Äntligen ledig igen

På tisdagseftermiddagen när jag skulle till jobbet var det alldeles vitt ute och det fortsatte att snöa hela natten.

I kulverten luktade det avlopp och flera hyllor i klädförrådet var borttagna. Jag hittade inga byxor i min storlek och bestämde mig för att sno byxor från narkosen. Vi får egentligen inte använda deras kläder eftersom de är dyrare. Men jag vägrar lulla omkring i byxor avsedda för folk i viktklass 110-120 kilo. De mindre storlekarna får jag inte plats i och min storlek var som sagt obefintlig.

Det trasiga röret. Undrar när de tänker laga det…

Det snöade som sagt hela natten och på morgonen var det problem att ta sig hem. Tågen var ju inställda sedan tidigare på grund av tågförarnas protester och bussarna gick högst sporadiskt. Försökte åka med bussen till Fridhemsplan, men den togs ur trafik på grund av snön och vi blev avmotade halvvägs och fick ta oss till T-banan och åka hem den vägen. Suck!

Sov, men hann inte med så många timmar. Gav mig av hemifrån redan 17:30 för att var (ganska) säker på att hinna till klockan 21:00 då jag skulle börja. Hade turen att hinna med ett av de få tåg som gick. För sedan var det länge till nästa.

Det var rödmarkerade, alltså inställda, tåg åt alla håll. Läste förresten idag att det ska fortsätta med tågkaoset minst en vecka ytterligare. Men det kan ju förlängas hur länge som helst. Man försökrade förra veckan att alla tåg skulle gå som vanligt från måndagen den 6:e.

Eftersom jag var tidig, på grund av en enorm tur, hann jag fika på stationen och äta lite. Klockan var nog bara kring 19 och jag äter alltid min nattlunch runt klockan 02 så jag behövde äta något.

Natten flöt på bra och idag på morgonen så gick bussen hela vägen, men var ordentligt försenad. Det är hur mycket snömodd som helst på vägar och gator. Även inne i centrala Stockholm.

Åkte hem och såg att jag fått en sjukt hög elräkning för stugan. Det var nätavgiften som från 1:a januari ändrats. Förut klassades kolonistugor som lägenheter med den nätavgiften. Nu räknas de som villor. Man har alltså tredubblat nätavgiften och den är nu fyra gånger så stor som min elförbrukningskostnad. Jag ringde och först frågade hur det hängde ihop, men jag tappade tålamodet med karln som jag fick prata med. Nätleverantören, alltså den som äger ledningarna till området, kan man inte välja. De har monopol och kan göra precis som de vill. Han tyckte jag skulle flytta om jag inte var nöjd med att man ökat avgiften. Han kollade på min räkning och konstaterade att jag inte gör av med speciellt mycket el. Men nu är det så att det är samma nätavgift för en liten kolonistuga som för en jättevilla. Den fasta avgiften alltså. Jag kunde ju snabbt konstatera att den är lika dyr som en hel månadsavgift för min lägenhet. Men det var ju det här med att man tvångshöjt som gjorde mig arg. Det är samma resonemang som Skatteverket införde för ett par år sedan. Fastighetsavgiften för kolonistugor klassas numera som villa och det är ett attraktivt område. Att vi inte ens får bo där mer än halva året bryr man sig inte om. Den skattas som villa med permanentboende. Det var många som fick göra sig av med sina stugor i Stockholm eftersom de inte hade råd när fastighetsavgiften, det som många kallar ”fastighetsskatten”, när den sprang upp på jättebelopp. Jag klarar mig väl så länge jag orkar jobba, men när jag inte längre orkar så blir det katastrof och jag kommer knappast att ha råd att ha varken stuga, bil eller ett liv som känns värt att leva. Jag var riktigt förbannad för det här med elnätsavgiften och hade svårt att somna. Det är ocker att ta ut så hög avgift bara för rätten att få ha tillgång till elektricitet. Sedan får man ju betala både för elen i sig och en rörlig nätavgift som är beräknad på hur mycket el man använder. Men det är ingen stor utgift, med min elförbrukning är den rörliga nätavgiften cirka 30 kronor i månaden.

Jag sov lite drygt 4½ timme och sedan drack jag kaffe. Skulle iväg på en föreläsning om resor till Nepal och Bhutan.

Jag hann fika lite före, gick in på Bröd och Salt på Sveavägen. Åt en väldigt god pistagesemla.

Kände att jag måste passa på att unna mig nedan jag jobbar. Kaffe och minisemla kostade 99 kronor. Det är också sjukt. Men det är ett val jag gör. Elnätsleverantör får jag ju inte välja. Man kan välja bort att ha el överhuvudtaget. Men då blir det ju mörkt och jag kan inte laga mat. Eller det kan jag väl, på gasol eller spritkök, men det känns inte som ett alternativ. Jag behöver kunna tända lampor och ladda mobilen.

Det var mycket folk på föreläsningen. Vi fick se bilder och Jörgen på Världens resor berättade om deras resor till Nepal och Bhutan. Jag skulle vilja resa till östra Bhutan, men det finns inte utrymme för det i år. Kanske nästa år. Vi får se.

Jag tiggde till mig ett extra glas vin. Eller tiggde gjorde jag väl inte, jag frågade snällt om jag kunde få ta lite mer vin. De flesta andra klädde sig och gav sig iväg direkt, några stannade och ställde frågor om maten  och valutan och jag hörde att någon frågade om flygplanen brukade störta. Det gör de ju inte. Men alla har väl läst om den tragiska flygolyckan som var ganska nyligen. Jag har flugit den sträckan, men man kan ju inte ägna sig åt att vara rädd hela tiden. Då tyckte jag att säkerhetsintervjun innan man fick gå ombord var betydligt mer obehaglig. De tog in en i ett litet, trångt rum och ställde väldigt närgångna och obehagliga frågor. Känslan av att inte veta varför de ställer dessa konstiga frågor är otäck.

Jag åkte hem direkt efter föreläsningen och gjorde kaffe och två mackor med falukorv. Det kändes alldeles för sent att laga middag. Men två knäcke med kaviar till lunch när jag vaknade och två med korv på kvällen är väl fullt tillräckligt. Utan att energiberäkna kan jag nog, mellan tummen och pekfingret, anta att jag fått i mig närmare 2000 kcal det här dygnet. Inklusive min nattlunch kl 02, en dubbelmacka med ost från Pressbyrån på hemvägen och de två glasen vin på Världens resor.

Medan jag fikade tittade jag på måndagens avsnitt av I vår herres hage. Det var sista avsnittet för den här säsongen. Vet inte om det finns planer på fler säsonger. Filmatiseringen bygger på James Alfred Wight´s memoarer. Jag planerar att besöka museet, The World of James Herriot museum, vid tillfälle. Ja, jösses vad det är mycket jag planerar att göra… Men först ska jag sova och ta mig igenom morgondagen och helgen, fullplanerade dagar.

Det här inlägget postades i Livet, Mitt nya (arbets-)liv, Stockholm: Huddinge Postop. Bokmärk permalänken.

6 svar på Äntligen ledig igen

 1. Anna i Portugal skriver:

  Det verkar bli allt svårare att få pengarna att räcka i Sverige. Maten och elen äter upp stora delar av inkomsterna har jag förstått. Här är maten dyrare också, men märker inget på elen.

  • Kraka skriver:

   Ja, maten har blivit jättedyr och elen är också fruktansvärt dyr. Men i min stuga förbrukar jag ungefär 450 kWh per år. Elen kostar nu mellan 1:50 och ibland nästan 2 kronor per kWh. Jag förbrukar alltså el för en bra bit under 1000 kronor om året. Då känns det orimligt att elnätsägaren, i det här fallet Ellevio, ska ta nästan 4000 kronor bara för att jag får använda deras ledningar till huset. Sedan betalar man även nätavgift för det man förbrukar, men med min förbrukning blir det cirka 30 kronor per månad. Före 1 januari kostade nätavgiften cirka 1000 kronor så det är en kraftig höjning. Mer än tredubblad.
   Många matvaror, som bröd till exempel, kostar dubbelt nu mor för ett år sedan. Ett paket knäckebröd kostar över 40 kronor och Hönökaka, som jag gärna äter, kostar 40:- mot cirka 28:-. Bregott och annat smörgåsmargarin är en av de varor som ofta är uppe i media, ett paket Bregott lär kosta över 70:- nu. Men jag använder ju inte matfett på brödet. Det slutade jag med strax efter sekelskiftet. Av hälsoskäl. Tar däremot gärna vispat smör på brödet när jag äter på restaurang.
   Just nu har jag problem med banken, eller med mitt bankkort. Men det kommer jag att skriva om senare.
   Ha en fin fredag

 2. Znogge skriver:

  Det finns mycket som är orättvist i vårt samhälle och att jämföra en kolonistuga med en villa känns helt horribelt. Dessutom höjs fasta avgifter hejvilt och det är avgifter som vi icke kan påverka. Samtidigt gör elbolagen större vinster än någonsin. I min värld är det något som är väldigt fel med den svenska modellen eller vad man ska kalla den.

  Matpriserna är ett kapitel för sig. Vi noterar höjningar varje vecka och även handlarna gör rekordstora vinster. Samtidigt har ICA en reklamkampanj på TV om ”nytt sänkt pris”. Den reklamen står mig upp i halsen kan jag säga!

  Nåja, önskar dig en bra fredag!

  Kram

 3. Ingrid skriver:

  Prisökningarna på livsmedel är verkligen hemska. Jag klarar mig väl och försöker utnyttja extrapriser och kampanjer, men det måste vara jättejobbigt för den som ha en stor familj, kanske med ett gäng tonårspojkar. Hur ska de få pengarna att räcka till.
  ”I vår herres hage” har jag också sett. Hoppas att det blir en fortsättning. Hur ska det gå för Tristan?
  Kram, Ingrid

  • Kraka skriver:

   Ja, man undrar ju. Jag har faktiskt inte koll på den riktiga ”Tristan Farnon” men vet att han gifte sig någon gång på 1940-talet.
   Det är andra gången som böckerna filmatiseras men jag minns inte om det blev en fortsättning efter kriget. James Herriot tar ju värvning som flygare men kommer tillbaka och fortsätter sedan som veterinär.

   Ja, det är tur att man inte har en skock tonårspojkar att föda upp. Maten är verkligen jättedyr.

   Ha en fin fredag!
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *