Måndag med plus och minus

Efter en mycket bra arbetshelg var jag visserligen trött, men nöjd. La mig rätt tidigt och gick upp nästan lika tidigt som när ja jobbar dagpass.

Gick ner vid 5-tiden och gjorde min första kopp kaffe. Det stod mängder med smutsig disk i köket och ännu en gång slogs jag över vilka grisar dessa kringresande, polska arbetare är. De är ett bekymmer för alla som är det minsta anständiga i sitt leverne.

Ni minns kanske hur jag berättade om att man plockat bort porslin och köksutrusning eftersom dessa polacker inte sköter sig.

Nu har det kommit upp ett nytt anslag om kommande restriktioner. Inte för att polackerna bryr sig, de fortsätter svina ner, men det drabbar  alla oss andra.

Förmiddagen fylldes med prat om hur det ser ut i köket och hur mycket oväsen som förs. Det har varit en lugn höst, fullbelagt med vanliga gäster. Men nu har de invaderat. För det är så vi andra känner det. Vi får inte plats i de allmänna utrymmena när de sitter med sin öl, hög musik och skrålar.

Hon som städar, alltså det som ska städas av personal, berättade om hur glada de är att T (en av de arbetslösa, bostadslösa männen) bor här. Han är den som röjer upp, städar, torkar rent diskar och röjer upp efter den tornado av skit som polackerna lämnar efter sig varje dag. Han har också sagt till dem, men de skiter fullkomligt i att de beter sig illa.

Det  är naturligtvis kulturellt, men har också med klass att göra. Jag har jobbat med hur många polska narkosläkare som helst, för de är många här i landet, och de är fullkomligt normala människor. Det verkar bero på utbildningsnivå.

Förutom dessa problem har dagen varit bra. Jag har pluggat och sovit middag. Ätit lunch och haft en bra dag.

Plötsligt ringde J, hon som sköter bemanningen på IVA Ryhov, och ställde en fråga. Jag var så inne i den värld av olika religioners syn på änglar och demoner så jag fick först inte ihop det hon sa. Men det hon frågade var, när jag väl bringat reda och återvänt till den handfasta verkligheten, var om jag kunde ta bort tisdagens och onsdagens arbetspass 13:00-21:30 och istället jobba natten mellan tisdag och onsdag 21:00-7:00. Det kunde jag verkligen. Jag blev väldigt glad för då får jag mer tid till mina studier och det behöver jag just nu. Jobba dag och kväll gör att man ”aldrig” är ledig. Dels för att arbetspassen är kortare, dels för att man schemaläggs på betydligt fler veckotimmar. Det skiljer ungefär ett extra arbetspass per vecka, i snitt, mellan ett dag och kvällsschema och ett nattschema i tjänstgöringstid. Därutöver blir det ungefär ett veckopass mindre för att arbetstiden är förlagd kortare på dagar och kvällar. Lite mellan tummen och pekfingret kan man säga att tre nätter motsvarar fem dagar/kvällar. Nu har ju jag timlön så rent ekonomiskt får jag mindre lön när jag jobbar natt, men den som har månadslön har allt att tjäna på att jobba nätter.

Efter min tupplur gick jag upp, gjorde ännu en kopp kaffe och fortsatte sedan att plugga. Polackerna kom ”hem” och det blev höga röster igen. Man skulle kunna tro att det är en skock tonåringar som inte vet bättre. Men det är vuxna karlar, många med fru och barn i hemlandet. Med dessa pratar de högljutt i telefon och man hör ungarna skrika och frun, inte så sällan, skälla. Man pratar på det där moderna viset så alla hör båda sidor av samtalet medan man håller telefonen som en smörgås framför sig.

Det kan ju låta fördomsfullt och rasistiskt. Men dessa män far fram som vildar på våra svenska vandrarhem och följer inte en enda av de gemensamma reglerna. Alla ser dem som problem. Men de får komma eftersom man har låg beläggning vissa tider. Men de är verkligen ett suck, dubbelsuck…

Pluggade ännu mer. Det knackade på min dörr och det var  R som ville prata en stund. Vi gick ner i köket och pratade. Jag fick veta en massa saker… På gott och ont.

Gick upp igen och pluggade ännu en stund innan jag gick och la mig för att sova. Men då var jag trött.

Det här inlägget postades i Jönköping, Livet, Mitt nya (arbets-)liv. Bokmärk permalänken.

6 svar på Måndag med plus och minus

 1. Anna i Portugal skriver:

  Personer som stör och skitar ner är otroligt jobbigt så klart för er andra som bor på vandrarhemmet. Hoppas det ordnar upp sig utan att de stänger köket, för det är nog inte lösningen tänker jag.

  • Kraka skriver:

   Att stänga köket är nog en mycket dålig lösning. Troligen kommer de då att laga sin mat på rummen med risk för både brand och andra problem.

 2. Znogge skriver:

  Männen är iväg på ”tråkiga men nödvändiga jobb” medan familjen är hemma. Då blir det festande och en gapig och tråkig jargong. Sedan håller jag helt med dig om att alla polska mäns skulle inte bete sig så i samma situation. Det som är tråkigt är att det påverkar alla skötsamma men städa och diska efter någon annan hade jag aldrig gjort.

  Kram och god tisdag nu!

  • Kraka skriver:

   Jag städar heller inte efter dem. Jag har en väldigt hög tolerans, speciellt när jag kan lämna det och stänga dörren. Jag tror att T får ångest av oreda och stök. Han städar hela tiden efter dem när de lämnat skiten efter sig. Inatt, när R och jag satt i köket och pratade så sa jag att jag skulle diska för att T skulle slippa. Men då gjorde R det istället så jag slapp. Men idag på morgonen träffade jag T i köket och då hade han städat upp efter polackernas frukost. Jag vet inte om det såg ut idag som igår. Jag gick inte upp förrän vid 8 idag. Igår var jag i köket strax efter 5 och då såg det ut som ett slagfält.

   Ha en fin tisdag!
   Kram

 3. Ingrid skriver:

  Man får hoppas att de skärper till sig så att inte köket stänger.
  Ha en skön tisdag!
  Kram, Ingrid

  • Kraka skriver:

   Att de skulle skärpa sig är nog en utopi och en nåd att stilla bedja om. Det är något som fattas i huvudet på dessa män för de är så väl informerade om vad som gäller och de bara skiter i det och räknar kallt med att någon städar efter dem.
   Att jag plockar undan ibland är enbart för att komma till i köket. Men T städar nog för att han inte står ut med oredan och skiten. Han verkar må dåligt när det inte är rent och välstädat.

   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *