Varken torr eller i blöt

Idag, den 9:e december, är det Anna-dagen och då ska man i enlighet med gammal tradition lägga lutfisken i blöt.
De flesta moderna människor, om de ens äter lutfisk, köper troligen sin lutfisk i färdigt tillstånd. Att det heter lutfisk beror på att den torkade fisken först
legat i lut och sedan i vatten innan den kokas.
Jag tycker mycket om lutfisk och äter den vanligtvis med vitsås och kryddpeppar. Under min år då jag bodde i Skåne lärde jag mig att tycka lika mycket om att få den serverad med senapssås. Möjligen finns det fler sätt att servera lutfisk, men det är inget jag stött på i levande livet.

Någon lutfisk har jag inte lagt i blöt eller tillagat idag. Men jag gick upp tidigt för att göra köttbullar, vegetariska bullar och Jansson av både vanligt slag och en vegetarisk variant. Sedan ska allt fraktas till skolan och en del ska värmas, annat ska tillagas på plats. Inte minst ska skinkan griljeras, den köptes färdigkokt.

När den sista omgången Jansson var i ugnen satte jag mig ner med lite studier. Kände mig faktiskt lite trött och skulle behövt ligga ner en stund. Så fick det bli, men bara 10 minuter. När jag sedan plockade ut de sista Jansson insåg jag att jag kunde frigöra 15 ytterligare minuter för liggande vila.

Tvättade mig och klädde på mig oömma kläder, ombyte till klänning packades ner. Packade ihop allt som skulle med och satte mig sedan ner ytterligare en stund. Klockan 13:30 var det dags att åka.

Det här inlägget postades i En arbetsfri månad 2023, Livet. Bokmärk permalänken.

Ett svar på Varken torr eller i blöt

  1. Ingrid skriver:

    Jag har ett paket lutfisk i kylen som jag tänkt bjuda Bosse o Carina på i morgon, för vi tre är de enda i familjen som vill ha lutfisk, men vi har fått ställa in för båda två är genomförkylda (covid?) och får hålla sig inne i stugvärmen.
    Lutfisken håller till in i februari, så den får vi äta någon annan gång.
    Ha en trevlig lördag!
    Kram, Ingrid

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *