Fem en fredag är ett bloggtema hos elisamatilda. Du kan läsa andras inlägg eller skriva ett eget.
Du deltar genom att svara på frågorna i din blogg (eller genom en kommentar om du inte har en blogg). Lämna gärna en kommentar här så jag och andra kan hitta in till dig och läsa dina svar. Glöm inte att länka till elisamatildas inlägg så fler kan ta del av Fem en fredag.
- Vad är något du kommer ihåg hur man gör från ditt första jobb?
- Vad kommer du ihåg från din första resa utomlands?
- Vad kommer du ihåg från ditt första skolår?
- Vad kommer du ihåg från när du flyttade hemifrån?
- Vilken kommer du ihåg var den första maträtten du kunde laga?
- Beror på vilket jobb man menar. Jag har packat kassar på Domus i Södertälje, suttit i kassan där enstaka gånger för att lära mig, jobbat i tobaksaffären i Varuhuset Kringlan i nämna stad, städat på Astra och hade där ansvar för omklädningsrum och toaletter, men städade även andra utrymmen. Jag satt i kassan på Obs! i Gränby (Uppsala) en hel del lördagar men mest var jag på trädgårdsavdelningen. Satt i kassan mycket på Servus (dåtidens Coop Nära) vid Vaksala torg. Det jag minns mest var att många betalade med bankcheckar som skulle kontrolleras mot spärrlistor som fanns i en pärm. Det fanns ingen scanner, man skulle mata in alla siffror manuellt och priserna hade ören utan avjämning.
Från 1974, den 12 november, har jag jobbat i vården. Mina föräldrar var inte glada men tröstade sig med att ”de där dumheterna skulle gå över på några månader”. Jag jobbar fortfarande i vården, dock inte som sjukvårdsbiträde. Jag är specialistsjuksköterska inom anestesi och intensivvård och kommer att ha jobbat 50 år i vården i november i år. Mina föräldrar är borta sedan många år, men kanske sitter de där ”på andra sidan” och hoppas att dumheterna ska gå över.
Det var förresten min pappa som vid ett tillfälle frågade mig om det inte var dags att jag skaffade mig ett arbete istället för att sitta på sjukhus.
Totalt sett har jag tusen och ett minne från samtliga mina arbeten, men att få sitt yrkesval så nervärderat och ifrågasatt lämnade en tagg i mig. - Min första resa var, tillsammans med pappa och mamma, till Åland sen höst med storm. Jag mådde så illa! Men min första riktiga utlandsresa var till Rom med Kyrkans ungdom i Ronna Södertälje. Jag minns speciellt hur alla var vinterklädda med långa, tjocka kappor medan vi svenskar gick bararmade på dagtid. Det var ju varmt! Trots att det var februari (tror jag det var).
Jag lämnade en bit av mitt hjärta i Rom och har återvänt dit många gånger. Är kanske dags snart igen, för nu är det länge sedan. - Minns att min lärare var elak mot mig. Trots att jag inte var till närmade vis så tjock som många av dagens ungar är så gick hon ut och mobbade mig på rasterna och lyckades få killarna i 4:an, som delade barack med oss, att kalla mig köttbullen. Jag har tittat på bilder från den tiden och jag var lite mullig, men inte tjock. Hon ställde mig också längst bak i gympasalen och sedan pekade hon på mig och sa: ”Titta på tjocka M….a”. Som tur var var jag ”duktig i skolan” och kunde kompensera med höga betyg. Vi fick betyg redan från årskurs 1.
- Jag flyttade till Fjellstedtska skolan, som var ett internat. Bodde på andra sidan Fyrisån, KFUM-huset. Minns de långa trapporna och de slitna, skitiga toaletterna i korridoren som vi alla delade.
Min första egna lägenhet, en tjänstebostad, var i Blackeberg. Huset var ökänt och man kunde inte beställa en taxi dit för ingen ville köra folk som bodde i det huset. - Trots att jag hjälpte mamma i köket emellanåt så minns jag inte någon speciell rätt. Tror aldrig jag lagade något helt och hållet själv. Fjellstedska var internat med helpension och det var först i min egen lägenhet jag verkligen lagade mat. Minns de där receptkorten man samlade på i boxar och där fanns en rätt där man gjorde en gryta med köttbullar. Den bjöd jag på några gånger, men jag minns inte vad det var mer i den.
Så intressant att få läsa dina svar på den här omgångens frågor.
Min första utlandsresa till Terracina var i början av oktober och vi upplevde precis som gjorde i Rom att italienarna och svenskarna hade lite olika uppfattning om klädseln. Vi turister låg på stranden och solade och badade och på strandpromenaden stod italienska gubbar, väl påklädda med tjocka tröjor och jackor och tittade på ”oss galningar”.
Ha en fin söndag!
Kram, Ingrid
Kul och spännande att läsa dina svar. Ha en fin dag!
Vilken tur att du valde som du gjorde! Ni behövs inom vården och jag vet att ni har ett mycket viktigt arbete så all ära och heder till er som finns där för oss andra. Jag hoppas att dina föräldrar ändå var stolta över dig!
Kram
Pingback: Fem en fredag v. 15: Roliga frågor - elisamatilda.se