Nu går sista visan

Den som följer mig och har koll har säkert upptäckt att måndagen saknats bland inläggen. Jag började att skriva inledningen, men sedan orkade jag inte ladda upp alla bilderna och skriva text om dagen. Men här kommer då äntligen det efterlängtade måndagsinlägget…

Imorgon ska jag resa hem. Fyra dagar på flykt från vardagen är till ända. Vi bestämde oss för att tillbringa några timmar på Huskvarna fabriksmuseum, fika på Rudenstams Gårdsbutik och Kafé och göra ett besök på Asecs för att köpa det som fattades till den lasagne vi planerat som middag.

Vi började med museet. Det var en fantastisk upplevelse att gå runt bland alla olika saker som Huskvarna tillverkat genom åren. Även om en del saker var sådant jag visste så lärde jag mig massor denna dag.

Huskvarnas fabrik har varit viktig på många sätt för Sverige. Fabriken har sina rötter från sent 1680-tal.

Vapen var en viktig produkt och man kunde se mängder av olika gevär. Eftersom jag inte är intresserad av vapen valde jag att endast fota den här pistolen. Den är avsedd för avlivning av pälsdjur.

Symaskiner är en viktig produkt och intresserar mig betydligt mer. Så även alla köksredskap som visades. Spisar, både elektriska och vedspisar, hushållsmaskiner, motorcyklar och mopeder.

1995 kom Huskvarna med världens första automatiska gräsklippare.

Nedan en lite modernare variant som säkert känns mer bekant.


Hushållsmaskiner från Huskvarna har nog de flesta av oss använt en eller annan gång.

Varmkorvmaskin. En rätt spännande sak, tror jag sett en sådan ”live” men inte använt den.

Komplett kök 1970-tal

Symaskinen Kattryggen

Huskvarna 2000. Vi hade den i syslöjden och mamma fick en sådan som jag sedan lånade på obestämd tid. Jag fick den senare som 20-årspresent och mamma fick en ny.
På den sydde jag i stort sett alla mina kläder när jag gick på högstadiet. Eller kanske inte alla, men byxor, blusar och klänningar. Jag har inte sytt på många år, men maskinen finns kvar.

Den här figuren får avsluta min bildkavalkad. Han är trots allt lite ”söt”.

Efter museibesöket åkte vi till Rudenstams för att fika. Jag längtade verkligen efter kaffe.

Äppelpaj med vaniljvisp och svart kaffe. Underbart gott!

Utsikten över Vättern var magnifik.

Efter kaffet gick vi ett, eller flera, varv i butiken och jag köpte på mig både det ena och det andra. Senap och dressing bland annat.

Innan vi åkte hem var vi en sväng på Asecs. Där shoppade vi loss på lasagneplattor, tomatpuré och några fler liknande produkter till kvällens middag.

Vegetarisk lasagne med sallad. Jag tiggde till mig en extra portion som nu väntar i kylen här hemmahemma för att medfölja till jobbet.

Det här inlägget postades i Livet, Teater, museum, kultur, musik. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *