Fem en fredag v. 20: Tempo

Fem en fredag är ett bloggtema hos elisamatilda. Du kan läsa andras inlägg eller skriva ett eget.
Du deltar genom att svara på frågorna i din blogg (eller genom en kommentar om du inte har en blogg). Lämna gärna en kommentar här så jag och andra kan hitta in till dig och läsa dina svar. Glöm inte att länka till elisamatildas inlägg så fler kan ta del av Fem en fredag.

 

 1. Vad brukar gå snabbt för dig att göra?
 2. Vad gör dig istället långsam?
 3. Vad gjorde att du senast blev sen?
 4. En dryg tredjedel av året har gått, har det gått snabbt eller långsamt?
 5. Vad har du just nu för långsiktigt projekt?

 

 1. Om det är verkligt bråttom kan jag tvätta mig, klä mig, sminka mig och hälla i mig kaffe på en kvart. Men helst inte…
 2. Jag är en ”slow reader”. Jag läser långsamt. Ännu mer långsamt på engelska, även om det börjar närma sig hastigheten på svenska. Om någon tror att övning skulle ge färdighet så har det inte fungerat på mig. Jag har alltid läst sedan jag lärde mig och de 60 åren har inte fått upp hastigheten. Att det går snabbare nu på engelska än för några år sedan har med språkkunskaper att göra, inte med min läshastighet.
  Men till mitt försvar vill jag ändå säga att jag läser rätt komplicerade bäcker och artiklar där innehållet kräver en del reflexion mellan raderna. Jag har varken svårt med läsförståelsen eller lässvårigheter i största allmänhet.
 3. Jag är väldigt sällan sen, det var närmast att likna vid en dödssynd i mitt föräldrahem. Jag är tidig, alldeles för tidig, för det mesta. Men när jag är sen beror det oftast på antingen att jag glömt något som måste hämtas, inte har koll på när T-banan ska gå, det är bilköer eller något annat lika banalt. Men jag väntar hellre en timme med en kopp kaffe än kommer sent.
 4. Det har gått fruktansvärt fort och som det ser ut nu kommer resten av året också att försvinna i rasande fart.
 5. Mitt verkliga långtidsprojekt är mina filosofistudier. Det finns ett mål, men ”det är vägen som är mödan värd”.

Det här inlägget postades i Fem en fredag, Livet. Bokmärk permalänken.

11 svar på Fem en fredag v. 20: Tempo

 1. jo, jag är ganska snabb med att komma i väg 🙂
  Alltid roligt att studer, läste lite filosofi, men nybörjarkursen var inte så kul då.

 2. Geddfish skriver:

  Jag älskar att läsa – fast numera blir det lyssna – då jag har svårt att se i böcker. En ny värld har öppnats iom böckerna jag kan lyssna på, även poddarna.
  Kom på att jag äter långsamt, är en matnjutare.
  Kul att läsa dina svar!

 3. it_is/Anette skriver:

  Jag läste nog lite för fort tidigare – nu har jag blivit tvärt om, jag tar mer tid på mig när jag läser. Och det är, hur ska jag säga, mer trevligt, det blir ingen inre stress. Njuter av att läsa kan man kanske säga. Men visst är det ju så att man inte kan säga att man aldrig är sen – för det finns yttre påverkningar som man inte rår för, som en bilkö… bara snällt vänta tills man kan köra i normal hastighet igen. Kanske det är bättre att man säger att man personligen försöker se till att inte vara sen men att det sker men då av anledningar man inte rår på. För just den här frågan är det skoj att läsa svaren på – de flesta har bara skrivit att dom inte är sena hellre tidiga. Ha en riktigt fin helg

 4. Hanneles dagbok skriver:

  läser långsamt, men lust- och listläsning är lite olika

 5. Är det bråttom på riktigt MÅSTE man ju snabba på …

 6. Ingrid skriver:

  Jag är sällan sen och tycker att det är väldigt ohyfsat att inte passa tiden. Det är klart att oförutsedda händelser kan ställa till det, men att som en del sätta i system att alltid komma sent är inte trevligt.
  Ha en fin helg!
  Kram, Ingrid

 7. Kina skriver:

  Kan också bli klar snabbt om det kniper. Men min läggning är mer åt det sävliga hållet.
  Eftersom jag ogillar att vänta på andra, som inte är ute i tid, så ser jag till att själv vara det. Dessutom har jag låg stresströskel! Ha det bra!

 8. znogge skriver:

  Även om man inte läser jättesnabbt så kan man ha alldeles utmärkt läsförståelse ändå. Själv läser jag mycket snabbt men vissa böcker med mer komplicerat innehåll gör att jag medvetet läser lite långsammare.

  För övrigt så är det en principsak för mig att vara i tid. Jag tycker det är mycket nonchalant att andra människor ska behöva vänta.

  Önskar en god lördag nu!

  Kram

 9. Paula Merio skriver:

  Lyfter på hatten åt dina filosofie-studier och svåra texter. Jag har tappat mycket sedan jag hade en tia och fick veta att mitt ena halskärl är helt igentäppt och inte operabelt, man vågar helt enkelt inte. Därför går blodet inte uppe i hjärnan som det ska, men hjärnan hittar andra vägar när den möter motstånd. så sa han professorn. Och nog fungerar jag, men märker när det knyter ihop sig i huvudet totalt och då kan jag oftast inte göra omtag utan får lämna den saken därhän. om du förstår hur jag menar. Men jag håller igång språket med böcker, både på svenska, finska och engelska. Läser gärna högt (för hunden, tihi). Jag säger som du, det var en dödssynd att komma försent! Trevlig fortsättning på helgen

 10. Pingback: Långhelg på jobbet | Kraka

 11. Pingback: Fem en fredag v. 21: Positivitet - elisamatilda.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *