Fem en fredag v. 4: Paus

Fem en fredag är ett bloggtema hos elisamatilda. Du kan läsa andras inlägg eller skriva ett eget.
Du deltar genom att svara på frågorna i din blogg (eller genom en kommentar om du inte har en blogg). Lämna gärna en kommentar här så jag och andra kan hitta in till dig och läsa dina svar. Glöm inte att länka till elisamatildas inlägg så fler kan ta del av Fem en fredag.

 

 1. Vad har du just nu för favoritmellis?
 2. Vad gör du för att stänga av, om bara för en stund?
 3. Hur länge kan du fokusera innan du behöver ett brejk?
 4. Vad behöver du återuppta?
 5. Vad behöver du pausa?

 

 1. Mellis? Nej vet ni vad! Detta moderna påfund är inget för mig. Jag är uppvuxen i en tid när sådant inte förekom och har inte hoppat på trenden att äta mellan måltiderna. Jag äter ett lagat mål mat och sedan mackor eller gröt/yoghurt/kräm och det händer att jag byter ut mot en bakelse. Jag gillar att fika, men 99 gånger av 100 så dricker jag kaffe utan något till. Jag kan däremot äta förstärkningsmat om jag jobbat extra hårt. Men det är undantag.
 2. Beror ju på vad jag behöver stänga av från. När jag pluggar är det antingen en stund med ljudbok eller något spel på telefonen. På jobbet kan det vara en kopp kaffe eller att jag smiter iväg på toa.
 3. När jag pluggar satsar jag på ett brejk efter 45 minuter. På jobbet fokuserar jag tills jag är klar, i alla fall om det handlar om att se till min patient.
 4. Jag behöver ta tag i mina studier igen. Har gjort ett kortare brejk för att fokusera på annat.
 5. Egentligen inget. Det blir lite paus från jobbet ett tag nu, men det är mer av administrativa skäl än för att jag behöver det.

Det här inlägget postades i Fem en fredag, Livet. Bokmärk permalänken.

11 svar på Fem en fredag v. 4: Paus

 1. znogge skriver:

  Mellanmål är inget för mig heller faktiskt utan tre måltider per dag fungerar bra. Sedan kan det bli en kopp där emellan men sedan får det räcka.
  Stänga av kan man tolka olika men för min del är långa promenader en lisa för själen.

  Kram och god kväll!

  • Kraka skriver:

   Det är väl mest ett tecken på att man inte ätit tillräckligt relaterat till de aktiviteter man utför. Jag behöver förstärkningsäta ibland när jag gjort något extra ansträngande. Att jag sedan fikar på stan ibland ligger iksom utanför det där med konceptet mellanmål. Googlade lite och det verkar vara något som infördes på 1970-talet när folk började få lite bättre ekonomi. Men jag tror ju inte att det är nyttigt att äta tre måltider och dessutom flera mellanmål.

   Kram

 2. Paula Merio6 skriver:

  Ja mellanmål för vuxna? Att växande barn kan behöva det kan jag bättre förstå. Men jag tar en kopp kaffe på eftermiddagen och då kan det slinka ner ett par Finncrisp också, får väl kalla det mellis då

  • Kraka skriver:

   Precis! Barn som växer behöver säkert äta oftare. Men vuxna behöver inte det till vardags. Klart den som kör Vasaloppet behöver blåbärssoppan som mellanmål under färden eller om man gjort något fysiskt ansträngande utöver det vanliga. Men om man har ett tungt jobb ska man väl anpassa sina måltider till det. Tycker jag.

 3. Ingrid skriver:

  Nej, det där med mellis var inte ens aktuellt när barnen var små. Det är något nytt påfund att man ska hålla på och äta mellan måltiderna.
  Dina bakelser ser läckra ut och dem skulle jag inte tacka nej till tillsammans med en kopp kaffe.
  Ha en fin fortsättning på helgen!
  Kram, Ingrid

  • Kraka skriver:

   Tyvärr är det bara en bild från en bildbank så inte ens jag fick äta av dem. Skådebröd skulle man kunna säga. 😉
   När jag googlar så verkar mellanmål vara något som barn på 1970-talet fick och sedan spred det sig till de vuxna. Inte undra på att övervikt är ett problem när det ska ätas mer eller mindre hela tiden.

   Kram

 4. Anna i Portugal skriver:

  Min alldeles amatörmässiga gissning är att folk tar mellanmål för att på det viset få en paus i stressen. Jag åt mellanmål för att få äta socker 🙂 Det var ju då ”ok” att trycka i mig en bulle eftersom det var fikadags. Äter inga mellanmål längre.

  • Kraka skriver:

   Jag pausar mest med en kopp kaffe. Det var ett av de stora problemen under pandemin att man inte kunde dricka kaffe i den omfattning jag vill. Av flera skäl…

 5. Kina skriver:

  Ibland när jag har varit på promenad så brukar vi smita in på ett fik och ta en kaffe och någonting till, och det kallar jag verkligen mellanmål. Och ett helt onödigt dessutom! Men gott!

  • Kraka skriver:

   Ta en fika är ju ofta ett sätt att umgås. När jag fikat och ätit en bakelse så får det ofta gälla som en måltid. Inte den nyttigaste kanske, men dock ger den energi.

 6. Pingback: Fem en fredag v. 5: Godnatt - elisamatilda.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *