Till sist blev det påsk även för mig

Påskdagen

Sova hann jag inte göra mer än 1½ timme på söndagsmorgonen när jag kom från jobbet sent  omsider. Måste erkänna att jag gärna sovit både tr och åtta timmar till. Men det låt sig icke göras.

Istället gick jag upp, klädde mig och packade ihop. Bar ner till bilen och gjorde mig en kopp kaffe. Något att äta hade jag inte eftersom mitt knäckebröd var slut. Men egentligen är det bara kaffe som är viktigt. Annars startar inte min motor.

När jag bar ut till bilen såg jag att vandrrahemsvärparet satt ute och drack kaffe i solen. Jag frågade om det var bråttom, om någon skulle ha mitt rum tidigt. Man ska checka ut klockan 11:00. Om man inte kommer överens om något annat. Så då gjorde vi det. kom överens. Jag kunde ta det lugnt och satte mig därför med min kaffekopp ute tillsammans med dem och pratade en stund. Sedan gick jag in och dammsög, gjorde rent handfatet och spegeln och torkade golvet. Tror det var vid 12-tiden jag var klar och satte mig i bilen.

Även om jag hittar alldeles utmärkt dit jag skulle så satte jag på GPS:en för att få hjälp med kortaste vägen. Det är någonstans mellan 10 och 11 mil mellan Södra Ljunga och Långserum.

När jag kom fram var jag hungrig. Det var dags för både den försenade frukosten och lunch. Men jag tiggde till mig en kopp kaffe före maten. Drack bara några munnar före maten och sedan resten efter.

L, som är vegetarian, hade gjort pasta och en god färssås. Jag åt rejält och tog igen den missade frukosten i ett huj.

Ute var det soligt och fint och ett par hästar gick utanför fönstret. L bor i en stuga som hon hyr av sin dotter och måg på landet där de är mjölkbönder.

Grönsaker upplagda som det vackraste stileben

L skulle iväg tidigare för att träffa kören hon sjunger i och meningen var att jag skulle sova en stund. Men medan hon gjorde sig i ordning började jag prata om Schrödingers katt. Så typiskt mig. När jag har chansen att sova en timme så schabblar jag bort det med att börja prata om ett kvantmekaniskt tankeexperiment från 1935. Egentligen började nog Erwin Schrödinger klura på det redan 1925, eller i vart fall på sin ekvation.

L åkte iväg coh jag bytte om till min klänning med katterna. Än kan jag ha den ett tag till, men snart får jag nog hänga in den i garderoben. Den är långärmad och varm. Men det gjorde att jag kunde skippa kappan när jag åkte.

Det är ungefär en halvmil att köra ner till Svenarums kyrka där det skulle vara Påskdagsmässa. L skulel sjunga där med kören

Jag var förvarnad om att prästen var lite gammaldags och tråkig. Det gjorde att jag blev glatt överraskad. Han höll en bra predikan och vågade sig på att dra paralleller mellan Sören Kirkegaard, dansk teolog och filosof, och Ulf Lundell.
Efteråt tackade jag honom för predikan och sa att jag uppskattat att han dragit den parallellen. Jag sa också att jag är kräsen när det gäller predikningar. För det är jag. Jag kan reta ihjäl mig på alla dåliga predikningar som präster håller ibland.

Kören framförde några traditionella påskgudstjänst sånger. Tjejen till vänster, som sjöng solo, hade en vacker röst.

Efter gudstjänsten bjöds det på kaffe och kakor. Trots att det var mycket folk på gudstjänsten så var vi nästan ensamma vid kaffet. Men jag visste att L inte hade några kakor så jag ville passa på… 😀

Vi åkte hem, var och en för sig eftersom vi hade två bilar. En stor svart hund kom rusande när jag parkerade. Som tur var kom L bara någon minut efter mig och jag kunde fråga henne om hunden var snäll innan jag klev ut. Det är en snäll hund. Det är dottern och mågens hund. En av hundarna. De har tre.

Vi gick in och började med varsitt glas vin. Gött rött.

Lägg märke till texten baktill! Per Andersson är komiker och ståuppare och har alltså sitt eget vin. När han beskriver smakerna så är det först de traditionella. Men sedan skriver han att om man gurglar vinet så kan man känna smaken av knölval, nyfanérad bokhylla och arkadspel. Speciellt att han beskriver smaken av arkad spel som är så gott fick mig att skratta högt.

Med tiden blev vi hungriga och övergick till vitt vin och räksmörgås.

Vi åt lite ost och kex efter mackan och L gick tillbaka till det röda. Jag insåg det olämpliga i att häva vin med bara 1½ timmes sömn i kroppen och smuttade på mitt vita jag hade i glaset.

Jag bäddade till åt mig i soffan och sa till L att hon kunde sätta sig och prata en stund med mig. Men jag var inte speciellt social och vi bestämde oss för att sova.

Annandag påsk

Jag vaknade vid tjugo över sju och bestämde mig för att gå upp. Fixade mig en kopp kaffe. En stor balja. Hade sedan tänkt plugga, men det hann jag inte börja med för L kom också upp och vi satte oss i vardagsrummet och L fick igång elden för att värma. Det var ganska kallt inomhus. Ännu kallare var det ute och jag såg på isen på min bil och kände tacksamhet att jag slapp gå ut och skrapa rutorna.


När elden sprakade behagligt gjorde L en deg till frukostbrödet. Solen stod högt på himlen och vi planerade att gå ut lite senare.

När brödet var klart dukade L fram frukost och vi satte oss till bords.

Som vanligt var det gott att äta. men oj vad vi blev trötta efter maten. Det var dags att vila lite. Igen…

Innan jag la mig ner kollade jag genom fönstren. Det såg så skönt ut ute. Men jag visste ju att det egentligen var kallt.

Utsikt från vardagsrumsfönstret.

Den svarta, snälla hunden satt och tittade på matte som var ute och red.

Efter 30 minuter liggande ner med ljudbok gick jag upp. Tittade ännu en gång ut genom fönstren.

Hästarna

Efter lite mer kaffe fick jag ge med mig och klä mig för att gå ut. Jag behövde få ta det väldigt lugnt efter mina arbetspass…

Vi tog en promenad ner till sjön. Det var skönt att sitta på en bänk i solen och se ut över vattnet.

När vi kom tillbaka träffade vi på en av katterna. Den var dessvärre inte social alls.

Vi gick in och gjorde kaffe och satte oss ute i solen. Där kunde vi betrakta både hästarna och en mängd hönor som gick löst.

Innan jag skulle åka bestämde vi oss för att äta middag ihop. L gjorde stekt potatis, vegobullar och kokt blomkål.

Som vanligt blev vi supertrötta efter maten och gick och  la oss en haövtimme. Jag lyssnade på ljudbok och sov aldrig. Precis när jag tänkte ta min bok och plugga en stund hörde jag L komma ner för trappen.

Vi bar ut mina saker till bilen och drack sedan en kopp kaffe. Men sedan gav jag mig av hemhem.

Nu sitter jag åter på handlarns trapp och gråter så övergivet*. Nej, jag skojar bara. Jag sitter i min schäslong och ska strax sova.

 

*Orden är från Nils Ferlins dikt Barfotabarn

Det här inlägget postades i Livet, Ljungby, Mitt nya (arbets-)liv. Bokmärk permalänken.

3 svar på Till sist blev det påsk även för mig

 1. Ingrid skriver:

  Du fick ett par fina påskdagar i alla fall låter det som och mycket hann du med som vanligt. Visst var det härligt att det blev några soliga och fina påskdagar. De var verkligen efterlängtade.
  Ha en fin fortsättning på påskveckan!
  Kram, Ingrid

 2. Anna i Portugal skriver:

  Vilka härliga dagar på landet! Skönt att vara hemmahemma nu och ledig (fast du lär ju vara fullt sysselsatt ändå.. 🙂 ett tag.

 3. Lisbeth Lindkvist skriver:

  Det blev mycket mat😀men äta bör man annars dör man…
  Tack för trevligt besök ! Njut nu av att vara hemmahemma
  Kram Lisa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *