Julfesten 2023

När jag packat in allt i bilen styrde jag mot Uppsala. Var där kanske vid 14:30-tiden och när jag burit in var klockan närmare 15:00.

Klockan 15:00 fick vi tillgång till köket, vi får låna ett hemkunskapskök, och jag började packa upp saker på bänken och ställde in ett och annat i kylen. Drog på värmen på ugnarna för att värma Jansson och köttbullar.

Det var inte så dumt att sätta pojkarna i arbete med att skala potatis. Själv hade jg skalat nog till Jansson. Däremot var det ägg att koka och sedan skala. Det skulle bli ägghalvor med majonäs, räkor och en dillkvist.

När iordningsställandegruppen, vi hade delat in oss i grupper var klara bad jag att få ett glas rött. Det var fortfarande bara eftermiddag och jag listade ut att jag kunde dricka ett litet glas och ändå köra hem senare. Det visade sig dock onödigt. Men det var lite gott med ett glas vin medan jag pysslade i köket.

Styrelsekamraterna gjorde sina uppgifter och gick sedan och bytte om. Jag bytte om sist, ville inte byta om för tidigt.

Vi hjälptes åt att bära in och ställa på bordet. Glöggen värmdes och jag höll mig till den alkoholfria. Jag fick senare tillfälle att smaka på den starka varianten. Mycket god!

Ordföranden, Benjamin, hälsade välkommen och jag passade på att berätta att all mat jag lagat var glutenfri och att den vegetariska var i runda formar och den vanliga i de rektangulära.

Det minglades en stund med glögglasen och pepparkakor. Sedan var det dags att sätta sig till bords. Jag plockade bort folie från formar och karotter och sprang lite fram och tillbaka. När det var min tur att ta mat fick jag göra flera försök innan jag kom till skott. Alltid var det något som behövde fyllas på.

Det visade sig att vi var 30 personer,några anmälda hade inte kommit. Men i stort sett all mat gick åt, bara lite blev kvar och kunde pytsas ut till hugade spekulanter.

Min goda vän K…n kom lite senare, hon hade varit i Stockholm och grattat ett barnbarn på fredagen och sedan på Jonas Gardell på eftermiddagen. Vi hade en hel del att prata om, det var ett tag sedan vi sågs.

Det duktiga bandet, bestående av två av skolans lärare och vaktmästaren, spelade och sjöng. Vi sjöng slutligen lite allsång.

Efter bandets framträdande uppmanade jag till att inte missa att ta för sig av kaffet. Sedan tog jag till orda för att förmedla lite allvar. Skolans huvudinriktning är teologi och filosofi. Filosofin ställer de eviga frågorna om varifrån vi kommer, varför vi är här och vart vi är på väg. Teologin anser sig ha svaret? Skolan har även kurser inom ämnet kultur. Viktor Rydberg var på sin tid, 1800-tal, en framstående författare och viktigg kulturperson.
Dikten Tomten, där de eviga frågorna ställs, är en av mina favoritdikter och jag har tagit som tradition att läsa den. Egentligen började jag den traditionen på den tiden då jag var ordförande i RKS, Röda Korsets Sjuksköterskeförening.

Rektor Philip delade sedan ut varsitt kuvert till oss i kårstyrelsen och tackade oss för vårt engagemang under året och för att vi ornat festen. Vi fick varsitt presentkort att använda i Katolsk bokhandel i Stockholm.

Vid kaffet frågade K…n om jag inte skulle sova över hos henne. Jag tackade ja och provade sedan den starka glöggen.

Vi hjälptes sedan åt att duka av och fixa med disken. Rektor Philip kom ut och hjälpte till med disken och K…n stod vid diskbaljan och diskade det som inte kunde maskindiskas.

Det var många kvar när jag gick, men pojkarna som bor på skolan skulle se till att fixa det som var kvar att göra. K…n och jag packade in saker i min bil och gick sedan till bussen för att åka hem till henne. Det kändes lite väl långt att gå vid den tiden.

Vi satt och pratade en stund innan vi gick och la oss. K…n läste söndagens episteltext, hon skulle läsa den i tidiga mässan på söndagen. Men sedan var det sovdags.

På morgonen fick jag kaffe och en macka. Jodå, jag kunde fått fler mackor men nöjde mig med en. Sedan skulle vi ta bussen ner till stan. K…n skulle till Sankt Lars och jag skulle hämta min bil på Newmaninstitutets gård. Vi missade bussen med ett par minuter och promenerade därför ner till stan.

Jag snöröjde min bil, den var ordentligt insnöad, och körde sedan mot Stockholm. Stannade vid Rotebro och lämnade förpackningar jag tagit med mig från festen. Passade även på att köpa lite livsmedel på Stora Coop. Sedan åkte jag hemhem.

Det här inlägget postades i En arbetsfri månad 2023, Livet. Bokmärk permalänken.

4 svar på Julfesten 2023

 1. znogge skriver:

  Det verkade som det blev en bra fest och maten verkade ha en strykande åtgång. Smidigt att du kunde sova över. Kanske inte så mycket för glöggen utan för att slippa köra nattetid. Trevligt med en liten present och ett presentkort var väl en utmärkt gåva.

  Önskar en fin adventskväll nu!

  Kram

 2. Ingrid skriver:

  Det låter som en riktigt trevlig julfest och så skönt att du fick sova över och slapp köra hem mitt i natten.
  Tomten av Viktor Rydberg är en riktig klassiker och vilken trevlig tradition att du läser den på julfesten.
  Kram, Ingrid

 3. Tantaugusta skriver:

  Aulan! Där var jag i onsdags för årets sista heldagsträff.

  • Kraka skriver:

   Synd att du inte kom på julfesten! Ska du plugga nästa termin också? Då får du se till att komma på Kvalborg. Då ordnar studentkåren lunch. Dagen före Valborg, alltså 29 april.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *