Weekend i Stojby

I fredags, när jag sovit efter jobbet, var det dags att åka till Fia och U i Stojby. Men innan dess packade jag in i bilen, gick till receptionen och betalade för september och for sedan till Asecs för några ärenden.

Köpte några olika slags kex på Stora Coop, ostar hos Bengtsons ost och en flaska Gato negro på Systembolaget.
Hann med en vända in på Akademibokhandeln och Espresso House också. Sedan åkte jag mot Växjö.

Det är inte speciellt långt mellan Jönköping och Växjö, cirka 12 mil bara. Det är 90-väg större delen av vägen och jag var snart framme.

Fia var inne hos sin dotter och när jag burit in min packning gick jag dit. Fick kaffe och kakor som flickorna, L och M, gjort.

Det blev en lugn eftermiddag och kväll. Vi gjorde inte så mycket mer än att vi åt.

Som vanligt fint dukat. Fia och U bor ute i Gloria just nu eftersom U opererat sitt knä och inte riktigt orkar gå i trappor ännu.

En mycket god räkrätt med ris till bjöds det denna kväll. Till det ett vitt vin som vi hämtat i vinkällaren. Vi misslyckades lite med första flaskan vi tog, den visade sig vara söt och vi drack av den medan vi lagade till maten istället.

Måltiden avslutades med ost och vin. Rött vin som jag haft med mig. Svarta katten.

När jag bäddad min säng fick jag sällskap av Penny som sov hos mig hela natten. Hon sov hos mig alla tre nätterna jag var där.

lördagsmorgonen  vaknade jag strax efter sju och smög upp och kokade vatten. Som tur var hade jag snabbkaffe med mig.

Det var rätt kyligt ute, men jag bar ut mitt täcke och svepte in mig i.

Hann inte läsa så mycket innan Fia kom upp och gjorde mig sällskap. Vi gjorde upp planer för dagen och åt frukost.

Att åka in till stan var ett av mina önskemål. Vi tog vägen förbi återvinningen i Norremark och åkte sedan till djuraffären. Jag köpte en present till Snufflan. Hon behöver en sådan där flaska med vattenskål.

Sedan åkte vi in till stan. Strosade in och ut i olika affärer. Jag hann köpa sylt på torget, en Desigualväska hos Rizzo och strumpbyxor på Lindex. Bland annat.

En fika på Askelyckan kändes i det närmaste obligatorisk. Vi satt ute, man måste ta tillvara det sista av sommaren.

På kvällen bjöds det middag igen. Kycklinggryta med klyftpotatis.

Fia hade lagat till kycklingen och jag var den som skurit potatisklyftorna.

Eftersom det var lördag bjöds det på förrätt och sedan även efterrätt. Till förrätt fyllda snäckor.

Efterrätten var glass och plommonkaka. Så gott med kaffe till!

När det blev kväll ville Fia att vi skulle gå in i Stora huset och se någon film eller TV-serie. Men jag var helt utmattad och kände att sova var min enda önskan.

 

Så blev det söndag och jag vaknade väl i stort sett lika tidigt som på lördagen, möjligen sov jag lite längre.

Tanken var att vi skulle på utflykt i naturen. Men av olika anledningar blev det aldrig så. Det var många inblandade som hade olika idéer och det gick inte att uppnå konsensus.

Istället bakade Fia och jag inne i Stora huset. Vi hade valt ut recept ur min nyinköpta bok av Camilla Hamid.

Fia gjorde bullar som var så där, ingen sensation. Jag gjorde ett marockanskt frukostbröd som också rekommenderade till eftermiddagsfikat. Det blev ganska gott.
Senare gjorde jag också ”kokt grädde” (pannacotta) men med gelésocker istället för gelantin. Det var verkligen ingen höjdare. Det blev som en mycket söt sås, den stelnade inte trots att jag följt receptet till punkt och pricka och den fått stå länge i kylen.

Men prova gärna det marockanska frukostbrödet. Det tänker jag göra igen.

Hur som helst så hade vi eftermiddagsfika ute i trädgården med barnen, både de små och de vuxna, och det var lite lagom rörigt. Jag skojade och sa: ”Vem behöver teater när det är rena cirkusen här?!” Men det var en trevlig eftermiddag.

På kvällen åt vi middag igen. Lax i ugn. Till den var det en kall, god sås. Det är bara ris på min tallrik ser jag. Men jag lovar att jag fick i mig en portion av huvudrätten också. Vi drack en Riesling till maten.

När vi ätit gick Fia och jag och satte oss vid TV:n i Stora huset och såg de två senaste avsnitten av Morden i Sandhamn. Det var spännande och från att jag först nästan inte orkat titta piggnade jag till. Vi drack kaffe och åt den där såsen, pannacottan, framför TV:n.

 

Även trevligheter tar slut och på måndagsmorgonen var det dags att packa och åka efter frukosten. Det gick snabbt att komma hem till vandrarhemmet i Norrahammar. Vardagen var tillbaka.

Det här inlägget postades i Livet, Resor. Bokmärk permalänken.

Ett svar på Weekend i Stojby

  1. znogge skriver:

    Vilken bra och trevlig helg det blev på alla vis. God mat och trevligt sällskap är inte det sämsta.

    Önskar en fin måndagskväll nu!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *