Biskop Brask och jag

Minns ni biskop Hans Brask? Det var han som 1517 reserverade sig mot ett beslut genom att peta in en lapp under sitt sigill med texten ”Härtill är jag nödd och tvungen”. Det räddade livet på honom.

Hur som helst så började även denna dag, söndag, med frukost på Fjellstedska skolan. Också den i trevligt sällskap. Sedan var det dags att snabbt packa klart och bege sig hemåt.

Klockan 15 skulle jag vara på planeringsmöte i koloniföreningen. Vi som har en 2:a som slutsiffra, precis som året, ska ha hand om bland annat midsommarfirandet. Jag har sagt det många gånger att det inte är ”min grej”, men det är obligatoriskt att vara med. Jag lyckades faktiskt knycka åt mig diskplockningen i caféet. Knep det framför näsan på en annan person som också bespetsat sig på just den uppgiften. När man sa till mig att det är ett intensivt arbete så kunde jag inte låta bli att säga att det i alla fall inte kunde vara lika intensivt som på intensiven. Ska säkert överleva 4 timmars diskplockning.
Tyvärr räcker det inte med det, normalt har man 4 timmars GA, men just det året då man måste vara med i festkommittén ska man göra 6 timmar. Men jag hittade en vecka i juli då jag bokade mig för toalettstädning. Det räknas som 2 timmar. Men jag tycker ju att man ska städa ordentligt varje dag så då blir det väl så där 10 timmar under en vecka. Men det är ett enkelt arbete och man får sköta det i lugn och ro. Passar mig alldeles utmärkt. Brukar städa 2 veckor under somrarna. Utom 2020 då det var alldeles för mycket pandemi på intensiven. Då fick jag böta eftersom jag inte gjort min plikt. Det kostar 1000 kronor. Men jag vågar faktiskt inte smita från midsommarfirandet, tror det ger mer problem än det är värt. Men jag är tydlig med att ”härtill är jag nödd och tvungen”. Jag tycker inte det är det minsta roligt.

Efter mötet åkte jag hem. Ägnade resten av eftermiddagen och kvällen åt att plugga. Såg också filmen Tim’s Vermeer. Det var ett förslag från min filosofilärare att vi skulle se den. Den handlar om samma tidsepok så Baruch Spinosa levde. Han var linsslipare och man tror, en mycket kvalificerad gissning, att Johannes Vermeer använde sig av tekniska lösningar med linser, speglar och camera obsura för att göra sina fotolika målningar.

Det här inlägget postades i Livet, Stugan, vår egen korkek. Bokmärk permalänken.

3 svar på Biskop Brask och jag

 1. znogge skriver:

  Tyvärr är det väl så att alla förväntas bidra med vissa uppgifter när det är en koloniförening. Sedan kan jag ju tycka att just en midsommar är det upp till var och en vad man vill göra. Ibland verkar föreningen lite stelbent om jag uttrycker mig snällt. Ha ha, som om du inte skulle orka att plocka disk! Lite perspektiv på tillvaron vore fint 😉

  Kram och god kväll!

 2. Ingrid skriver:

  Några timmars diskplockning lär du nog palla för, men jag förstår dina känslor över att behöva engagera dig i något som du inte alls är road av. Men det är väl bara att bita i det sura äpplet!
  Kram, Ingrid

 3. Pingback: Midsommar med diskplock, Brask style | Kraka

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *