Fem en fredag v. 11: Visuellt

Fem en fredag är ett bloggtema hos elisamatilda. Du kan läsa andras inlägg eller skriva ett eget.
Du deltar genom att svara på frågorna i din blogg (eller genom en kommentar om du inte har en blogg). Lämna gärna en kommentar här så jag och andra kan hitta in till dig och läsa dina svar. Glöm inte att länka till elisamatildas inlägg så fler kan ta del av Fem en fredag.

 

 1. Hur ser en vecka ut visuellt när du tänker på den?
 2. I vilken ordning sätter du på dig kläder?
 3. Vad packar du för mycket av vid en kortare resa?
 4. Hur ser din tvättstugerutin ut?
 5. Hur ser dina bokhyllor ut?

 

 1. Vissa människor ser världen, och livet, i bilder. Jag tillhör inte dem som gör det. Det där har att göra med hur den personliga hjärnan är konstruerad.
  Vi pratade om det en kväll i styrelsegruppen vid något tillfälle och då först fick jag klart för mig att människor som ser bilder eller färger inte alls har klart för sig att alla andra inte ser på samma sätt.
  Förmågan att se färger eller i bilder kallas synestesi och det lär vara cirka 4% av människor som är synesteter. Alltså ganska få. Det är inte en diagnos, men det pågår en hel del forskning runt kopplingar till autism, psykisk hälsa och liknande. Det finns ingen koppling till svårigheter i vardagen som det annars gör för de flesta med neuropsykiatriska funktionsvariationer, istället har man sett kopplingar till kreativitet.
  Det visade sig att flera i vår styrelsegrupp, den dåvarande, var synesteter. Jag tillhör inte dem. Jag ser varken färger, former eller visuella bilder.
  Eftersom jag inte ser i bilder kan jag inte svara på frågan, men istället kan jag berätta att i min googlekalender är inlagda aktivteter lila. De som ska komma, eller pågår, är mörkare och de som varit är ljusa. Jag valde färgen lila när jag började använda google, men kan givetvis byta färg men ser ingen anledning till det i nuläget.
 2. Inte heller här kan jag komma med något rafflande svar. Det beror alldeles på. Men jag börjar inifrån i alla fall. Underkläderna först.
 3. Några extra klänningar och T-shirts brukar slinka ner i väskan.
 4. Jag tvättar oftast en gång i månaden. Det är inte ett tecken på dålig hygien utan snarare att jag har väldigt mycket sockar, underkläder och annat. Bland annat är jag ”påslakanoman” och har så pass många lakan att jag kan samla dem på hög i flera månader och boka en särskild lakanstvättid.
 5. Just nu är det väldigt rörigt bland böckerna. Jag har flyttat runt lite väl mycket de senaste åren och inte orkat ställa dem i den bokstavsordning jag en gång i tiden hade.
  När jag flyttar kommer jag att ställa dem i ordning, men efter ettt helt annat system än bokstavsordning.
Det här inlägget postades i Fem en fredag, Livet. Bokmärk permalänken.

8 svar på Fem en fredag v. 11: Visuellt

 1. Znogge skriver:

  Punkt 1 är väldigt intressant även om jag inte hör till den gruppen. Däremot skulle jag kunna se en koppling till autism även om mina kunskaper inte på långa vägar är tillräckliga. Dock så har jag under åren gjort en del iakttagelser av autistiska barn och hur de tänker kring sin omvärld.

  Det är väl skönt att inte behöva tvätta oftare än så. Jag menar er tvättstuga är ju inte alltid den roligaste.

  Önskar en god fredag!
  Kram

  • Kraka skriver:

   Mycket intressant. Det är ju något slags ”aspighet” och jag tror jag förstått det så att de med asperger har det i större utsträckning än neurotypiker. De med autism uppfattar ju världen helt annorlunda.

   Ja, det är skönt att slippa den där tvättstugan ofta. Den är inte rolig alls.

   Ha en fin fredag du också!
   Kram

 2. Tror att min hjärna ganska lik andras, men har många lukt- och smakminnen, min mors jordgubbssaft när jag var 3-år, drömmer svartvitt.
  Försöker packa enkelt, lätta snygga ”överdrag” när man vill vara lite snygg.
  En gång i veckan blir det en maskin, sortera kläder är inte min paradgren.
  Bokstavsordning hade vi i ungdomen, nu har maken egna bokhyllor, jag håller gärna en och samma författare på samma ställe.

  • Kraka skriver:

   Det där med minnesfunktioner är något annat och det tror jag faktiskt att de flesta kan uppleva. Doftminnen, smakminnen.

   Ha en fin fredag!

 3. Paula Merio skriver:

  Intressant läsning, tror inte jag heller ser i bilder, är bokstavsmänniska. När jag senast flyttade för ett år sedan till en liiiiten etta med alkov, såg jag direkt att jag inte hade någon klädkammare eller linneskåp. Två väggfasta garderober, en med hyllor en med klädstång, där ska allt få plats! Min dotter sade frankt att hon har bara fyra lakan och det går så bra så! Jag har alltid haft mängder eftersom jag haft mina hundar sovande i sängen vilket kräver byte oftare. Men, nu har jag fyra lakan, o visst funkar det, men man kan inte välja påslakan efter humör, hihi
  Önskar dig en skön helg

  • Kraka skriver:

   Ja, det där med synestesi är mycket intressant. Jag ser varken bilder eller färger. Däremot är jag siffermänniska och kan inte komma ihåg namn, men kommer ofta ihåg mina patienters personnummer.
   Jag har säkert tjugo påslakan, eller fler. Har inte räknat. Men jag behöver inte tvätta lakan, om jag inte vill, mer än ett par gånger om året. Men å andra sidan vill jag ju inte ha en massa smutsiga lakan liggande.

   Önskar dig också en skön helg. Min helg kommer att vara en blandning av pluggande och nöjen. Ska träffa min son också, han ringde nyss och berättade att han kommer upp till Stockholm. Det var en glad överraskning

 4. it_is/Anette skriver:

  Men så intressant läsning på fråga ett. Jag ser inte heller saker i bilder, färg eller form, om jag gör det så är det mer att det finns ett minne av något som ger mig en tanke om bild/färg/form. Som denna fråga fick jag tänka till lite och det enda jag kunde komma på var just mitt schema, det är den enda bild jag kunde tänka på när det gällde veckan visuellt. (Jag har också sparat detta inlägg för att gå tillbaka och läsa, för den här diskussionen har jag haft med en annan person nyligen, som försöker förklara hur h*n ser, känslor far runt som bollar och olika färger på bollarna beroende på vad h*n har för känslor för personen. Och jag kan inte alls riktigt förstå hur eller vad h*n menar. Och h*n förstår inte att jag inte förstår, alla ser väl bilder???? ) Så verkligen jätte intressant att läsa.

  Kan inte låta bli att småskratta lite när jag läser att du har så många underkläder och strumpor att du inte behöver tvätta oftare. Jag kommer hamna i samma situation, för när jag flyttade innan sista gången så försvann massor av underkläder, allt var nerlagt i en svart stor säck, jag trodde att av någon anledning så måste den ha åkt med till återvinningen och slängts. Men nu när jag gått igenom flyttkartonger och kassar så hittade jag alla dom där trosorna och strumporna … så nu har jag väldigt många av varje 😄

  Ha en fin lördag

 5. Pingback: Fem en fredag v. 12: Fem - elisamatilda.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *