Två dagar på Utö

Min vän B-M har ett ställe på Utö. Det var hennes föräldrar som redan 1959 byggde huset och nu äger hon och hennes syster stället som de också delar med systerns barn och barnbarn. Jag har varit där många gånger under åren, men nu är det flera år sedan och jag minns inte när det var senast.

Vi åkte alltså dit i tisdags förmiddag. F hämtade upp mig för att vi gemensamt skulle åka till båten som går från Årsta havsbad. Det var jag, F, min vän röntgenläkaren och hennes man. Snufflan, F:s hund, var också med.

Dag 1

Vi blev hämtade med bil vid den brygga som heter Gruvan. Som man förstår av namnet har det tidigare varit gruvdrift på ön. Man vet också att det redan på 550-talet funnits befolkning på ön.

Vi åkte sedan hem till henne och lastade av och fick oss tilldelat sovplatser. F fick ett eget litet hus att dela med Snufflan.

Jag satte sedan igång med lunchen, en grekisk sallad, som fallit på min lott. Jag hade med mig ingredienser jag köpt och tomater från min ”tomatfarm”. L och T hade gurka och spetskål, som jag dock inte använde eftersom B-M hade annan sallad.

Jag hade köpt ett par flaskor Retsina till salladen. Äter man grekisk mat ska man dricka grekiskt vin. Tycker jag. Båda flaskorna gick åt.

Sedan stökade vi runt lite. Någon bäddade sin säng, någon tog det bara lugnt och njöt av utsikten.

Sedan gick vi ner till havet. Det var skönt väder, i alla fall en stund till. Jag hade bestämt mig för att göra något, för mig, högst ovanligt.

Måste erkänna att jag hade svårt att komma upp sedan. Jag saknade verkligen en stege. Det fanns utstickare i själva klippan som jag inte lyckades få fotfäste i, men till slut rullade jag mig upp som en strandad säl. Inte helt optimalt om jag så säger…

Vi gick sedan sakta upp till huset igen. Det ligger verkligen högt med många trappsteg från havet.

När vi kom upp frågade jag om det gick att få en kopp kaffe. Det var alla med på och någon kom med förslaget att vi skulle äta äppelpajen jag gjort till kaffet istället för att ha den till efterrätt efter middagen. Så fick det bli.

Sedan har jag för mig att jag bäddade. Plötsligt var det slut på det fina vädret och regnet kom. Vi fick helt enkelt duka inomhus till middagen. Detta ställde till det i huvudet på mig så pass att jag glömde byta om till middagen. Jag hade en klänning med mig. Men det var ingen annan som bytte om heller så det gjorde inget.

Till middag åt vi Burgundisk köttgryta som B-M gjort. Till den serverades potatis, sallad gjord på spetskålen och rött vin, Hope. Någon efterrätt blev det ju inte eftersom vi redan ätit den.

Senare på kvällen kunde vi sitta ute, nära väggen, trots att det var regnigt. Ingen ville gå in och missa utsikten.

Man kunde se en regnbåge på himlen som först började som ett ljussken och sedan tilltog i färgstyrka och från andra hållet såg man andra halvan och de gick slutligen ihop på mitten.

Det lilla huset där F och Snufflan hade sina sovplatser.

En trött liten Snufflan vilade ut. Många nya intryck för en liten 9-veckors valp.

På natten sov jag gott, vaknade vid ett tillfälle och behövde gå ut, men det gick snabbt och jag var strax i sängen igen. Jag drömde att jag körde bil, en skåpbil tror jag, och att den plötsligt välte. När jag vaknade på morgonen var alla utom F och Snufflan på altanen och åt frukost.

 

Dag 2

Jag fick kaffe och gjorde mig ett par mackor. Nu var det full sol igen och gårdagens regn var borta.

När alla fått i sig sin frukost, även F och Snufflan som kommit senare till bordet, bestämdes det att vi skulle gå ut på en promenad. Vi gjorde alltså en kortare vandring genom skogen.

Det var gott om lingon. Men vi skulle ju inte plocka bär så de fick vara kvar.

Vi kom till en brygga där det fanns en stege, precis en sådan jag önskat mig dagen innan. Hade jag haft badkläder hade jag nog badat där också. Skulle inte varit något problem att komma upp.

Det fanns även en bastu där. Jag frågade om det var en bastuklubb och hörde direkt att det blev fel. Jag menade en bastuförening förstås. Ordet bastuklubb är ju annekterat för helt andra ändamål.

Vi gick sedan tillbaka samma väg vi kommit och Snufflan sprang på men började bli trött. Men hon ville inte bli buren.

L och T stannade kvar nere vid vattnet för L skulle bada. Jag avstod med tanke på hur svårt jag tyckte det var att ta sig upp.

När vi kom hem igen gjorde B-M i ordning lunchen och vi som inte redan packat gjorde det.

Till lunch blev det ost- och skinkpaj med sallad. T hade gjort en god dressing.

Det blev snart dags att åka ner till båten, som vi tog från bryggan Spränga. B-M stannade kvar på ön och vi andra skiljdes åt vid Årsta havsbad.

F och jag åkte till stugan. På vägen dit köpte F varsin bulle på Willys och vi fikade medans vi väntade på att värsta rusningstrafiken skulle gå över. Sedan åkte vi i varsin bil hem. Jag behövde göra saker hemma och tog även hem smutstvätt från stugan samt lakanen vi haft med oss. Har en tvättid nästa vecka.

Var uppe en stund hos F och träffade mina pojkar. De verkar komma bra överens med Snufflan. Eller så bryr de sig inte. Kingston var lite sur eftersom hon ätit upp hälften, minst, av hans mjukmat. Men sedan åt han av hennes valpkost.

Jag gick hem och tog ett bad, fixade med håret och letade rätt på rena nattkläder eftersom jag glömt ta med det till stugan när jag bytte lakan i måndags.

Det var sent innan jag åter körde mot stugan. Men jag ville sova där och vakna på plats. Förhoppningsvis är det vackert väder så jag kan måla. Nu är det mesta fixat avseende snickeri. Det är nog bara en grej på taket som ska göras om.
Jag har kommit överens med F om att jag ska måla så mycket jag hinner. Resten får han göra, eventuellt tillsammans med J. Det behöver bara målas en gång. Andra varvet kan göras nästa sommar. Det är mer för att det ska bli snyggt och bra, det är första varvet som skyddar träet. Eller, det är väl en sanning med modifikation, för givetvis blir det bättre skydd med två varv.

Väl hemma i stugan satte jag mig med datorn i sängen för att skriva om dagarna på Utö. Hällde upp lite rött och försökte ta det lugnt. Börjar bli lite stressad inför hösten. Eller stressad för allt jag måste göra innan jag börjar jobba den sista augusti är väl en mer exkat beskrivning. Sommaren försvann alldeles för snabbt.

Det här inlägget postades i Livet, Mammason, Resor, Stugan, vår egen korkek. Bokmärk permalänken.

4 svar på Två dagar på Utö

 1. Ingrid skriver:

  Det låter verkligen som om du haft några riktigt fina dagar på Utö. Nog har vi haft en fantastisk sommar och ännu håller den på. I dag är det strålande sol här igen med bara några vita ulltussar som seglar fram på den blå himlen.
  Ha en fin torsdag!
  Kram, Ingrid

  • Kraka skriver:

   Ja, det var fina dagar. Jag hade lätt kunnat stanna en vecka. Men det är väl som man säger: Underbart är kort.

   Ha en fin torsdag!
   Kram

 2. Znogge skriver:

  Vilka härliga dagar det blev på Utö. Den senare delen av sommaren har levererat vädermässigt. Just i dag är här lite molnigt men vi får väl se… Att ta sig upp utan en badstege tycker jag är riktigt svårt.

  Kram

  • Kraka skriver:

   Skönt att få veta att även ett badproffs som du tycker att det är svårt utan stege. Mina vänner tyckte jag var lite larvig som inte kunde klättra upp. Men jag fick inte till det med att få fötterna på de rätta ställena på klippan.

   Sov gott!
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *