Första mellandagen

Fri sovning! Bestämde mig på kvällen, bokade om tvättstugan ett par dagar, tittade på julavsnittet av I vår herres hage och drack ännu ett glas vin. Det har varit en bra julhelg med tre bra dagar. En i självsamhet, en med min familj (min son, mina katter och F:s lilla fina hund) och en dag i den stora gemenskapen som volontär på julfirandets tredje dag i Immanuelskyrkan. Nu är det dags för det vi kallar mellandagar. Ett slags vardag, men ändå inte.

Sov gott och bra, gick upp vid 10-tiden. Gjorde kaffe och drack en stor kopp ihop med en bit Stollen.

Det värsta med att ha fri sovning är att halva dagen hunnit försvinna innan jag kommer igång med något.

Efter morgonkaffet, nåja förmiddagskaffet, kollade jag några bloggar och skrev kommentarer. Sedan tog jag fram mina böcker och satte igång i 45-minutersintervaller.

Vid lunchtid gjorde jag mer kaffe och två skinkmackor. Började lyssna på Det låsta rummet av Elly Griffiths. Det var tungt att lämna boken och återgå till studierna måste jag erkänna.

I nästa paus tar jag ett skumbad och tvättar håret. Funderar på vad jag ska ha till middag, kanske i nästa paus. Troligen blir det risgrynsgröt. Jag fick med mig två portioner hem igår. Det blev en hel del gröt över och på grund av storköksregler får man inte använda den dagen efter. Ingen mat som varit uppvärmd får serveras igen. Men den står sig ju i flera dagar i ett privat kylskåp. Eftersom jag har en hel låda klementiner så kan jag ju blanda.

Riktigt gott blev det, gröt och tre klementiner. En alldeles utmärkt middag den första mellandagen.

F ringde och frågade om jag ville följa med för lite shopping på Willys. De hade bra priser på saker han ville köpa. Jag shoppar ju mest på Coop och skulle väl egentligen inte ha något. Men varför inte…

På mitt önskemål tog vi vägen förbi Systembolaget och jag köpte småförpackningar, 2½ dl, rött vin. Alltid bra att ha några hemma. Passade på att köpa en liten flaska, 3,75 dl, Alexandre Bonnet rosé för det hutlösa priset 209 kronor. Men på nyårsafton vill jag ha äkta champagne.

På Willys köpte jag ostbågar, cashewnötter och choklad. Vardagslyx i eländet. Jag orkar faktiskt inte ens fundera på allt som blivit dyrare.

Hemma fortsatte jag att lyssna på ljudboken och dricka lite vin. Knaprade på några handfullar ostbågar också. Klockan hade lyckats bli ohemult mycket i en handvändning. Men imorgon är ju också en dag…

Det här inlägget postades i En arbetsfi månad 2022, Livet, Mammason. Bokmärk permalänken.

8 svar på Första mellandagen

 1. znogge skriver:

  Det lät som en bra dag och skönt för dig att få sova ut.
  Lite bubbel får vi nog införskaffa ja men om det blir äkta vara återstår att se…

  Kram och god kväll!

  • Kraka skriver:

   Det var absolut en bra dag. Äkta vara är absolut inte nödvändigt, att det bubblar är det viktigaste.
   Ha en bra onsdag!
   Kram

 2. Anna i Portugal skriver:

  Ostbågar är så otroligt gott! Men är något jag inte kan hantera.. så har öppnat påsen äter jag allt. Så köper inte ostbågar längre (finns inte lättillgängligt här heller) men ibland får vi ett paket från Sverige och då är det alltid med en påse som jag njuter av till fullo. Champagne blir det inte här, gillar det inte. Har inte ens bestämt vad vi ska äta till nyår faktiskt. Men det ordnar sig är ju flera dagar kvar 🙂

  • Kraka skriver:

   Det är svårt att hantera ostbågar. Men jag köpte en stor påse och har kvar till ikväll, om de inte går åt under dagen.
   Jag har inte heller bestämt vad jag ska äta. Funderar på att köpa en bit fiskpaté. Brukar vara gott.
   Ha en fin onsdag!

 3. Ingrid skriver:

  Så skönt att få sova ut ordentligt och sedan ta en dag i lite stilla takt.
  Vi blandar alltid i bitar av apelsin i ris á la Malta och det passar säkert alldeles utmärkt med klementiner också.
  Jag såg också det där julavsnittet av I vår herres hage härom kvällen. De är så trevliga!
  Ha en fin mellandag!
  Kram

  • Kraka skriver:

   Ja, det är skönt att sova. Problemet är bara att om jag sover ut ordentligt kan jag inte sova så bra nästa natt. I alla fall om jag inte gjort något ansträngande. Plugga räknas inte som ansträngande på det rätta sättet. Tyvärr.
   Jag hoppas det kommer en fortsättning på I vår herres hage. Han skrev väl böcker om mer eller mindre hela sin veterinärkarriär. Han var aktivt i tjänst in på tidigt 1990-tal.
   Ja apelsiner är också bra att ha i både ris á la Malta och i risgrynsgröt. Till jul säljer de ju lådor med klementiner, i alla fall i storstan.

   Ha en fin onsdag!
   Kram

 4. Micke skriver:

  Skönt att sova ut emellanåt, man behöver det, men jag förstår känslan av att man inte hunnit med allt man skulle gjort om man gått upp tidigt.
  I matsalen på vår skola serveras ofta mat från gårdagen som en extra valmöjlighet för kidzen, fast vi får maten levererad till skolan, kanske därför det är ok.

  Ingen idé att tänka på hur dyrt allt blivit, blir ju inte billigare för det.

  Ha nu en fin onsdag Kraka.

  • Kraka skriver:

   Den har troligen inte varit uppvärmd utan levereras kall och värms på skolan. Annars är det faktiskt olagligt. Ja, jag tycker det är lite larvigt, det är ju inget fel på maten egentligen. Men i storkök får uppvärmd mat inte kylas och värmas igen.
   Den här gröten jag skrev om var färdiggröt i ”korvar” och det som inte värmdes upp fick ju sparas till annat tillfälle. Det har med värmning och värmehållning att göra. Risken för tillväxt av patogena (sjukdomsorsakande) bakterier.

   Nej, det blir ju inte bättre av att oroa sig. Bäst att försöka unna sig lite, inom rimliga gränser, man vet ju aldrig när vi angrips av krig. Sverige beter sig så avigt i utrikespolitiken så det smäller snart.

   Ha en fin onsdag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *