Fredagsmys & självsamhet

Efter en rejält ”stökig” natt, medicinskt sett alltså, var det nästan dags att åka hem. Eftersom den patient jag haf
t natten innan åkt till vårdavdelning valde jag den här patienten i tron att jag skulle få en lätt och lindrig natt. Tji fick jag..
Men när morgonen randades hade mitt hårda slit givit utdelning och jag var väldigt nöjd med nattens arbete.

Efter jobbet fick jag ta tag i ett problem som var tvungen att lösas. Licensen, eller vad det nu kallas, hade gått ut på mitt SHITS-kort. jag kom inte längre inn i Cosmic, ett av journalsystemen, och det behöver jag ibland även om vi mestadels använder Metavision.
Den som kan förlänga licenserna skulle komma klockan 07 idag och jag gick till hennes rum direkt när jag rapporterat.

Det tog sin lilla tid att få till en ny licens eftersom det inte fungerade att lägga den på befintligt kort. Alltså var man tvungen att göra ett nytt till mig. Sedan skulle jag prova att det fungerade. Det gjorde det. Då hade jag varit kvar en extra halvtimme efter att jag slutat. Vi som hyrs in får korta behörigheter, och samma sak hände mig i våras. Men då kunde det fixas på arbetstid eftersom jag jobbade dag.

Åkte sedan hem till mitt rum. Gjorde en kopp kaffe och två knäckemackor. Tittade på första avsnittet av en ny krimserie som heter Örnen. Tror att den är dansk. Sedan la jag mig och sov.

Vaknade före alarmet, hade sovit mindre än fyra timmar. Men det fick duga. Det är lite synd att sova bort den lilla ledighet jag har. Dessutom hade jag en lista med ”måsten”.

Drack kaffe och åt ytterligare två knäckemackor. Klädde mig och åkte in till Asecs. Shoppade på Stora Coop, Systembolaget, Lindex, Bengtsons ost, Apoteket och hos Classe. Sedan gick jag inn på IKEA och fikade.

Ringde ett viktigt telefonsamtal medan jag drack mitt kaffe och åt två kokta med bröd.

Åkte hem och bar upp mina inköp. Märkte upp det som skulle in i kylen och bar ner till köket. Sedan passade jag på att vila en stund innan jag tog mig an en stunds studier. Ringde till F och lyssnade en stund på ljudbok, Varma scones och vilsna katter av Melissa Daley.

Gick ner i köket för att koka potatis. Det krävdes ohemult många försök att få igång den galna spisen. En av de andra sa att det är fel sorts kastruller och att det är därför det inte fungerar. Han hade egna. Jag blev erbjuden att använda hans, men jag var så arg. Det är inte klokt att ha induktionshäll på ett vandrarhem som kräver specislutrustning och sedan inte ha det. Den där spisen fungerar ibland. Ibland inte. Det går åt så mycket psykis energi för att ens koka ett ägg. Äggen förresten är nog råa för plötsligt så stängde den av sig igen. Det var nog åttonde gången och då hade jag ändå bytt till kastrullen jag kokat potatisen i och som fungerar ibland. Jag kommer att köpa mig en egen kokplatta. Finns för under 500 kronor och jag kommer att slippa få en hjärtinfarkt. I alla fall på grund av spisjä…en.
Nu ligger två råa ägg, eller halvråa, i kylen. Jag ska ha dem till sill så jag får väl göra en röra av ägg och sill och äta. Potatisen blev i alla fall bra till sist. Tänkte mig den till matlådorna de närmaste dagarna.

Tanken var att jag skulle plugga när jag kom tillbaka till rummet. Men jag var så upprörd över spisen och dess nycker. Min erfarenhet av induktionshällar är just att de är kinkiga och kräver både specialutrustning och att dte är precis torrt överallt i närheten. Inte en droppe fukt varken utanpå kastruller eller spisen för då lägger de av. Man får heller inte röra kastrullen för då stänger den också av. Jag vill ha vanliga hederliga spisar. Gärna keramikhäll, det har jag hemma, men absolut inte induktionshäll. De är ju omöjliga att ha att göra med. I alla fall de jag träffat på.

Lyssnade på ljudboken en stund till och drack lite rött. Var mer än trött. Tände ljus och hade mysigt. Trots allt. Kanske kan jag ta med L till Netonnet på söndag och köpa en platta. De ska ha enligt nätet. Jag vill ha en liten som jag kan ta med ner i köket eftersom laga mat på rummet känns som en dålig idé. Ska köpa en äggkokare också. En tredje. Men jag vet redan vem som ska få den nya när jag flyttar hem. Jag samlar ju inte direkt på dem. Men de är lite av en standardpresent från mig till äggätande vänner som inte har en. 🙂


Det blev en mysig kväll trots allt. Men ibland är saker mer besvärliga än de behöver vara.

Det här inlägget postades i Jönköping, Livet, Mitt nya (arbets-)liv. Bokmärk permalänken.

5 svar på Fredagsmys & självsamhet

 1. Ingrid skriver:

  Jag förstår din frustration – så idiotiskt att sätta in en induktionshäll utan att samtidigt skaffa den utrustning som krävs för att få den att fungera. Det där att bo på vandrarhem kan verkligen ha sina sidor verkar det som.
  Hoppas att du får en fin lördag vare sig det är ledighet eller jobb som väntar!
  Kram, Ingrid

 2. Znogge skriver:

  Så skönt att det ordnade sig med licensen även om du fick vänta ett tag och det blev övertid.
  Har man en induktionshäll så måste det självklart vara rätt kastruller. Frågan är om de är medvetna om det på vandrarhemmet? Vi har induktionshäll hemma och den har aldrig krånglat en enda gång och jag har aldrig stött på någon som gjort det. Även om det blir lite blött så fungerar den precis lika bra så vi är supernöjda.

  Hoppas din lördag blir fin!

  Kram

  • Kraka skriver:

   Jo, det blev bra med nytt kort. Det är väl något slags säkerhetstänk runt de korta licenstiderna. För har man, som jag har på Huddinge, ett kort som har licens för hela sin giltighetstid så behöver man inte förnya den.

   Jag har vänner med induktionshäll och det är jättenoga med att det är torrt på spisen för att det ska fungera. När jag inte får igång deras spis så kommer de rusande med hushållspapper och säger att det är vatten under kastrullen som är orsaken. Hemma har jag en spis med häll, men inte induktion. Men här finns bara wettextrasor och det går inte att få helt torrt med en fuktig trasa. Det verkar vara så att vissa kastruller är rätt och andra inte. Nu har jag i alla fall bestämt mig för att köpa en lös platta. De är inte dyra och jag kan ha nytta av den i stugan så det är inget stort problem. Jag behöver inte stressen med matlagningsproblem just nu. Ska fråga L imorgon omm vi kan åka vägen förbi Netonnet imorgon på väg till restaurangen där vi planerat äta. Annars tar jag det på måndag.
   Ha en fin dag!
   Kram

   • Znogge skriver:

    Så märkligt! Har lagat mat på flera och det har aldrig spelat någon roll om det varit lite fuktigt… Kanske är de nyaste modellerna bättre, vem vet. Smidigt med en egen elplatta för en sådan har man alltid nytta av. Vi har en extra induktionsplatta och även den fungerar tack och lov klockrent 😀

 3. Pingback: Jobbhelg | Kraka

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *