Dagens Jetpackfråga – Inflytelserika lärare

Idag ställer Jetpack frågan Vem var din mest inflytelserika lärare? Varför?

Alla lärare gjorde inte samma intryck, jag tror inte ens att jag minns alla. Men några gjorde intryck som fått inflytande under lång tid, ja hela livet.

Ulf Lindberg, han var fysik och mattelärare. Jag var förstås intresserad av naturvetenskap redan från början men han inspirerade mig det där lite extra. Jag minns flera händelser när vi hade redovisningar och laborationer. Jag stannade kvar under rasterna för att få mina hopbyggda teknikprylar att fungera och gav mig inte förrän jag lyckats. Var de meningen att det skulle lysa en lampa när man lyckats så stannade jag tills det gjorde det. Om det så tog hela lunchrasten och jag inte fick någon mat. Det hände flera gånger.
Men det som fick följder för framtiden var då jag frågade om han inte kunde ordna ett studiebesök till klassen på Saltsjöbadens observatorium. Det här var på den tiden det fanns ett sådant, innan ljusföroreningarna gjort det omöjligt. Nu är det bara ett museum där.
Han sa att det inte gick. Men han uppmuntrade mig att själv kontakta dem och ordna ett eget, privat studiebesök.
Jag var där under en natt tillsammans med forskarna som jobbade där och blev otroligt fascinerad av rymden och rymdforskning. Det var det som, många, många år senare, fick mig att tillsammans med min son åka ända till Kourou i Franska Guyana för att se James Webb-teleskopet lämna jorden och ge sig ut på sin långa resa till Lagrangepunkt 2 där den nu ligger och fångar in ljus från yttre rymden.

Det här inlägget postades i Jetpackfrågor, Livet. Bokmärk permalänken.

4 svar på Dagens Jetpackfråga – Inflytelserika lärare

 1. znogge skriver:

  Så härligt att du lyckades ordna ett privat studiebesök och det blev ju en intressant bakgrund till er resa!
  Många av mina lärare minns jag med stor värme men inte alla tyvärr. Själv hoppas jag att mina elever minns mig med värme men jag sticker ut hakan och säger att jag tror det. Inte alla kanske men några i alla fall.

  Kram och god kväll!

  • Kraka skriver:

   Ja, det var spännande att vara med på observatoriet. Jag gick på högstadiet, minns inte om det var i 7:an eller 8:an. Men det väckte ett livslångt intresse för rymden.
   Jo, så är det ju. Man minns inte alla lärare med värme. Speciellt min lågstadielärare var väldigt elak mot mig. Ägnade sig åt kroppsmobbing och drog igång de andra för att reta mig att jag var tjock. Kallade mig köttbullen. Inte speciellt professionellt om man frågar mig. Men det är länge sedan. Jag tillhör inte dem som ältar barndomens oförrätter i evighet.

   Kram

 2. Ingrid skriver:

  Så intressant att få veta vem, eller vad, som var orsaken till den där resan för att se James Webb-teleskopet skjutas upp. Jag tänkte givetvis att det var din son som låg bakom det. Vilka fördomar man har va!
  Trevlig söndag!
  Kram, Ingrid

  • Kraka skriver:

   När det gäller rymden är det jag som drar. Men han är både intresserad och påläst.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *