Stiltje och vila – Trettonde dagen i Franska Guyana

Vaknade tidigt, min kropp har redan ställt in sig på hemmatid. Vilket väl i och för sig är bra. Just nu vill jag helst bara vila och förbereda mig inför det kommande året, mitt nya arbetsuppdrag, studierna och en hel del annat som är på gång. Samtidigt vore det bra om jag kunde koppla av lite till. Men hur ska man kunna det när man blir överöst på varje nyhetssajt om hur belastningen på vården ökar och dessutom får mängder med sms om att komma in och jobba extra. Man tillåts inte att slappna av en endaste dag och återhämta sig.

Från balkongen fick jag syn på en katt som kom inpromenerande på hotellområdet. Jag ropade på den och den stannade till och jamade. Vi pratade så ett tag och sedan la den sig tillrätta under en buske.

Vi gick och åt frukost tidigt. Det var bara vi där och vi kunde njuta av lugnet. Men vid åttatiden, som på en given signal, vällde det in människor. Då var det slut på friden.

Uppe på rummet vilade vi innan vi bestämde vad vi skulle göra. Jag satt på balkongen och fick syn på några arbetare som höll på med något. Troligen var det något med rören för de hamrade och dunkade. ett tag under dagen försvann vattentrycket nästan helt och när de var klara, efter att ha hållit på hela dagen, var det brunt vatten som kom ur kranarna. Då bestämde vi oss för att inte längre koka kranvattnet utan istället göra kaffe på flaskvatten. Vi har ju ingen aning om vad det är i vattnet som orsakar att det bytt färg.

Hur som helst gjorde vi en utflykt under dagen. Bara för att, så att säga. Vi hade bilen hela helgen och passade på att åka runt lite längre än vad vi skulle kunna gå.

Vi hittade ett riktigt fint bostadsområde. Ett nytt där man ännu inte flyttat in i alla lägenheter ännu. Vi klev ur bilen och tittade runt lite. Jag kikade in genom fönstret i en av lägenheterna och den var riktigt fint planerad.

Till och med soptunnorna var nya, rena och fina.

Vi åkte utefter havet.

Vi kom till ett fort som heter Fort Diamant. Jag har försökt att googla för att få veta mer om det, men hittar ingen information. Bara några turistomdömen om att det inte är något att se. Det kan jag väl hålla med om när man inte vet något om det historiska. Men man får väl anta att det varit något slags försvarsanläggning.

Det var i vart fall fint att se havet lite vildare. Naturen var fin. Tyvärr var det skräpigt.

Vi åkte tillbaka in mot stan igen. Tittade på olika hus och jag hittade några som var lite annorlunda. Jag gillade dem.

Innan vi åkte hem köpte vi lite snacks och jag köpte en ny vinflaska. Sedan återvände vi till hotellet.

Tog en simtur. Det började regna och jag blev, trots värmen, väldigt frusen. Men det var skönt att vara ensam i poolen.

Resten av dagen, och kvällen, tillbringade vi på rummet. Läste, lyssnade på böcker och åt middag. Jag åt min ute på balkongen.

Nudelsoppa i ätförpackning. Bara att hälla på kokande vatten, röra om och vänta en stund.

Jag somnade tidigt igen, hade ju vaknat redan vid femtiden.

Det här inlägget postades i En arbetsfri månad 2021, Franska Guyana 2021, Livet, Mammason, Resor. Bokmärk permalänken.

6 svar på Stiltje och vila – Trettonde dagen i Franska Guyana

 1. Ingrid skriver:

  Är ni på hemväg nu på allvar eller bara menalt?
  Så klokt att ni åkte ut på en utflykt och fick se er omkring lite. Det kan ju inte vara speciellt roligt att sitta på hotellrummet.
  Ha en skön tredje dag jul!
  Kram, Ingrid

  • Kraka skriver:

   Vi reser hem på kvällen den 29:e. På nyårsafton har jag tvättstugan och börjar jobba den 3:e.

   Ha en bra tredjedag du också!

   Kram

 2. Janerik Sundh skriver:

  Franska Guyana, då tänker jag på Papillion. Jag har läst boken och jag har sett filmen med Steve McQueen.
  Ha en trygg och skön hemresa! Det var ett intressant inlägg om en annorlunda jul.

 3. skogsnuvan skriver:

  Vilket spännande ställe att besöka. hoppas att ni inte blir kvar där nu i coronatider när man inte vet vad som händer. Hoppas att 2022 blir ett lugnare år så att du slipper tokjobba så mycket.

 4. znogge skriver:

  Skönt i alla fall att du hinner vara lite ledig innan jobbet tar vid. Förvisso bara ett par dagar men ändå. Hoppas ni får en njutbar dag i värmen!

  Kram

 5. Micke skriver:

  Då får jag tillönska er en fin hemresa, läst ikapp lite här, alltid så skönt att få komma iväg lite.

  Tillönskar dig ett fint avslut på semestern.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *