Trött trots lugn kväll

Jobbade kväll igår, 13-21:30. Var placerad på IVA men blev snabbt omplacerad till kohorten eftersom någon som skulle jobbat var sjuk. Kohorten är den speciella intensivvårdsavdelning för covid19-patienter man har i Jönköping. Kohort är till skillnad från isolering att man inte är instängd på ett rum utan man har öppna dörrar eftersom alla patienter har samma sjukdom. Har man covid19-patienter på vanliga IVA är man instängd på ett rum med sluss. Däremot är cohorten slussad gentemot övriga sjukhuset.

Fick en patient som legat länge, någon månad ungefär, i respirator och som ska börja tränas ur. Det är en lång process att komma ur en respirator, i synnerhet om man legat länge med behov av andningshjälp. Men i vart fall var det lugnt och inte alltför betungande arbete. Mest rutinuppgifter och några läkemedel som skulle ges. Som rutin räknas tvättning, bäddning, vändnigar och, om patienten ska mobiliseras, att lyfta upp i en specialfåtölj för att sitta uppe.

Men jisses vad jag var trött när jag skulle gå hem. Benen bar mig knappast och jag mer eller mindre släpade mig vägen fram. Mössa, ett ganska tjockt plastförkläde, munskydd/andningsskydd och visir kan göra en mycket, mycket trött. Speciellt visiren tar knäcken på mig för jag ser så dåligt med glasögon och plastvisiret i kombination och får anstränga mig till det yttersta för att läsa övervakningsskärmar och journalen i datorn. Det blir som att ha helt fel glasögon. Lite suddigt och otydligt och jag måste knipa med ögonen för att se.

När jag kom hem drack jag kaffe och åt en macka och en syltmunk jag hade kvar sedan tidigare. Sedan skulle jag läsa en stund men det tog inte lång tid innan jag somnade. Jag var kort sagt utmattad.

Det här inlägget postades i Jönköping, Livet, Mitt nya (arbets-)liv. Bokmärk permalänken.

2 svar på Trött trots lugn kväll

 1. Ingrid skriver:

  Bra att du förklarade vad cohorten är för något. Det hade jag ingen aning om, så trots din förklaring blev det lite googling. Nu vet jag!
  Glasögon och visir kan inte vara någon lyckad kombination, undra på att du blir trött efter ett så långt pass.
  Ha det så gott!
  Kram, Ingrid

 2. Znogge skriver:

  Så bra att du förklarade vad det var för avdelning för jag hade jag hade ingen aning. Dock låter det som ett vettigt alternativ som kanske underlättar en del.
  Förstår att du var helt slut och jag bli alltid lika imponerad av att ni inom vården orkar som ni gör.

  Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *