Jag vet inte heller vad man gör med en råtta

Idag rapporterar media, både lokalt och nationellt, om en händelse på ett äldreboende i Skåne. Exakt när händelsen inträffade framgår inte, men enligt IVO-anmälan har det funnits en påtaglig risk för fysiska skador då personen riskerade att bli biten av råttan.

Det som hände var alltså att en nattpersonal upptäckte råttan inne i den boendes rum. Då stänger personalen in den boende tillsammans med råttan och går därifrån. Man lämnar alltså en äldre person med en råtta inne i rummet.

Kanske var personalen rädd för råttor. Det kan jag förstå. Ja vet inte heller vad man ska göra med en råtta i ett rum på ett äldreboende. Eller vilket vårdutrymme som helst.

Men jag vet vad jag ska göra med en patient/en boende. Det borde den här personalen också vetat! Man tar ut personen från rummet. Man lämnar inte någon med en råtta som kan ta sig upp i sängen. För det var precis vad råttan gjorde. Den boende vaknade, efter att ha varit instängd med råttan i 1½ timme, av att råttan var uppe i ansiktet och gick på halsen.

Jag hoppas den här personalen får en ordentlig reprimand. Så här handlingsförlamad får man bara inte vara när man jobbar med människor. Det händer alla möjliga saker nattetid både på boenden och på sjukhus. Man måste kunna improvisera för att lösa både det ena och det andra. Eller åtminstone larma.

Det här inlägget postades i Livet, Rubriker som fångat mitt intresse, samt ett och annat från nätet. Bokmärk permalänken.

7 svar på Jag vet inte heller vad man gör med en råtta

 1. znogge skriver:

  Det är verkligen helt otroligt! Jag hade inte heller kunnat ta mig an råttan men som amatör hade det varit en självklarhet för mig att få ut patienten eller brukaren. Det handlar helt enkelt om vanligt sunt förnuft och en självklarhet i min värld.

  Kram och god kväll!

  • Kraka skriver:

   Det är en förfärlig historia. Som tyvärr är verklighet. Tänker också att om man får sådan panik av att se en rått inne i ett rum när man öppnar dörren vad gör man då om man upptäcker att det brinner. I papperskorgen, en inte helt ovanlig händelse. Eller i patientens säng, vilket jag faktiskt sluppit vara med om hittills.
   Arbete med människor förutsätter både sunt förnuft, handlingsförmåga och att man tänker ett steg längre.

   Ha en fin Skärtorsdagskväll!
   Kram

 2. Anna i Portugal skriver:

  Men vad märkligt beteende! Panik kanske, men då borde hen ha hämtat någon som kunde göra något vettigt åt situationen.

 3. Ingrid skriver:

  Vilken mardröm för de stackars människan som råkade ut för råttan. Den personalen har absolut hamnat på fel plats i livet.
  Ha en skön skärtorsdagskväll!
  Kram, Ingrid

  • Kraka skriver:

   När vi tar på oss att arbeta med sköra, beroende personer på boenden och institutioner krävs lite extra. Jag tänker på allt so kan hända, och händer, speciellt nattetid på boenden. Då måste man vara handlingskraftig utöver det vanliga.

   Tack! Ha en fin Skärtorsdag du också!
   Kram

 4. Maria Svensson Karhusaari skriver:

  För många år sen hade en fladdermus vaknat nånstans i sjukhusets kulvertar under vårvintern. Jag vet inte vem som blev mest förvånad/rädd – den eller jag och mina dåvarande nattkollegor när den kom flygande i korridoren vid 5-tiden på morgonen. Vi insåg snabbt att det skulle bli kaos om patienterna vaknade av en fladdermus, så jag avdelades att fånga den.
  Det tog närmare än timme men till sist fångade jag den i en rörpostbomb. När dagpersonalen kom fick de ringa viltvårdare som hämtade den. Tyvärr överlevde den inte utan dog där – men patienterna slapp den och vi som var med den natten minns det fortfarande (måste vara en 15 år sen).
  Hade det varit en råtta, tja, jag hade sett till att få ut patienten och sen stängt dörren. inte jättesvårt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *