Halleluja

Hade fri sovning och när jag vaknade hade jag sovit 9 timmar och 9 minuter. Inte illa! Visst är jag fortfarande trött, men jag har ju fortfarande ett tag kvar innan det är dags att börja jobba igen.

Drack mitt morgonkaffe och åt en struva, lyssnade på ett Sommarprogram från 2020. Hade sms-kontakt med L och värmde mig med min nyinköpta värmekrage. Den är verkligen bra.

Sedan blev det dags för ett onödigt telefonärende. Jag väntar på ett paket, en liten sak som jag beställt med ett presentkort jag fick till julen förra året. Det skulle gå ut nu den sista december. Att jag inte beställt tidigare beror på att jag varit på annan ort så länge. Det är inte alltid så lätt att få paket rätt när man ”bor borta”. Men nu hade jag alltså beställt.
Det kom en avisering att paketet kunde hämtas hos PostNords utlämning. Problemet var bara att det skulle hämtas i Malmö!
Det var bara att ringa kundtjänst. Förutom att den där AI-kvinnan inte förstår vad jag säger så var det lång väntetid. Men till sist kom jag fram och ärendet löstes snabbt. Paketet var inte mitt. Men det var telefonnumret. Så nu skulle adressaten aviseras på annat sätt. Mitt paket får jag fortsätta vänta på. Gissar att det kommer i mellandagarna. Det måste det. Annars blir det problem.

Lyssnade om en bok medan jag fortsatte med mina sysslor. Brukar sällan lyssna om böcker, men man kan se det som ett slags förberedelse till ett kommande blogginlägg.

Tog så äntligen itu med köttbullstillverkningen. Drygt 1 kilo färs blev en massa fina, goda köttbullar. När de svalnat fördelade jag dem i två plastpåsar så F kan få hälften imorgon.

La mig i ett skumbad och kopplade av medan jag lyssnade på ljudbok. Sedan klädde jag mig för att åka in till stan.

Hade äntligen kommit på vad jag skulle köpa för julklappar till F och vår gemensamma vän K. Började med att gå in på Happy Socks på Drottninggatan, men där var personalen så otrevlig så jag bestämde mig för att gå. Det var knökfullt inne i affären och den ena expediten vägrade att expediera. Istället stod han och flirtade och glodde på en ung, söt tjej som den andra expediten hade hand om. Jag tolkade det som att vi som var lite äldre var för gamla för att få betjäning. Jag hade lust att fråga om jag var för gammal, för ful eller både ock. Men det gjorde jag inte. Istället sa jag att jag tänkte gå eftersom personalen inte verkade ha lust att expediera. Påpekade att det finns en annan Happy Socks ganska nära. Där hade jag varit förut och visste att man är trevlig.

Det var liten omväg att gå, men det var det värt. Jag blev väldigt väl bemött och köpte det jag skulle. Julklappar åt F och K och dessutom ett paket med julsockar åt mig själv.

På vägen tillbaka gick jag in på Akademibokhandeln och fikade. Det var jättemycket folk i affären men ganska lugnt i deras café.

Kaffe och en saffranssockerkringla. Satt där en stund och funderade, hade faktiskt tid för det.

Till sist var det i alla fall dags att gå till Konserthuset, huvudanledningen till att jag var inne i stan.

Jag hann ta ett glas rött innan jag gick in och letade upp min plats. Det var lite knepigt att hitta. Eller så var det jag som var knepig. Men jag satt väldigt bra och både såg och hörde bra.

Musikerna började ta plats, sedan fylldes det på med kör och orkester. Jag avstod från att ta mer än ett foto inne i konsertsalen eftersom man inte ville att folk skulle ha mobilerna framme.

Händels Messias är ett oratorium som skrevs för solister, kör, orgel, cembalo och orkester 1741 för och uruppfördes 1742. Ursprungligen skrevs det för att framföras vid påsken, men har sedan, på grund av Bibeltexterna, kommit att förknippas med adventstiden.
Oratoriet är väldigt långt, drygt 2½ timme, och ofta kortas det av. Det är också vanligt att man bara framför den mycket kända Hallelujakören*. Men nu framfördes det i sin helhet. Jag har faktiskt aldrig tidigare hört hela oratoriet live. Det var en mäktig upplevelse.

*Länk till Hallelujakören, framförd av Adolf Fredriks musikskola. Lyssna gärna, jag är rätt övertygad om att du känner igen just den biten av Messias.

Det här inlägget postades i En arbetsfri månad 2021, Livet, Teater, museum, kultur, musik. Bokmärk permalänken.

3 svar på Halleluja

 1. Anna i Portugal skriver:

  Jag lämnar också butiker där jag inte blir vänligt bemött. Håller tummarna för att ditt paket kommer i mellandagarna.

 2. Znogge skriver:

  Så nonchalant kan man inte vara när man jobbar i butik så bra att du valde en annan. Det hade jag också gjort. Fast just i det här fallet hade jag beklagat mig hos sonen som jobbar på företaget i fråga. Dock inte i någon butik.

  Vilken härlig och njutbar kväll det blev!

  Kram och god lillejulafton!

  • Kraka skriver:

   Ja, jag blev faktiskt riktigt irriterad. Det var så fullt med folk så man knappt kunde vända sig och så stod han bara där och glodde på den där tjejen som skulle betala. Dit går jag aldrig mer!
   Däremot är man jättetrevlig och service minded i butiken på Mäster Samuelsgatan 9. Man hälsar och erbjuder hjälp ifall man letar efter något speciellt. Vill man bara titta blir man lämnad ifred. Precis som det ska vara i en butik. Inte ens att personalen nästan bara pratar engelska retar mig där. Annars kan jag tycka att det är ett irriterande fenomen som sprider sig i Stockholm både i affärer och restauranger att man inte pratar svenska.

   Jag är jättenöjd med min kväll. Konserten var fantastisk. Borde unna mig sådant mer, men ofta hinner jag inte.

   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *