veckan!

 2. Ingrid skriver:

  Så härligt det låter att få tillbringa en helg med diskussioner med likasinnade.
  Ni ser ut att ha gått i riktig gammelskog och du har tagit jättefina bilder därifrån.
  Ha en fin fortsättning på dagen!
  Kram, Ingrid

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *