Jag tycker du ska betala mitt kaffe

Det började med att F skickade ett sms sent i går kväll och frågade om jag var vaken. Jag vaknar aldrig av sms om jag sover, vill man absolut ha tag på mig ska man ringa. Jag var vaken och ringde upp och han frågade om jag kunde hämta honom i Rissne där han hämtat sin hund. Han hade varit på ett födelsedagsfirande och var på hemväg.
Det tar väl 10 minuter från där vi bor, med bil, till Rissne. Skulle han tagit T-banan vid den tiden hade det nog tagit 2 timmar hem. Så självklart kunde jag hämta. Skulle bara klä mig och tanka. Det där tankande var i och för sig en historia för sig själv, jag stannar aldrig vid macken i Akalla vid den tiden. Tror hela gänget av gängkriminellawannabes var på plats just igår. Men ingen gjorde något mot mig eller ens sa något. Man tittade misstänksamt på mig, men jag låtsades som om det var en hagelstorm på gång. Förr kunde man gå ut, gå över gården och ner för trapporna och köpa godis, bullar eller vad man nu tyckte sig behöva på natten. Nu tar jag bilen ner om jag behöver något. Times have changed…

Nu tog det väl inte mer än en halvtimme med lite råge att åka och komma tillbaka, men när jag väl var på plats för att sova så kunde jag inte somna. Summan av min sömn under natten blev inalles cirka 3½ timme.

Hur som helst så behövde jag gå upp ganska tidigt. Kaffe och två knäckemackor som vanligt och sedan iväg. Jag slapp ju i alla fall tanka. 🙂

Hade en mycket bra och givande dag i skolan. Bra föreläsningar och bra diskussioner. Sedan var det dags att skynda hemåt.

Ikväll var det årsstämma i min bostadsrättsförening. Det fanns en hög med motioner om att vi skulle byta till individuell el. Vi har alltså något så dumt och förlegat som gemensam hushållsel.

Efter ett långt möte så hade de som vill ha gemensam el vunnit. Det är precis lika korkat som om vi skulle ha en gemensam mjölkkyl. Jag använder nog 5 liter mjölk om året medan en stor barnfamilj gör av med det per dag. Men alla ska betala lika mycket. Så är det med vår el. Jag har ju en ganska god koll på min förbrukning eftersom jag har min stuga och lever på samma sätt där som hemmahemma i min lägenhet.

Gick hem och drack vin och kände mig… nej inte ledsen… men förbannad. Man pratar om att vi som vill betala bara för vår egen el är snåla och att vi ska vara solidariska. Jag drog mitt mjökexempel, men man förstår inte liknelsen. I vissa lägenheter bor man 10 personer eller fler. Det är så det är i den här typen av förorter. Men vi som bor ensamma, eller inte är hemma speciellt mycket måste betala deras elförbrukning också. Före den stora elkostnadsökningen fick vi en 500-hundring i månadsavgiftshöjning på grund av stora elkostnader. Vi kan nog räkna med en 1000-lapp nu i ökning, per månad. Jag gör absolut inte av med mer än 1000 kronor per år i hushållsel. Jag bor i stugan 4-6 månader om året och jobbar på annan ort stor del av året.
När jag kom hem hade jag 17 grader inomhus. Gissa om jag är motiverad att ”spara el”. Nu satte jag inte på någon värmefläkt, men det var av andra skäl. Som det är nu vill jag också ha del av elen jag betalar för.

Det här inlägget postades i En arbetsfi månad 2022, Livet, Mammason. Bokmärk permalänken.

3 svar på Jag tycker du ska betala mitt kaffe

 1. Anna i Portugal skriver:

  Men vad konstigt med gemensam el! Självfallet ska var och en betala för sin egen förbrukning. Känns förlegat verkligen.

 2. Ingrid skriver:

  Här har vi ett kollektivt elavtal, så föreningen betalar elnätsavgiften och sedan har vi individuell mätning och betalar bara för den el vi förbrukar. Nu har vi ett bra avtal på 1,40 per kwh, så min månadskostnad brukar ligga på ca 250:-.
  Ha en fin onsdag!
  Kram

 3. znogge skriver:

  Men det verkar ju helt sjukt att ni delar på kostnaderna så. Att det ens är okej tänker jag. Hur som helst så är det i alla fall djupt orättvist tycker jag. Ja, vad ska man säga…

  Kram och god kväll!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *