Trevlig och innehållsrik helg

Jag hade lagt in om ledigt en timme och fått det beviljat och slutade därför klockna 15:00 på fredagen. Det blev lite stressigt med överrapporteringen och jag kände mig inte helt nöjd. Lämnade mitt telefonnummer ifall kollegan ville fråga något, men hon ringde aldrig så jag gissar att hon redde ut eventuella frågetecken.

Jag satte mig i bilen och rattade ut till väg 30 och for raka vägen, nåja man svänger av till vänster vid Ör och sedan till höger på Rottnevägen, till Stojby. Jag kom alldeles lagom för att hinna både byta om till en lite snyggare klänning och få i mig en kopp kaffe.

Vi fick skjuts av A in till Stadshotellet och hämtades senare av C. Jag hade hela tiden trott att det var Rotary som var värd för festen, men det visade sig att de skulle ha något senare i veckan. Den här kvällen var det Värendsbygdens elmän som var arrangör. U sa till mig att, om någon frågade, skulle jag säga att jag jobbat i receptionen ett kortare tag i hans elfirma. Ingen frågade och Fia presenterade mig glatt för alla vi hälsade på som ”min väninna från Stockholm”. Senare fick vi veta att man hade undrat varför U hade två fruar med sig. Men ingen frågade varför. Så typiskt att man pratar om, men inte med, när man har funderingar. 🙂

Det var alltså julbord som skulle ätas. Mitt första för i år. Det var vackert uppdukat och såg så läckert ut.

När det var vår tur att ta för oss började Fia och jag inte med sillen, det var lång kö där, utan med lite småvarmt.

Men vi hann med sillen senare, faktiskt lyckades vi ta oss in i kön längre fram. Trängdes lite med andra ord.

Att vi bara måste smaka på skinkan kändes självklart. Trots att vi nog redan var mätta.

Sedan satt vi och pratade, både med varann och bordsgrannar, innan vi gav oss på efterrättsbordet. Ris a la Malta vill i alla fall jag inte missa.

Medan jag väntade på att det skulle komma nytt kaffe beundrade jag den lilla lysande byn.

Det fanns en massa godis också, men jag smakade bara några få bitar. Jag orkade faktiskt inte äta mer.

Även trevliga kvällar har ett slut och vi kom hem till Stojby. Jag var hur trött som helst efter min tidiga morgon efter min sena arbetskväll. Jag somnade nog direkt efter att jag lagt mig.

På lördagen hade vi andra planer. Efter frukost åkte Fia och jag in till Växjö för att gå på en julmarknad. Men innan dess hann vi med några affärer på stan och jag köpte den väska jag tittat på hos Rizzo på Asecs. Jag ville verkligen ha den och skulle nog köpt den i Stockholm annars. Jag har svårt att se att jag kommer hinna med Asecs mer i år. På tisdag efter jobbet reser jag hem för att ha min arbetsfria månad. Som kommer att bli allt annat än en latmånad. Jag har tusen och en planer.

På julmarknaden shoppade jag loss på två sorters senap med chilli och whiskey, flädervinäger och olivolja. Eftersom jag köpt så mycket fick jag, som gåva, en burk flädergelé.

När vi tittat klart på vad marknaden hade att bjuda gick vi in på den närliggande restaurangen och drack kaffe och åt varsin skinkmacka.

Den var verkligen god med wasabimajo och senap. Det är vatten i glaset. Bara så ni vet alltså!

Vi gick sedan till Domkyrkan där det var psalm-sing-a-long. Vi fick sjunga många av adventstidens psalmer. Växjö församlings brassensamble spelade.

Innan vi åkte hemåt ville jag att vi skulle åka upp till torget så jag kunde fota den vackra granen.

Men sedan var det dags att återvända till Stojby. Nästan. Jag tjatade till mig ett kort besök på Stora Coop i Norremark där jag köpte lussebullar, struvor och pepparkakor till adventsfika på söndagen. Jag ville bjuda på något.

Hemma fixade Fia med maten, en ost och skinkpaj med sallad till.

Under tiden som maten blev klar tände jag en brasa för att det skulle bli lite varmt och skönt.

När U gått och lagt sig satt Fia och jag länge och pratade. Men jag var trött och tackade nej till att vi skulle se en film.

Jag ropade på Katten och hon kom in och ville äta. Hon fick lite mat och verkade nöjd.


Även denna kväll somnade jag snabbt. Det är alltid trevligt att vara hos Fia och U. Men inte alltid så vilsamt eftersom vi alltid gör en massa saker tillsammans.

På söndagsmorgonen gick vi upp och åt frukost. Sedan iväg till Gårdsby kyrka för adventsgudstjänst. Det visade sig vara en märklig företeelse. Församlingen fick inte sjunga några av adventspsalmerna, det gjorde kören med koralmelodier. Efter varje psalm skulle det applåderas tyckte prästen. Måste säga att jag blev rätt irriterad av detta tilltag. Det var en mässa (nattvardsgudstjänst) och då är det människans möte med den levande guden som ska stå i fokus. Inte körens framträdande. Prästen lyckades få gudstjänsten att framstå som ett mellanting mellan konsert och teaterföreställning. Helt fel fokus och upplägg! Hörde att det var fler som tyckte så.

Väl tillbaka hemma i Stojby drack vi adventskaffe och sedan var det dags för mig att återvända till Jönköping.

Kvällen tillbringade jag med pluggande, plaTV med På spåret och fikade i köket med T. Han kom upp och knackade på och beklagade sig över att han inte hade någon att prata med. Jag bjöd honom på kaffe och pepparkakor och satt i köket en stund. Men jag behövde verkligen egentid så jag gick upp till mig efter en halvtimme. Imorgon är det jobbdag igen…

Det här inlägget postades i Jönköping, Livet, Mitt nya (arbets-)liv. Bokmärk permalänken.

8 svar på Trevlig och innehållsrik helg

 1. znogge skriver:

  Vilken bra och trevlig helg du har haft tillsammans med goda vänner.
  Julmat är ju inte alls min grej så något julbord blir det inte här men allt är en smaksak.

  Kram

 2. Ingrid skriver:

  Det låter som om du haft en riktigt trevlig adventshelg och julbord har vi ätit båda två. Visst blir det lätt så att man äter långt efter det att man är mätt, men gott är det ju.
  Kram

  • Kraka skriver:

   Det blev en bra och lyckad helg. Blandade aktiviteter och perfekt shopping. Köpte bara ätbara saker på julmarknaden.

   Kram

 3. Anna i Portugal skriver:

  Vilken fin adventshelg med fint sällskap, julbord, mässa, julsånger.. ja det känns som du fått in en massa juligt. Bara två dagar kvar .)

 4. Kurt Enström skriver:

  Jag instämmer i vad du skriver om gudstjänsten Första Advent. Självklart ska församlingen då få sjunga de kända, vackra och älskade adventspsalmerna. Kören kan ta lite svårare stycken som t.ex Gör portarna höga. Och applåder stör upplevelsen i en gudstjänst, särskilt i en mässa, lika mycket som reklamavbrott i en film på tv. Själv var jag på en fin högmässa på Vikbolandet. Där var allt som det ska.

  • Kraka skriver:

   Ja, det var en märklig upplevelse med den gudstjänsten. Det var tur att vi varit i domkyrkan kvällen innan och fått sjunga i stort sett alla adventspsalmer som man kan önska sig. Kanske borde vi även åkt till domkyrkan på Första advent. Men man gör ju sina misstag och lär sig av dem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *