Julen är här och lyser frid på jorden – Juldagen

Efter en natt med dålig sömn, vaknade hur många gånger som helst, gick jag upp, drack kaffe, klädde mig och åkte till Uppsala.

Hade bestämt mig för att gå på Högmässan i St Ansgars på Studentvägen. Tror aldrig jag varit där, trots att jag bott i huset bredvid. Men på den tiden gick man i Mikaelskyrkan, eller möjligen i domkyrkan.
På Facebook hade jag sett att en före detta klasskamrat, Torgny, som varit präst på Öland i 40 år, skulle hålla gudstjänsten. Det ville jag inte missa, det är alltid trevligt att träffa människor ”från förr” och jag vet att han är en av mina regelbundna läsare.

Trots att det var knepigt att hitta parkeringsplats, Uppsala är en så bilfientlig stad, så var jag ändå i god tid. Så pass god tid att jag hann prata med Torgny, höra kantorn/organisten (vet inte vilken av titlarna han har, det är inte samma sak att vara kantor och organist) spela Rudolf med röda mulen på orgeln och sedan vara med och läsa Laudes (den morgonbön som läses enligt tidegärden). Man har det som tradition att läsa Laudes före Högmässan.


St Ansgar är en studentkyrka och det var därför inte så mycket folk just idag. För trots att man inte har jullov på högskolor och universitet, vilket jag ju påpekade här om dagen, så utesluter det ju inte att man åker bort. Eller hem, lite ur vilket perspektiv man ser på det.
Eller egentligen var det ju ganska mycket folk, fast av en äldre årgång. Måste åka dit någon gång under terminstid för då måste det ju vara knökfullt. Det var det ju nästan nu också.

Man hade en mycket vacker julkrubba. Jag vet ju inte om de tre vise männen stått där hela tiden, jag tycker ju, som regelbundna läsare vet, inte om när man plockar fram hela julkrubberiet samtidigt. Först ska stallet och krubban dit. Herdarna kan få uppehålla sig en bit därifrån för att sedan flyttas fram. Maria och Josef får dyka upp några dagar före julen. Jesusbarnet får läggas dit på julaftonen. Egentligen föds han på julnatten, alltså natten mot Juldagen, men eftersom vi i Sverige firar jul på julafton så kan jag kompromissa. De vise männen ska fram på Epifania (Trettondagen) då de kommer på besök med sina gåvor. Jag tycker att en julkrubba ska vara levande och interaktiv, inte bara ett prydnadsföremål.

Guld, rökelse och myrra hade de med sig till den nyfödde. Inga dåliga gåvor, men i vår sekulära tidsera är det väl möjligen guldet som är välkommet.

Efter gudstjänsten var det kyrkkaffe. Jag fick tillfälle att träffa Torgnys fru och ena dotter. Det var helt nya bekantskaper för mig. Bra sådana och jag hoppas vi ses snart igen.

Efter kaffet hämtade jag bilen och åkte till Stora Coop och köpte en massa saker. Men först kollade jag med F att han ville äta middag med mig. Det ville han. Jag köpte djurklappar också, hade glömt att göra det samtidigt som jag köpte julklappar. Men självklart ska även våra husdjur ha julgåvor.

När jag kom hem drack jag kaffe och åt ett par skinkmackor. Vilade sedan middag en stund och hade tänkt hinna plugga innan jag skulle laga middag, men jag orkade helt enkelt inte gå upp förrän det var dags för middagsbestyr. Fläskfilégryta med soltorkade tomater. Jag tycker man ska ha ris till, även om receptet förespråkar pasta. Recept i länken!

Gick upp till F för att laga middag. Vi skulle ha vårt jufirande och mina kattpojkar och F:s hund fick sina djurklappar. F hade fått sin julklapp inatt när han lämnade tillbaka min bilnyckel. Jag fick min julklapp från K som F hade haft hand om.

Maten puttrade i ugnen och vi såg fram mot att äta. Snufflan, som sett att jag haft med mig körsbärstomater var besviken. Hon hade velat haft en, men jag visste inte att hon älskar just små tomater.

En lagom portion för mig. F bjöd på riset och julmust. En kopp kaffe efter maten tjatade jag mig till också. Men sedan gick jag hem. Behövde vila inför morgondagen. Har dessutom lyckats vrida till ryggen och har jätteont. Det fick bli ett riktigt varmt bad innan jag drack en sista kopp kaffe innan sovdags.

*Rubriken är en textrad ur Julen är här

Det här inlägget postades i En arbetsfi månad 2022, Livet, Mammason, Mat. Bokmärk permalänken.

3 svar på Julen är här och lyser frid på jorden – Juldagen

 1. Hannas krypin skriver:

  Hade ingen aning om traditionen att plocka fram delar till krubban allt eftersom. Min mamma har en julkrubba och där kommer allt fram direkt. Låter väldigt trevligt med högmässa.

 2. Ingrid skriver:

  Hoppas att ryggen snart känns bättre!
  Annars låter det som om du haft en fin juldag och jag hoppas att annandagen också artar sig.
  Ha en skön fortsättning på helgen!
  Kram

 3. znogge skriver:

  Det lät så där med ryggen. Hoppas att den bättrat sig nu.
  Önskar en fin annandag jul!

  Kran

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *