Oj oj oj, man kan bli trött av mindre

Sov jättedåligt inatt. Vet egentligen inte varför, men kanske för att jag var snorig och hade svårt att andas. Var jättetrött när alarmet väckte mig, men tog mig upp.

Efter kaffet ringde jag banken. Mina kortuppgifter hade hamnat orätt den 11 februari och jag spärrade kortet omedelbart. Men det visade sig att spärrservice hade tryckt på fel knapp och inte hårdspärrat kortet. Om kortet inte är hårdspärrat, utan bara spärrat, flyttas betalningarna över till det nya kortet per automatik. Men nu är det hårdpärrat och jag har också fått tillbaka pengarna som bedragaren/bedragarna lurat till sig genom att låtsas vara Netflix. Innehållet i meddelandet var korrekt både till innehåll och språkligt och länken gick till en sida som såg ut att vara rätt. Men det var den alltså inte.  Men nu är allt utrett och förhoppningsvis händer det inte igen. Men det är hopplöst att ha koll på allt hela tiden. Jag går ju vanemässigt igenom mina kvitton och kollar dem mot kontot och likaså andra transaktioner. Jag har inte autogiro kopplat eftersom det egentligen (enligt banken) ger företaget rätt att disponera pengar från kontot hur de vill. Alltså inte bara dra för fakturan. Seriösa företag hämtar förstås inte pengar utan att det finns en faktura. Men de kan göra det, formellt sett. De företag som bara använder autogiro har jag speciella konton till, utan koppling till mina huvudkonton. Detta efter att SEB råkade lägga in en extra nolla och drog 24000 istället för 2400 på första fakturan när jag köpte min första Hyundai. SEB är en av Sveriges största banker och de betalade tillbaka utan andra problem än att jag fick vänta på mina pengar och inte kunde betala andra räkningar. E-faktura är det jag väljer i första hand, då godkänner man varje faktura innan betalning. Men alla företag har ju inte e-faktura. Det är också jättesvårt att följa alla dessa faktureringsföretag som anlitas. Man köper något och sedan är det något helt annat företag som sedan drar pengarna. Men jag kastar aldrig kvitton innan jag kollat att det är rätt draget och att det stämmer. Kan verka lite besatt, men jag slipper en hel del problem på det sättet. Speciellt som ett visst parkeringsbolag ofta både dubbel och trippeldebiterar avgifter. Det här hade jag aldrig upptäckt om jag haft autogiro. Nu verkar de ha slutat debitera mig flera gånger för samma parkeringsplats, jag satte i system att skicka kopior på min mailväxling till vår förvaltare. Men just det här parkeringsbolaget, som har hand om min garageplats och P-plats hemmahemma, har bytt faktureringsbolag ett flertal gånger det senaste året. Då gäller det att veta vem som ska ha pengar och vem som inte längre ska ha det.

Hade ett långt telefonsamtal, om ditten och datten, med F. Gjorde mig sedan i ordning för del 1 av dagen.

En annan sak som oroar mig är vattnet i kranen. Oj tänker ni nu, hon är paranoid. Det brukar vara gas i ventilerna som gamla tanter oroar sig för. Men vatten går kanske lika bra.

Nej, jag oroar mig inte för vatten i största allmänhet. Men vattnet håller en avsevärt lägre temperatur nu sedan elen blev dyr. Förut blev det skållhett om man hade varmvatten på fram till spärren på kranen. Nu tar jag mig förbi spärren och drar ner varmvattnet till fullt. Då får jag  en vattentemperatur på cirka 40 grader.
Varmvatten ska hålla minst 60 grader i hela rörsystemet eftersom annars legionella kan växa till sig.
Vid 50 grader kan det dröja många timmar innan alla Legionella-bakterier dött. Vid 60 grader dör de på omkring tio minuter. Vid 70 grader tar det mindre än 1 minut”.
”Temperaturen bör vara lägst 60 °C i varmvattenberedare och lägst 50 °C vid alla tappställen och i eventuell cirkulationsledning. För nybyggnation samt äldre byggnader gäller att installationer för varmvatten ska vara utformade så att varmvattentemperaturen som lägst är 50 °C vid tappstället”.
”I lungorna är det rätt temperatur för legionellabakterier att föröka sig, och utan rätt behandling finns det risk för en svårartad lunginflammation som kan vara dödlig. Att dricka vatten som innehåller legionellabakterier anses däremot inte farligt”.
                                                                                                                        Citaten från Boverket.

Legionella ger en mycket allvarlig lunginflammation och dödsfall är vanliga. Det vet ni kanske redan. Men jag har blivit fartblind och tappat känslan för vad ”folk i allmänhet” vet och tar ofta för givet att det är allmän kunskap. Så därför informerar jag en gång för mycket än för lite. Speciellt nu när många sänker temperaturen för att spara på elen. Att sänka vattentemperaturen är lite som att spela rysk roulette.
När man duschar kan man andas in vattendroppar med legionella. Eller när man diskar. Eller när man överhuvudtaget spolar vatten.
Legionella är ett problem lite av och till på sjukhus. Då brukar det vara förbjudet att ge patienterna att dricka vattnet från vissa kranar. (Se ovan, det är inte farligt att dricka vattnet).

Nu tog jag tag i dagens olika delar:

Del 1

 • Ett varmt bad
 • En fruktsallad med vaniljkesella till lunch
 • Klädde mig
 • Gjorde en del faktakoll på nätet
 • Tog på ytterkläder och gick ut

Del 2

 • Åkte T-banan till Högdalen där jag bytte till buss
 • Tog bussen till hållplats Huddinge gymnasium och gick sedan därifrån och dit jag skulle.

Del 3

 • AW
  Vi skulle vara i en festlokal som hör till en bostadsrättsförening där några av postop-personalen bor.
  Det var fint dukat och folk var glada. Festen började klockan 15, men det var lite drop in eftersom många jobbade och skulle komma efter jobbet. Jag kom nog dit cirka 15:30.              Mat var uppdukad, köttfärsen stod på spisen för att hållas varm.                                                         En jätteskål med godis

  Man skulle ha egen dricka med sig och jag hade en liten,  2½ dl, rött vin med mig. Jag började med en liten skvätt vin och lite chips innan jag la upp av maten på min tallrik.

  Jag lyckades få i mig två portioner, men då var jag så mätt att jag kunnat rulla till bussen. Men jag satt kvar och pratade ett bra tag efter att jag ätit. Ville ju inte missa kaffet och en smakbit från godisskålen. Förresten bjöds det på goda kakor som nog någon bakat.

  Jag var trött, så där orimligt trött relaterat till att jag nästan inte gjort något under dagen, och bestämde mig för att åka hem. Många, som skulle jobba nästa morgon eller ville hem av andra skäl, hade redan gått. Men några hade nyss kommit.

  Innan jag gick gjorde jag ett besök på toaletten. Där stod något som var så spektakulärt att jag ställde mig i toakön igen för att ha med mobilen och ta en bild.

                                              Men, men… Julen varar ju än till påska….

  Del 4

 • Gick genom det snöiga landskapet i Huddinge till bussen. Såg hur 172:an stannade vid hållplatsen och åkte. Men det gjorde inget för det tog sin tid att gå på de av snömodd täckta gångvägarna och jag behövde inte vänta mer än strax under 10 minuter innan nästa buss kom.
 • Klev av vid Rågsved och tog T-banan därifrån. Bytte sedan vid T-centralen. Kände hur skönt det skulle bli att komma hem. Jag kände mig mer och mer sjuk och trött. Näsan rann och jag kände att jag var på väg att bli sjuk igen.
 • Gick på hala gångvägar och tvärs över den hala gården hemma. Klarade att inte halka och ramla.
 • Skickade ett sms till F vid 20:41 och gick sedan och la mig. Var så trött och förkyld. Igen. Jag som nyss blivit frisk från förra förkylningen.
Det här inlägget postades i Livet. Bokmärk permalänken.

7 svar på Oj oj oj, man kan bli trött av mindre

 1. Znogge skriver:

  Så skönt att det ordnade sig med ditt bankkort.

  Ja, det är jätteviktigt att vattnet håller rätt temperatur. Dock tror jag inte att många är medvetna om faran men det kan bli riktigt allvarligt. Vår värmepump kör per automatik regelbundet en extra höjning av vattentempen för att säkerställa att legionellabakterier inte förekommer. Det känns bra att veta.

  Önskar en fin lördag nu!

  Kram

  • Kraka skriver:

   Jag orkar inte ta upp det med förvaltaren, men jag tror ju att man dragit ner på värmningen av vattnet. Annars skulle det väl inte vara så här. Kan inte tänka mig att min blandare gått sönder precis lägligt till den stora elprisökningen. Dessutom vore det väl ett konstigt ”fel” om vattnet blev kallare av att man inte blandar in kallvatten. Men vad vet jag…jag jobbar inte med vattenkranar…bara med respiratorer och dialysmaskiner… Suck!

   Kram

 2. Ingrid skriver:

  Det gäller verkligen att man håller koll på sina konton och pengar. Jag gör inte så mycket affärer, men jag har totalkoll på de månatliga dragningarna, så jag skulle omgående märka om det skulle dyka upp något onormalt. Tur att det ordnade sig för dig!
  Det ser ut som om de var en trevlig fest med en hel del gott att äta. Så roligt att du orkade vara med.
  Jag måste säga att jag skulle bli förvånad om jag fick se en julgran någonstans nu, men som du skriver – Julen varar än till påska!

  • Kraka skriver:

   Ja, nog blev jag förvånad. Detta trots att de som ordnat festen berättat att det varit pynt kvar från en julfest när de kom för att ställa i ordning.
   Ja, det var trevligt att vara med och träffa arbetskamrater lite privat.Jag har jobbat där så länge så jag känner ju många, fast inte privat. Tråkigt nog var jag den enda från ”natten” som kommit. Jag var ju trött redan från morgonen, men tänkte att det berodde på att jag sovit dåligt och för lite. Men på vägen hem insjuknade jag rejält och idag är det riktigt förkylt.
   Allt redde sig till det bästa med mitt bankkort. Men så mycket extra besvär det ställer till när man måste spärra, vänta på nytt kort och sedan uppdatera de betalningar man vill ha.

   Ha en fin lördag! Jag ska huvudsakligen tillbringa min i halvliggande/halvsittande ställning. Göra så lite som möjligt helt enkelt.
   Kram

 3. Anna i Portugal skriver:

  Det gäller verkligen att veta vad en har för lösningar med autogiro och andra betalningar. Jag har också järnkoll på ekonomin och transaktioner, det vill jag ha. Angående din hyresvärd, jag tycker det verkar vara en snål j-vel. Inte nog med att du fryser hela vintern, nu är även vattenvärmen sänkt rejält. Hoppas ni får bukt med det där!

  • Kraka skriver:

   Jag bor ju inte i hyresrätt så de totala kostnaderna delas upp på alla boende. Ökade kostnader ger ökade månadsavgifter. Vattentemperaturen är det som bekymrar mig mest. Vi får se vad som händer.

 4. Pingback: Så sjukt | Kraka

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *