Åt andra hållet – Andra dagen i Franska Guyana

Onsdagen började lite annorlunda, men med tiden så blev det en bra dag.


Jag blev väckt av telefonen tidigt, redan före halv fyra. Det var min konsultchef som ville checka av lite. Nej, jag svarade inte men skrev ett mail meddetsamma.

Drack kaffe och tänkte att jag skulle sova igen. Men det fungerade inte alls. Dels är min kropp inställd på att klockan är betydligt mer dels har jag nog sovit igen en hel del av min sömnskuld. Lyssnade på ljudbok och ställde mig vid fönstret och till sist gick solen upp.

Funderade på att gå ner och simma men då såg jag att poolskötaren kommit och höll på med rengöring. Poolen är öppen 07-22.

Det är solen som gör att bilden fått så dålig kvalitet. Den är tagen genom fönstret.

F hade skavsår och ville vila. Istället tog jag en promenad bort till affären EcoMax som vi sett dagen innan. Tänkte mig en stor supermarket, men det var det väl inte direkt. Men jag köpte bröd, mjukost och dryck. Några kassar hade de inte, inte ens till salu. Men den snälla killen i kassan letade reda på en pappkartong åt mig att ha varorna i. Det var verkligen inte lätt att bära lådan hela vägen hem i värmen. Men det gick.

Vi åt lite frukost på rummet och sedan plåstrade jag F:s skavsår. Jag gick en runda inne i hotellet och träffade bland annat jultomtens hund. Ja, jag träffade hans husse också förstås.

Jag gick in i hotellentrén och kollade lite mer noggrant på julpyntet och det är helt klart att vi inte riktigt spelar i samma division som de gäster man förväntar sig. Massor av prylar uppmärkta med riktigt lyxiga märken. Vi pratade om det här om dagen, F och jag, att det aldrig skulle falla mig in att lägga en månadslön på en handväska. Jag känner en del vårdfolk som gör det, men för mig är det ett stort ”varför?”. Däremot skulle jag gärna vilja ha en Omegaklocka. Men det är att drömma om bara…


Det är väl i första hand en fråga om intresse för de flesta jag känner skulle knappast göra en resa för ungefär hundratusen för att kanske se ett teleskop lyfta från jorden.
Att jag skriver kanske beror på att man just nu har nya problem och har flyttat fram uppskjutningen till julafton, men ska ge nya besked på fredag. Har vi otur kommer vi inte ens att vara kvar här när teleskopet lyfter. Men det är en kalkylerad risk för det visste vi från början.

På eftermiddagen gick vi en ny promenad, den här gången åt ett annat håll än dagen innan. Vi ville hitta en restaurang där vi skulle kunna äta på kvällen eftersom den mycket lyxiga restaurangen på hotellet dels bara serverade sushi, något som F inte äter, dels var supersnorkiga för att vi inte var ”rätt klädda” enligt deras sätt att se. Som sagt, det är ”bara” ett fyrstjärningt hotell” men allt andas lyx över vår nivå. Utom rummet då som håller normal ”Scandicstandard”.

Vi gick genom ett lite annorlunda bostadsområde. Husen verkade mer välskötta, men vi såg ett par riktigt ”risiga” bilar.

Sådana bilar har jag inte ens sett i ”orten” därhemma. Annars ser man ju det mesta där.

Gatubilder, vi traskade på och såg oss omkring.

Brevbärarens dröm. Eller mardröm. Alla brevlådorna på en och samma plats.

Kikade in på en gård eftersom grindarna stod öppna.

Konst eller konstigt? Det är frågan. Svaret är alltid 42. 🙂 *

Guyanas universitet…

…och universitetsbibliotek.

Arbete på höghöjd utan skyddsutrusning. Vi ska vara glada för vår arbetsmiljölagstiftning. Något att tänka på nästa år då det är val hemma.

Stora gröna frukter. Vi vet inte vad det är. Vet du får du gärna tala om det. Kan det vara grapefrukt? Skulle stämma med storleken.

Det finns många växter att titta på och glädjas åt.

Vi känner igen huset och vet att vi är på rätt väg hem till vårt hotell.

Nu är vi helt klart nära ”hemma” och drar upp takten lite för att komma hem.

Jag kan inte låta bli att stanna till för att föreviga den här fjärilen. De finns i mängder här.

När vi är hemma vilar vi en stund och sedan går jag er och simmar. Det känns kallt att kliva i vattnet, men det tar inte lång stund innan det bara är skönt.

Uppe på rummet blir det först en varm dusch och sedan byter vi om för att äta middag. Jag tar på mig en klänning och F långa byxor.

Vi går till en restaurang som heter Le Wood och som ligger i universitetsområdet. Där äter vi en Woodburgare och jag dricker ett glas rött. F beställer en öl och eftersom vi inte förstår franska och personalen oftast ingen engelska så pekar han på en öl. Det visar sig vara något slags öldrink. Men den är överraskade god. Jag smakar och kan konstatera att den har en smak av skumtomte, eller kanske snarare skumbanan. Jo det låter märkligt. Men den var verkligen god. Men jag höll mig till mitt vin.

Hemma igen kunde vi konstatera att ännu en dag gått och att vi var trötta. Jag somnade snabbt. Det gjorde säkert F också.

*Känner att jag bör förklara det där med att svaret alltid är 42. Det är en referens från boken Liftarens guide till galaxen av Douglas Adams.

Det här inlägget postades i En arbetsfri månad 2021, Franska Guyana 2021, Livet, Mammason, Resor. Bokmärk permalänken.

6 svar på Åt andra hållet – Andra dagen i Franska Guyana

 1. Znogge skriver:

  Vilken bra andra dag det blev men otur med skavsåren. Ni får i alla fall uppleva och se nya miljöer och jag hoppas att ni hinner vara med om teleskopet.

  När det gäller pengar är det så olika vad man vill lägga dem på. I vissa lägen prioriterar jag kvalitet och då får det kosta medan när det gäller andra produkter så får det bli ett billigt alternativ. Jag köpte en handväska på Burberry i Stockholm och helt billig var den inte. En månadslön behövde jag inte punga ut med dock. När det gäller resor är det svårt att mäta upplevelsen i pengar men är man intresserad och har man råd ska man unna sig. Jag minns när vi drack afternoontea på det sjustjärniga Burj Al Arab i Dubai. Det kostade skjortan men once in a lifetime!

  Ha det fortsatt gott!

  Kram

  • Kraka skriver:

   Det är absolut olika vad man vill lägga pengar på och upplevelser kan oftast inte alls värderas i pengar. Jag minns när en av mina vänner ville fira sin 50-årdag i Paris och vi skulle äta på den Michelinstjärnade restaurangen i Eiffeltornet.
   Maten kostade cirka 3000 kronor per person och vi delade på en flaska vin, som kostar under hundralappen hemma, för 1500 kronor.
   Precis då började jag på ett nytt jobb och hela första månaden åt jag havregrynsgröt till lunch varje dag. När det blev ny månad och jag fått ny lön började jag äta annat. Då kom det fram att man trodde jag höll något slags diet eftersom jag bara åt gröt. 🙂 Men ingen hade frågat på en hel månad.

   Jag har ju turen numera att kunna jobba ihop till det jag vill ha. Sverige har enorm brist på utbildade specialistutbildade intensivvårdssjuksköterskor. Jag räknar ofta ut hur många extra arbetspass det jag vill ha/vill göra kostar.

   Ha det fint! Vi ska strax ta tag i vår tredje dag.

   Kram

 2. Giulia skriver:

  Frukten på din bild är en Calabash frukt, (crescentia cujete) Väldigt vanlig i Sydamerika.
  Den är giftig att äta. Blir större när den växt färdigt och används att göra bl.a skålar och fat.

 3. Ingrid skriver:

  Vilka intressanta bilder från er omgivning och svaret på den där stora gröna frukten har vi också fått.
  Hoppas att det kommer att gå i lås med den där uppskjutningen!
  Kram, Ingrid

  • Kraka skriver:

   Det är en intressant miljö och speciellt att det är så grönt fastän det är så varmt. Men det regnar lite då och då, speciellt nattetid kan det komma rätt mycket regn.
   Ja, vi hoppas ju att uppskjutningen blir av på julafton som är det planerade just nu.

   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *