Fem en fredag v. 51: God jul

Fem en fredag är ett bloggtema hos elisamatilda. Du kan läsa andras inlägg eller skriva ett eget.
Du deltar genom att svara på frågorna i din blogg (eller genom en kommentar om du inte har en blogg). Lämna gärna en kommentar här så jag och andra kan hitta in till dig och läsa dina svar. Glöm inte att länka till elisamatildas inlägg så fler kan ta del av Fem en fredag.

 

 1. På vilket sätt kommer julen vara som den brukar?
 2. Hur kommer du spendera juldagarna?
 3. Vad är det godaste på julen?
 4. Vad önskar du dig för något?
 5. Är du en rimmare, eller inte?

 

 1. Det korta svaret är att jag kommer att äta typisk julmat. Det gör jag varje år, med vissa undantag då jag varit utomlands.
  Det längre svaret är att det inte finns något ”brukar” när det gäller mina jular. Om jag ens firar jul. Som vanligt var de när jag  var barn, då kom min syster och hennes familj och firade hos oss. När jag var gift var jag köksslav och fixade julfirande åt min exman (som då var min man) och hans familj. Ofta hade jag jobbat natten före julafton och var tvungen att ta tag i mat och annat direkt jag kom hem. Att få sova var en dröm som aldrig gick i uppfyllelse. Jag var in till döden trött.
  Jag har jobbat fler jular än jag varit ledig under mina 48 år i vården. Förra året tog jag beslutet att aldrig mer jobba i december.
 2. Julafton och juldagen kommer jag att vara hemma, möjligen äta tillsammans med min son. Om han orkar, han har ärvt min förkylning. Har mängder med skoluppgifter som ska lämnas in efter nyår. Jullov är inget som existerar, i alla fall inte på den högskola där jag studerar. På Annandagen ska jag vara volontär i köket i Immanuelskyrkan som alltid har ett tredagars julfirande för ensamma och hemlösa. Jag har bakat till dem ett antal år, men i år missade jag anmälningen och det fanns inget bakuppdrag kvar. Det var endast några kökspass på Annandagen kvar när jag kom på att jag borde anmäla mig.
 3. Sillen! Men också köttbullarna och rödbetssallad.
 4. Kan faktiskt inte komma på något. I alla fall inget som är rimligt att köpa åt mig.
 5. Egentligen tycker jag att rim är kul. Men vi har aldrig haft den traditionen i min familj. Inte i någon av dem, varken när jag växte upp eller som vuxen.

Flaggstången hemmahemma har klätt ut sig till julgran. Är så glad att den får vara tänd trots elpriserna.

Det här inlägget postades i Fem en fredag, Livet. Bokmärk permalänken.

11 svar på Fem en fredag v. 51: God jul

 1. Köksslav har jag slutat att vara för ett par decennier sedan, nu firar vi hos en av sönerna, lite knytis, träffar de andra barnens familjer på Annandagen, vi bor ju nära varandra. Maken fyller år några dagar före julafton, då hade jag tentor, släkten kom och då skulle det vara städat… Mina föräldrar hade affär där de jobbade även på julafton, och jag har aldrig besökt en affär på julafton… saknas det något så får det vara!
  Vi har LED-lampor, liten slinga i trädgården.

 2. znogge skriver:

  Köksslav har jag aldrig varit och det var inte min mamma heller. Jag hade en modern pappa som gärna ställde sig i köket och både lagade mat eller bakade. Precis som det ska vara men han var före sin tid.
  Här blir vårt julfirande decimerat. Båda flickorna har över 40 graders feber men båda har varit hos läkaren nu på förmiddagen och tydligen ett nytt virus. Så ledsamt för julen är mycket barnens högtid. Nja, vi sitter inte ensamma så det kunde varit mycket värre.
  Jullov finns det aldrig på högskolor. Minns att vi nästan alltid hade en tenta i mitten av januari då höstterminen slutade. Julen gick med andra ord åt till att plugga.

  Önskar en fin lillejulafton!

  Kram

 3. Micke skriver:

  Jullov existerar väl inte enär man studerar som vuxen, köksslav ska man ju inte vara, vore ju ett helsike om man blev det.
  Fint att du tog dig ur det, julen är för avkoppling till största delen, fast många stressar ju upp sig och vill infria alla sina önskemål och löften.
  Bara att strunta i det och vara noga med att folk förstår det redan innan.

  Har heller inte önskat mig något, ha ju allt jag behöver.

  Ha en fin fredagskväll nu Kraka.

 4. Lottens bokblogg skriver:

  Vad fint att jobba så på Annandagen. Här har vi gudskelov delat upp köksgörat, och det är de vuxna barnen som står för vissa delar. Något jullov har man inte på högskolor och universitet nej, terminen slutar ju i januari, så det är plugg stora delar av julen. Barnen har tagit lite ledigt nu ett par dagar, men sen ska de sätta sig och plugga igen.

 5. Ingrid skriver:

  Ha en riktigt God Jul och hoppas att förkylningarna inte ställer till det!
  Varm kram!

 6. Paula Merio skriver:

  Oh, jag har också varit köksslav i en massa år, både till min familj, partners familjer och till kroggäster när jag hade värdshus och vi serverade julbord, bevare mig väl så man tröttnade på julmaten. Det blev en blodig biff på julaftonen kan jag lova, inte en sillbit eller skinkbit till!
  Jag bor lite avigt till med dåliga bussförbindelser annars skulle jag också vilja vara volontär under julen. Hinner nog med en julmiddag med familjen i alla fall. Hoppas det ska bli av ett annat år. Du var klok som lade ner helgarbetet!
  Nu önskar jag att du får en skön och avkopplande helg, God Jul

 7. Bokdamen skriver:

  Tråkigt med sjukdom, många som är det nu. Hoppas det blir en skön jul!

 8. Susjos skriver:

  Perfekt att du kan välja att inte jobba i december! Hur många jular har man inte jobbat!
  I år är jag lustigt nog ledig , kände att det var min tur att jobba nyårshelgen istället!
  Tokigt nog så så blir det inget firande med våra vuxna barn i morgon, äldsta sonen med flickvän och vårt lilla barnbarn firar sin första jul hos hans mormor och morfar! Yngsta sonen är på väg med sin flickvän till hennes släkt i Finland! Men vi firade julafton här hemma förra lördagen, vi hade knytis, och det var ju perfekt, jag blir ju annars lätt en köksslav på julen, vi har faktiskt haft catering de senaste åren, för jag vägrar stå med allt själv, min man är en novis i köket…
  Men i morgon är vi bjudna på en julfest hos min mans släkt, ska bli trevligt!
  Hoppas du får en fin jul!

 9. Hannas krypin skriver:

  Låter helt galet att vara den som styr och fixar med allt när man jobbat natt. Tycker inte att det var vidare snällt av personerna som kom dit att inte hjälpa till. Jag har inte heller något jullov. Min termin slutar åttonde januari och nästa termin börjar den nionde januari. Men så är det att plugga om vuxen tänker jag.

 10. Pingback: Fem en fredag v. 52: Gott slut 2022 - elisamatilda.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *