Fläsk och potäter

Vaknade alldeles för tidigt. Eller snarare efter få få timmar. Gick upp, drac kaffe och somnade sedan om.

Nästa gång jag vaknade drack jag mer kaffe och åt frukost. Bestämde mig sedan för att åka in till Fridhemsplan och fika. Ville ha en av Thelins goda croissantsemlor.

Det var mycket folk i lokalen och faktiskt en hund också. Bra att man börjar lätta upp att man får ha husdjur med sig.

När jag nu ändå var inne i stan köpte jag sytråd i rätt färg för att lägga upp ärmarna på den ena av klänningarna jag köpte på Hängmatta. Tänkte ha den imorgon när jag ska ut på galej. 🙂

När jag kom hem var det i stort sett dags att gå till tvättstugan. För en gångs skull var det skapligt städat.

Tvättade tre maskiner åt mig och två åt F. Han och Snufflan kom förresten förbi tvättstugan och hälsade när han kom från jobbet. Jag fick gosa lite med Snufflan.

Tog det rätt lugnt medan jag väntade på att tvätten skulle bli klar. Lyssnade på ljudbok och vilade med benen högt.

Hade bestämt mig för att för en gångs skull gå på föreningens pubkväll. Det är många, många år sedan jag var där. F sa att han varit med någon gång när han var tonåring och det kan nog stämma att det är så länge sedan jag var där. Förresten var det inte så många gånger ens då.

Det var två huvudskäl till att jag ville gå. Dels för att det skulle serveras fläskfilé med kantarellsås, dels för att jag var nyfiken på vilka som går på de här kvällarna.
Det är 548 lägenheter i föreningen och i en stor del av dessa bor muslimska familjer. Det bor också en hel del inneboende på olika sätt. I lagens utkant skulle jag vilja säga, men man har kommit fram till att det inte är olagligt att hyra ut madrassplatser på sitt golv till ett stort antal personer. Just det kom upp i samband med att vi diskuterade den enorma åtgången av hushållsel. Vi gör av med långt mer hushållsel än det kostar att värma upp fastigheterna. Jag tror att det är elva fastigheter med fyra portar i varje. Jag kan ha räknat fel, vi ligger dessutom nära grannföreningen så jag är lite osäker vilka hus som är våra vid gränsen. Det jag däremot vet är att de två förskolorna som ligger nära också ingår bland föreningens fastigheter. Men det är klart att det går åt mycket el om man är många.

Hur som helst gick jag dit och det första jag möttes av förvånade mig. Man kunde inte betala varken med kort eller swish. Bara kontanter gällde. Det hade jag ju inga, tror inte jag använt kontanter det senaste decenniet eller möjligen ännu längre tillbaka.

Jag gick mot dörren och ringde F som ryckte ut med att låna mig lite cash. Då hörde jag att några diskuterade vem jag var. Men hon som är viceordförande och också med i fritidskommitten lugnade dem med att jag bor i 15.

Jag mötte upp F på gården och fick pengarna och gick sedan tillbaka och köpte mat och vin. Sedan satte jag mig på en ledig plats och blev utfrågad av henne bredvid vem jag var. Jag presenterade mig faktiskt bara med mitt förnamn. Hade verkligen ingen lust att berätta vem jag är.

På min andra sida satte sig sedan ordföranden, som jag också känner lite från årsmöten och kortare samtal ute på gården. Jag känner faktiskt ingen i föreningen, utom F. Känner på riktigt alltså, mer än att man hälsar och byter några ord. Men det märks ju att de där styrelsemänniskorna har en hel del koll på var jag är och var jag jobbar. Men det är inte förbjudet att arbetspendla. Inte heller att bo i sin stuga halva året. Vilket jag väl inte gör egentligen, för det brukar nog bara bli tre eller fyra månader. Men min ambition är att bo där mer. Under hela vattenperioden.

Det visade sig att det brukar komma cirka 15 personer på de här kvällarna, sm alltid är sista fredagen i månaden, och det är i stort sett samma personer som kommer. De flesta svenskar, några finnar och någon från något annat europeiskt land. I vart fall ingen från den huvudsakliga boendekadern. Jag frågade faktiskt om det brukar komma någon från invandrarfamiljerna. Men det hade väl hänt någon gång, men det var som sagt denna lilla grupp som kommer alltid och inga andra.

Det fanns kaffe också och små minisemlor som var hembakade av hon som var kvällens gästkock.

Maten var i alla fall väldigt god och vällagad. Vinet såldes till självkostnadspris. Det måste man och sällskapet måste vara slutet. Men det där med kontanter… Njae, det är väl lite på gränsen. Fast man kan ju ha en handkassa utan att det är olagligt. Men jag skulle ju inte välja den modellen. Speciellt som det tydligen har varit någon anmälan kring alkoholförsäljningen. Jag vet inget närmare om det, fick veta det av en person som visste något. Man berättar gärna saker för mig eftersom man vet att jag inte säger vem som sa vad. Finns det en anmälan och en utredning så är väl den offentlig. Men man får sälja alkohol i slutna sällskap om man inte gör vinst. Det är ju samma förfarande som när man har privata fester och en bar där gästerna betalar själv. Om det ens är sant så kan jag tänka mig vem/vilka som anmält. Men det är inget jag tänker fördjupa mig i. Jag har varit föreningsaktiv sedan jag var 14 år och en stor del av de åren har jag varit kassör i olika föreningar. Jag har superkoll på formalia och vad som gäller juridiskt.

Utan att vara helt ärlig så tycker jag det är synd att man inte försöker få med fler av föreningens boende. Man kan ju knappast räkna med att fläsk och alkohol lockar huvuddelen av de boende. Men egentligen tycker jag det är skönt med en fristad från deras skrikiga ungar och tjatter. De har egna grillfester på gårdarna sommartid och det är ett himla liv och skräpande. Det spelar liksom ingen roll hur många gånger det informeras om att inte lägga matresterna i papperskorgarna eftersom fåglarna drar ut det över hela gården. Integration är svårt. Det blir inte lättare av att vi bygger vattentäta skott mellan grupper av grannar.

Efteråt gick jag hem till F för att lämna tillbaka kontanter och swisha den summa jag använt. Jag var verkligen inte intresserad av att låna hela summan. Bara det jag använt.
Blev sedan sittande hos honom länge medan vi diskuterade bland annat infrastruktur, mänsklighetens undergång och andra lättsamma ämnen. Till slut kände jag att jag behövde gå hem och sova. Då var klockan mycket. Alldeles för mycket.

Det här inlägget postades i Livet, Mammason. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *