En sammanfattning av året 2021

Året 2021 är slut och jag har lånat en blogglista från nätet för att sammanfatta delar av året.

 

Gjorde du något 2021 som du aldrig gjort förut? 

Jag såg en raketuppskjutning från Kourou i Franska Guyana där den europeiska rymdbasen ligger. Det var dessutom inte vilken raketuppskjutning som helst, det var en Ariane5-raket som bar med sig James Webb-teleskopet på resan till L2 där det ska ligga och utforska de allra tidigaste galaxerna. Det är stort! Det största som hänt, och troligen det största som kommer att hända, under min livstid.

Genomdrev du någon stor förändring?

Nej, kan jag väl inte påstå. Livet har rullat på som vanligt. Så vanligt det nu kan vara under en pandemi som till stora delar lamslår hela världen.

Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år?

Tror inte det, kan i alla fall inte minnas att det var så. Några fick däremot barnbarn.

Vilket datum från år 2021 kommer du alltid att minnas?

Juldagen den 25 december då James Webb Space telescope sköts upp.

Dog någon som stod dig nära?

En vän från förr, Kenneth Dinér som startade Svensk Indianska Förbundet en gång i tiden som stöd för både de nordamerikanska indianerna, de sydamerikanska och även ursprungsbefolkningar i stort.
Jag lärde känna Kenneth 1982 eller -83 på ett årsmöte. Vi klickade direkt och hade sedan en en nära kontakt ett tag. Den rann sedemera ut i sanden, inte minst för att Kenneth hade fru och ett litet barn.
Vi sågs senast 2015 då jag besökte honom och hans lilla dotter, ännu en alltså, i deras hem i Harplinge.

Bo Nylund som jag lärde känna på Fjellstedtska skolan i Uppsala där han var lärare. Han var aktiv inom Sveriges kristna socialdemokrater, Broderskapsrörelsen, och blev min inspirationsmentor under många, många år.

Tyvärr kunde jag inte närvara vid någon av begravningarna. Kenneths på grund av pandemin och Bosses eftersom jag var i Sydamerika då.

Vilka länder besökte du?

Franska Guyana i Sydamerika och, tekniskt sett, även Frankrike eftersom jag tillbringade åtskilliga timmar på flygplatsen Charles de Gaulle vid bytena av flyg.

Bästa köpet?

Tror det var den matberedare jag köpte i samband med att jag skulle laga en massa Jansons frestelse till julfesten på Newmaninstitutet. Den var förhållandevis billig och väldigt lättanvänd. Jag komplettetrade sedan med några tillbehör jag ännu inte använt.

Gjorde någonting dig riktigt glad?

Jag har förmågan att känna mig glad över de små, men ändå viktiga, sakerna i livet. Jag inser också mer och mer hur lyckligt lottad jag är som har en så bra kontakt med min son.

Saknade du något under år 2021 som du vill ha år 2022?

Möjligheten att fritt kunna röra mig i världen utan att pandemin förhindrar det. Fått så många resor inställda och den resa jag skulle göra i februari-mars 2022 har bokats om till 2023. Men jag är tveksam till att den ens blir av då.

Vad önskar du att du gjort mer? 

Städat!

Vad önskar du att du gjort mindre? 

Vilat och skjutit upp saker. Men jag har behövt min vila. Jobbet är ofta tufft och studierna tar också massor av energi.

Favoritserier från året som gått? 

Jag gillar deckare. Jag gillar schäfrar. Så vad kan vara mer perfekt än Hudson & Rex.

Bästa boken du läst i år?

Bra fråga. Har konsumerat oräkneliga ljudböcker. I stort sett bara läst facklitteratur. Men jag vill nog trots allt lyfta Modern politisk filosofi av Will Kymlicka.

Största musikaliska upptäckten? 

Har nog inte upptäckt något nytt i år. Lyssnat på mina egna listor på Spotify med musik jag gillar.

Vad var din största framgång på jobbet 2021?

Har väl inte haft några stora framgångar. Jag lär mig nya saker lite då och då, trots 47 år i vården. Men i stort sett har det rullat på lugnt och stilla.

Största framgång på det privata planet? 

Inte heller privat har jag haft några stora framgångar.

Största misstaget?

Att jag lät påbörja renoveringen av min stuga så sent på året. Det ställde till onödiga problem. Men vi tar nya tag i vår.

Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år?

Varken eller skulle jag vilja påstå.

Vad spenderade du mest pengar på?

Som alltid resor. Det gick en stor summa till den ”rymdresa” jag gjorde med min son. Eftersom det var en födelsedagspresent till honom så betalade jag för båda. Däremot delade vi på matkostnaderna. Men totalt sett blev resan inte dyrare än vad många av mina egna resor brukar kosta.

Något du önskade dig och fick?

Jag ville se uppskjutningen av James Webb-teleskopet och det fick jag.

Något du önskade dig och inte fick?

Nej, jag önskar mig inte så mycket som jag inte kan skaffa själv.

Vad gjorde du på din födelsedag 2021?

Min son bjöd mig på middag på Lokes Bar, en restaurang på Södermalm som drivs av Hoa Hoa Dahlgren. Man har fantastisk god mat, inte minst deras Biff Rydberg är perfekt. Jag drack till den ett supergott rödvin som heter Fat Lady sings.

Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre?

Om pandemin varit över. Den är jobbig både på arbetet och privat.

Vad fick dig att må bra?

Mina katter och min son.

Vem saknade du? 

Saila och Lucas.
Jag vet att det inte kan jämföras, men det är dem jag saknat och tänkt på mer eller mindre dagligen.

Mest stolt över?

Jag är stolt över min son som jobbar hårt och som är så insatt i mängder av ämnen. Autodidakt. Han är också en god kamrat och människa.

Högsta önskan just nu?

Att 2022 ska bli ett bra år. Att jag och mina nära får vara friska och att folk vaccinerar sig, i hela världen, så pandemin kan få ett slut. Utan vaccin kommer viruset att mutera igen och igen och pandemin blir ett självspelande piano som bara fortsätter. Nej, inte i evighet. Men länge,länge.

Vad tänker du göra annorlunda nästa år?

Jag behöver struktur. Tror att med struktur kommer jag att läcka mindre energi. Få mer gjort om man vill uttrycka sig så.

 

GOTT NYTT ÅR!

Det här inlägget postades i Blogglistor, Livet. Bokmärk permalänken.

6 svar på En sammanfattning av året 2021

 1. Lena Johansson skriver:

  Gott nytt år önskar jag också!

 2. Log lite lätt när jag läste om att du önskar städning. Själv har jag nog aldrig städat aå mycket som i år. I pandemins fotspår har jag liksom fått roa mig med saker i hemmet.

  • Kraka skriver:

   Jag har alltid för mycket att göra och för lite tid. Städning och sömn är de saker jag drar in på.

   Hoppas du får ett bra slut på året, en trevlig nyårsafton och ett GOTT NYTT ÅR!

 3. irene skriver:

  GOTT NYTT ÅR kära Monika!!
  Pussa på katterna! Och gratta Orvar på 3-Årsdagen! Kramar från oss i Mörkhult

  • Kraka skriver:

   Har varit och klappat på pojkarna. De var oroliga att jag skulle ta dem i buren så de gömde sig. Fick åla runt på golvet för att klappa så några pussar blev det inte. Men jag hälsade från dig och Leif och gratulerade Orvar. Båda kissekatterna mådde bra. De ska stanna ett par dagar till i Eskilstuna och sedan hämtar min son dem och de får bo hos honom medan jag jobbar i Jönköping. Givetvis kommer jag hem till dem lite då och då.

   Stor varm kram och Gott Nytt År!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *