Tisdag rätt och slätt

Kände mig rätt utmattad trots att jag sovit tillräckligt. Katterna och jag sov en stund till när vi ätit mjukmat och druckit kaffe och en macka. Vilka som åt vad får du själv fundera ut…

Hade ingen huvudvärk på hela dagen, den kom framåt kvällen och jag gick och la mig tidigt, vid 22-tiden och lyssnade på ljudbok en stund innan jag somnade. Men innan dess hade jag både njutit och förfärats av värmen. För inte kan det väl vara bra att det är åtta grader ena stunden och i nästa 26 grader i skuggan. Kallt var det förresten när jag kom hem på kvällen och på onsdagsmorgonen knappt 15 grader inomhus.

Dagen gick sin gilla gång. Efter morgonkaffe och tilläggssömn pluggade jag drygt två timmar. Sedan var det dags för tisdagsshopping. Jag storshoppade verkligen och det gick på över 1200 kronor före de 5% rabatt jag fick. Men det blev ju ändå mycket pengar. Men jag köpte rejält med mjukmat och mat till mina lunchlådor för de närmaste veckorna. Sedan är det färdigtuggat för en lång tid framåt.

Unnade mig en fika med bakelse innan jag lämnade affären. Sommarbakelse hette den.

När jag kom hem och plockat in det som behövde kylförvaras gick jag ut och klippte gräset. Alla fina maskrosorna försvann. Bina gillar ju maskrosor och det är lite kontroversiellt att jaga dem. Men det finns maskrosor på andra ställen och, förresten, de är snart tillbaka.

Tillbaka inne bestämde jag mig för att sova middag, kände mig trött och behövde ladda lite sömn inför kvällen. Sov cirka 1½ timme.

Klädde mig och traskade iväg till T-banan för att åka till Stockholmspalavern. Trodde jag var sen, men jag kom rätt lagom i tid och hann dricka ett glas vin före.

Kvällen handlade om vattenläkaren Clara Smitt och utgick från Jan Henrik Swahns bok Vattenläkaren. Dels om hennes liv och arbete bland annat som föreståndare för Saltsjöbadens sanatorium men också om hennes vänskap med Kalliroi Parrén, som i det närmaste av egen kraft startade en kvinnorörelse i Grekland.
Parrén gav under flera decennier ut ”Kvinnornas tidning”, hon bekämpade analfabetismen, startade skolor för unga kvinnor, stred för kvinnans rätt till utbildning vid universiteten, skrev romaner och fackböcker, var en flitig föredragshållare och deltog i kvinnokongresser runt om i världen.
Det finns många faktorer man kan fundera över kring varför inte Clara Smitt lyckades bli lika känd. Vad är egentligen ett eftermäle och hur får man ett?

När jag skulle hem var det svinkallt igen. Jag hade alldeles för lite kläder, bara en tjocktröja över klänningen. Inte undra på att jag känner mig sjuk med dessa temperaturskillnader.

Det här inlägget postades i Livet, Stugan, vår egen korkek. Bokmärk permalänken.

2 svar på Tisdag rätt och slätt

 1. Znogge skriver:

  Det är tvära kast när det gäller temperaturerna. Förr tyckte jag att värmen ökade gradvis men så är det inte längre, eller så är det jag som minns fel.
  Det lät som en bra dag och framförallt en intressant kväll. Måste erkänna att jag aldrig hört talas om Clara Smitt tidigare. Däremot minns jag att barnläkare som jag gick till som liten hette Smitt. Tycker det är lite ledsamt att kvinnor inte lämnat så stora avtryck i historien men det är bra att de uppmärksammas mer nu. Det var ju en annan tid då.

  Önskar en fin onsdag!

  • Kraka skriver:

   Ja, i tväraste laget. Har varit en varm dag idag och inatt ska det bli 7 grader enligt väderappen.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *