Dagens Jetpackfråga – Ständigt ny teknik

Idag ställer Jetpack frågan Hur har tekniken förändrat ditt jobb?

Intensivvård är en högteknologisk verksamhet. Så har det varit redan från början, men den teknik som fanns då var långt ifrån den vi har idag. Bara på de ynka 34 år som jag varit specialistsjuksköterska inom intensivvård har de tekniska framstegen varit enorma. Det är ständigt fler apparater som kan hjälpa patienterna med diverse kroppsfunktioner. Respiratorer som kan ställas in med skräddarsydda andningsmönster för just den patienten och avancerade dialysapparater. Infusionspumpar, blodvärmare, röntgenapparater för att ta röntgenbilder i sängen. Apropå sängar så är en intensivvårdssäng en avancerad sak. Det kommer ständigt nya varianter med mer avancerade funktioner.

Den strida strömmen av ny teknik ställer krav på oss som arbetar med intensivvård. Vi måste hela tiden vara på bettet och lära oss nya saker. Som konsultsjuksköterska (”hyrsköterska”) är det ofta ett egenansvar att se till att man kan tekniken. Det är långt ifrån alla arbetsplatser som erbjuder oss utbildning. Men som tur är så kan man ta hjälp av en annan teknisk utveckling. Nästan alla firmor som tillverkar och säljer avancerad sjukvårdsutrustning har fantastiska utbildningsfilmer på internet.

Det här inlägget postades i Jetpackfrågor, Livet. Bokmärk permalänken.

5 svar på Dagens Jetpackfråga – Ständigt ny teknik

 1. Micke skriver:

  Fantastisk hur utvecklingen gått framåt till förmån för både patienter och vårdgivare.

  Ska ju snart opereras för polyper i näsan, ingen avancerad operation men förberedelserna är enorma.
  Tacksamt!!!

  Ha det bäst kraka.

 2. znogge skriver:

  Ja, den nya tekniken är fantastiskt och utvecklas hela tiden så jag kan tänka mig att det nästan blir som en konstant fortbildning.
  Bra att det finns instruktionsfilmer att tillgå. När Husse arbetade på företaget som tillverkar dialysmaskiner så höll han väldigt ofta kurser för personalen. På den tiden var det det enda sättet att lära sig men numera hittar man nästan allt på nätet.

  Önskar en god onsdag!

 3. Ingrid skriver:

  Jag förstår att ni hela tiden får lära om och lära nytt.
  Det är ju bra att det går att hitta information på internet om utbildningen är bristfällig på arbetsplatsen.
  På Kupan i Klintehamn var det ingen som kunde byta rulle i prismärkaren, för den enda som kunde den svåra konsten var ledig, men jag hitta en utmärkt instruktion på Youtube och så fixade det sig.
  Ha en fin onsdag!
  Kram, Ingrid

 4. Anna i Portugal skriver:

  Fantastiskt att utvecklingen går fort inom intensivvården. Och jag förstår det är mycket att lära sig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *