Fem en fredag v. 4: #ruta

Fem en fredag är ett bloggtema hos elisamatilda. Du kan läsa andras inlägg eller skriva ett eget.
Du deltar genom att svara på frågorna i din blogg (eller genom en kommentar om du inte har en blogg). Lämna gärna en kommentar här så jag och andra kan hitta in till dig och läsa dina svar. Glöm inte att länka till elisamatildas inlägg så fler kan ta del av Fem en fredag.

 

 1. Vad tittar du helst på?
 2. Vad tycker du är tråkigt på tv?
 3. Vilken streamingtjänst eller kanal används mest hos dig?
 4. Vad skulle du byta ut TVn mot?
 5. Vad tittade du på senast?

 

 1. Kriminalserier, gärna engelska.
 2. Jag tittar ju bara på program jag valt så det vet jag inte. Men de finns ju säkert många program som inte skulle locka mig.
 3. Jag tittar bara på streaming. Mest på svtplay och tv4play. Men jag har även Netfix och Disney+.
 4. Någon TV har jag inte, alltså en TV-apparat. Det har jag inte haft på mer än ett kvarts sekel. Jag tittar på streaming på min laptop. Men ljudböcker ligger bra till som utbyte. Lägger betydligt mer tid på ljudböcker och studier än på streamad TV.
 5. Svenska hjärta. Den finns på svtplay. Jag såg alla avsnitten då den sändes mellan 1987 och 1998. Sedan har jag den på DVD och tittade på den då jag köpte serien. Måste varit i början av 2000-talet. Nu ser jag den för tredje gången och inser hur mycket livet har förändrat mig. Jag uppfattar serien på helt olika sätt dessa tre gånger. Första gången var jag ensamstående förälder till ett, då serien började, 2-årigt barn. Under seriens gång hann jag träffa en man, gifta mig och hamna i en mardröm. Andra gången var jag relativt nyseparerad (minns ju inte vilket år jag köpte serien). Nu lever jag ett liv så fjärran från (mar-)drömmen om tvåsamhet, grannumgänge och livets meningslöshet. Upplever serien som väldigt mycket mörkare än vid de två tidigare gångerna. Det är inte bara tidsandan som gör avtryck, den ser man mest på de yttre faktorerna. Det är samma tristess, samma gräl, samma krav från männen idag som då.

Det här inlägget postades i Livet. Bokmärk permalänken.

13 svar på Fem en fredag v. 4: #ruta

 1. znogge skriver:

  Jag har bara sett ”Svenska hjärtan” en gång men måste säga att jag är lite pigg på att se om den igen. Har läst hos några bloggare som har gjort det. Jag minns serien som ganska så mörk så frågan är hur jag hade uppfattat den i dag.
  Vi har Netflix för ett år framåt och jag tycker de brukar ha bra serier. Kriminalserier ser vi gärna också.

  Önskar en god kväll nu!

  Kram

 2. Ingrid skriver:

  Svenska hjärtan har jag sett alldeles nyligen och tycker faktiskt att jag upplevde den som dystrare när jag såg den första gången då 1987-98. Då tyckte jag att den var hemskt deprimerande.
  Det är roligt så länge man har tillgång till de gamla svenska serierna på svtplay.
  Kram, Ingrid

  • Kraka skriver:

   Kan verkligen inte minnas att jag upplevde den så mörk som nu. Det är så mycket jag känner igen som rör upp känslor. Saker som inte hänt första gången jag såg den.

   Kram

 3. it_is/Anette skriver:

  Jag har inte heller min tv inkopplad, den står där, men den blev inte inkopplad när jag flyttade för snart 3 år sedan, och sen så har det bara inte blivit av. Man tittar ju lika bra på datorskärmen.
  Ha en fin helg

  • Kraka skriver:

   Jag bor på olika ställen och laptopen är alltid med. Väldigt praktiskt. 🙂

   Ha en fin helg du också!

 4. Hannas krypin skriver:

  Har inte sett svenska hjärtan så kan inte relatera. Däremot så tänker jag att man uppfattar det man ser olika beroende på hur livet ser ut runt omkring.

 5. Kina skriver:

  Har aldrig sett Svenska hjärtan, men visst är det beroende på i vilken sinnesstämning och livssituation man befinner sig i, som till stor del bidrar till hur man uppfattar olika program. Ja hur man uppfattar hela livet förresten!
  Tittar på en del program på datorn (om jag missat något som jag vill se), men jag tycker det blir så liten bild, så det blir inte alls samma sak.
  Ha det gott!

  • Kraka skriver:

   Är inte alls besvärad av att bilden blir liten. Det är
   nog som man vant sig.

   Ha det gott du också!

 6. Susjos skriver:

  Lustigt nog har jag aldrig sett ”Svenska hjärtan”, kanske var jag ”för ung” när den började sändas?
  Smart att kunna se svtplay och tv4play på datorn!
  Ha en bra start på veckan!

  • Kraka skriver:

   Svenska hjärtan är lite kult och har du tid så se den. Men man klarar sig bar utan också. Men den tillhör TV-historia och skulle kunna dyka upp i någon frågesport. Precis som Dallas och annat ”alla” såg på den tiden det begav sig.
   Ha en bra start på veckan du också!

 7. Pingback: Fem en fredag v. 5: Bekvämt - elisamatilda.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *