Tre gravar, en födelsedag och ett ofirat jubileum

Minns ni filmen Fyra bröllop och en begravning? Den kom 1994 och alla såg den, i alla fall dem jag kände. Den placerade sig 1999 på 23:e plats på British Film Institutes lista över de 100 bästa brittiska filmerna genom tiderna.

Riktigt så, varken spännande eller romantisk, har min dag inte varit. Men jag har hunnit med tre gravbesök, firat en födelsedag och har ett jubileum som jag inte firat.

Jag  åkte från Norrahammar vid 8-tiden och stannade sedan i Norrköping för att plantera ljung och tända ljus på farfars grav.

Det var lite knepigt att få ljusen att brinna eftersom det blåste, men jag tog till ett knep och sedan brann de bra.

Fortsatte sedan mot Stockholm och svängde av mot E20 vid Södertälje. Nästa stopp var Mariefred.

Mormor och morfars grav. Skulle behöva göra stenen ren. Men jag sopade i alla fall av den. Det är en liggande sten.

Gjorde ett snabbesök inne på Coop och köpte bröd och pålägg. Sedan åkte jag tillbaka mot Södertälje där mamma och pappa har sin grav.

Där såg det rätt hemskt ut. Mängder med barr täckte graven. Det är ett slags skogskyrkogård på just det stället.

Upptäckte att en av mina favoritläkare från anestesin i Södertälje hade sin grav alldeles nära mina föräldrar. Det var fint där, men jag ska ta med ett ljus till henne också nästa gång. Jag visste att hon dött, såg det på nätet i somras.

Sedan bytte jag om på parkeringsplatsen. Det var inte många bilar, men naturligtvis kom det en bil just då. Men jag drog snabbt på mig min klänning och sedan smög jag på mig strumpbyxorna under.

Åkte sedan till min bror och svägerska. Min bror fyllde år idag och de kändes självklart att åka dit, jag skulle ju ändå upp till hemhem.

Jag fick lite mat först och sedan fikade vi tillsammans med grannen. Han hade nog sagt att ha kanske skulle komma, men jag skickade ett sms och bjöd in honom. Jag har känt honom hela hans liv och nästan hela mitt.

Inte hemgjord, men god. Det är en schwartzwald, trots att den ser lite annorlunda ut. Förr bakade min svägerska alla tårtor själv, men nu hinner/orkar hon inte. Min bror är nog rätt besvärlig  att leva med sedan han fick sin stroke 2018. Han är envis och egensinnig skulle jag vilja påstå. Vi är väldigt olika han och jag.

När A, grannen, gått åkte jag hem. Jag längtade hemhem, var rätt trött. Var hemma vid 19-tiden och det första jag gjorde var att lägga mig i ett varmt skumbad. Skumbad är ett av mina sätt att ladda batterierna.

Sedan växlade jag mellan playTV och pluggläsande. Hällde upp ett glas vin. Ville ha ett med skruvkork och det enda jag hittade just då var ett av mina beställningsviner, ett i 200-kronorsklassen. Men med tanke på att jag just idag, den 12:e november, jobbat 48 år i vården så kunde jag nog kosta på mig lite extra. Men jag gjorde omgående en beställning på en ny flaska, eller två egentligen. Oakridge Over my shoulder Chardonnay.

Det här inlägget postades i Livet. Bokmärk permalänken.

6 svar på Tre gravar, en födelsedag och ett ofirat jubileum

 1. znogge skriver:

  Intensivt, mycket på gång och många känslor. Då gjorde du rätt i att unna dig ett gott glas. Varför skjuta upp en njutning tänker ja.

  Kram

  • Kraka skriver:

   Ja, det blev en intensiv dag. Var så trött när jag kom hem. Idag väntar ännu en intensiv dag.
   Visst ska man unna sig. Nu är flaska öppen och jag får unna mig i flera dagar. Ett vin i den prisklassen får inte bli stående och förfaras.

   Ha en fin söndag!
   Kram

 2. Ingrid skriver:

  ”Fyra bröllop och en begravning” har jag sett så många gånger så jag kan nästan replikerna utantill. Den är verkligen härlig!
  Vilken fin dag med besök hos både avlidna släktingar och nu levande. Tårtan ser riktigt god ut!
  48 år i vården! Du var helt klart värd ett glas vin!
  Kram

  • Kraka skriver:

   Det är en riktigt bra film vill jag minnas. Borde nog se om den vid tillfälle.
   Det blev en bra dag, men jag var ordentligt trött när jag kom hem. Ändå hade resan gått hur smidigt som helst. Man verkar ha fått ordning på de flesta av vägarbetena utefter vägen. Ett tag var det hopplöst jobbigt att köra.

   Tack! Tycker faktiskt själv att jag var värd det där vinet.

   Kram

 3. Anna i Portugal skriver:

  Sett den filmen många gånger, en favorit hos mig. Tillsammans med Love Actually som vi alltid ser på julafton. Jag gillar ditt sätt att koppla av, skumbad och vin! Önskar dig en skön söndag.

  • Kraka skriver:

   Jag har en uppsättning saker jag gör för att återhämta mig. Jag kör mitt liv med ”plattan i mattan” men så tvärbromsar jag och parkerar emellanåt. Med skumbad, ett glas vin, kaffe och bakelse och en rad andra saker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *