Utö – Dag 1

Vaknade en hel timme innan jag skulle gå upp så jag hade gott kunnat hinna med 11:25-båten. Men när jag satt med mitt morgonkaffe bestämde jag mig plötsligt för att ta 12:20 istället. Kände att jag behövde få sitta i min stuga och baravara en stund. Det har varit mycket, och det är mycket framöver. Baravara-tid kommer att bli en bristvara den här hösten.

Jag såsade runt ganska länge, hämtade min resväska från bilen och bar in porslin jag fått. Packade sedan ihop det jag skulle ha med mig och åkte.

Det är närmare än man kanske tror mellan min stuga och Årsta havsbad där båtarna går. Jag var där i god tid, ja till och med i god tid för att ta 11:25-båten. Såg den komma på långt håll, behövde inte ens skynda mig från parkeringen.

A-M, B-M:s syster, kom med båten från Utö och vi hann säga hej. Jag fick vänta en kort stund innan jag fick kliva på båten och köpte sedan biljett, kaffe och en mandelkrok.

Båtresan tog en knapp timme och när vi nästan var framme ringde B-M och sa att jag själv kunde ta bilen upp. A-M hade kört ner den till deras parkering när hon skulle åka och B-M hade inte hunnit gå ner för att hämta mig och bilen. Hon berättade var jag kunde få tag på nycken och jag frågade orolig om det var en växlad bil eller automat. Den är växlad så det var inget problem. Däremot blev jag lite osäker när vägen delade sig, men jag stack ut huvudet och frågade var B….son bor och då pekade en kvinna som kom gående ut vilket håll jag skulle åt. Det var betydligt längre än jag kom ihåg. Men jag kom fram i alla fall.

Vi började med lite kaffe och satt ute. Det började mulna på, men var ingen fara. Jag blev visad var jag skulle bo och vi hjälptes åt att fixa min säng.

Det var ett himla skjutande, militärerna rustar sig för krig och Utö är ju ett stort övningsområde. När det är skjutövningar på gång får man inte röra sig fritt på ön. Det finns egentligen inga platser som vi ser som intressanta att besöka som går att komma till nu. Så vi kommer inte att röra oss så mycket mer än runt där hon bor och nere i Gruvbyn.

Vi åt en sen lunch med ägg, sill, potatis, gräddfil och gräslök. Till det varsin öl. Det började bli ruggigt och jag tog på mig min hoodjacka. Men vi hann faktisk dela på en Crazy Cat Cava innan det började regna.

Vi spelade ett frågespel och pratade, men till sist var det dags att gå in. Regnet hade tilltagit ordentligt.

Till middag blev det lax i ugn med purjolök och potatis. Medan B-M lagade maten löste jag korsord och höll henne sällskap.

Ute blev det rena skyfallet och jag bävade för att gå till huset, som de kallar Annexet, där jag skulle sova. Inte långt, men skyfall behöver ingen tid alls för att blöta ner en människas kläder.

Vi spelade en omgång till och lyssnade på musik. Sedan blev det ett litet uppehåll och det var dags för mig att gå. Jag klarade mig från att bli blöt.

När jag sedan skulle gå ut och kissa fick jag syn på ett så vackert spindelnät som vaktades av sin ägare.

Förstora upp bilden, klicka på den, så ser du både spindel och nät. Det är så fantastiska konstverk spindlarna väver för att fånga sina byten. Naturen är så vacker.

Det här inlägget postades i Livet, Stugan, vår egen korkek. Bokmärk permalänken.

2 svar på Utö – Dag 1

 1. Znogge skriver:

  På Utö har jag varit när jag var med i marinlottakåren och även Årsta havsbad har jag besökt några gånger. Dock var det ett tag sedan minst sagt. Vädret är tämligen opålitligt så man får som vanligt anpassa aktiviteterna efter det. Oavsett så är det alltid trevligt med lite miljöombyte tycker jag.

  Kram

 2. Ingrid skriver:

  Det låter som en riktigt trevlig utflykt. Utö har jag aldrig varit på, men jag kan tänka mig att där är speciellt.
  Spindlar kan minsann!
  Kram, Ingrid

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *